Стратегии за дигитален маркетинг – съвети за начинаещи

Основните видове дигитални маркетингови стратегии и как да ги използвате за успех в Интернет?

Има няколко дигитални маркетингови стратегии, които можете да приложите, за да постигнете бизнес целите си. Те са различни, но в повечето случаи се пресичат, допълват и дори използват едни и същи комуникационни канали.

Всъщност в днешно време има смисъл да използвате няколко стратегии едновременно, за да получите най-доброто за парите си. Въпреки това, преди да започнете да прилагате нова стратегия, ви препоръчваме да разберете как точно да я приложите. Освен това трябва да проучите потенциалните си клиенти, да анализирате поведението на конкурентите и да поставите бизнес цели. В тази статия ще разгледаме стратегиите и ще отговорим на основните въпроси.

Въведение: създаване на уебсайт

Преди да започнете да проучвате различните видове дигитални маркетингови стратегии, трябва да се отбележи, че повечето от най-успешните онлайн стратегии ще изискват да изградите уебсайт.

Това е инструмент, който въпреки навлизането на социалните мрежи, продължава да бъде „врата“ на вашия бизнес към дигиталната среда.

За предпочитане е да създадете сайт, който е оптимизиран за настолни компютри, таблети и смартфони, с добър визуален, структурен и удобен интерфейс. Но преди всичко, той трябва да бъде оптимизиран за челни позиции в SERP, за да покаже на клиентите вашите продукти или услуги.

Като приключим с това, нека да преминем към основните типове дигитални маркетингови стратегии.

Оптимизация за търсачки (SEO)

SEO или оптимизацията за търсачки се счита за може би най-важната дигитална маркетингова стратегия. Да бъдеш на първите редове в резултатите от търсенето е важна задача за всеки уебсайт.

За всеки бизнес е важно клиентите лесно да го намират. Ако никой не знае за съществуването на вашата компания, как ще рекламирате вашите продукти или услуги?

Търсачката е мястото, където потребителите търсят голямо разнообразие от продукти и услуги и броят на търсенията продължава да расте.

Да бъдеш на първата страница с резултати от търсенето, когато клиент търси услугата или продукта, който продаваш, е огромно конкурентно предимство, нали?

Стратегии за дигитален маркетинг

Ето какво трябва да имате предвид, когато прилагате SEO стратегия:

 1. Коригирайте грешки, които пречат на напредъка ви в търсачката. Много е важно да анализирате сайта си, за да нанесете корекции. Тази една стъпка е достатъчна, за да се придвижите нагоре в позициите.
 2. Организирайте съдържанието си и структурирайте добре сайта си. Трябва да обърнете внимание на това как са свързани статиите в блога ви, как са проектирани продуктовите и търговските страници. Самата структура на страниците на сайта допринася за популяризиране в резултатите от търсенето.
 3. История на вашия домейн. Домейн, който е бил онлайн от много години, има повече предимства от новосъздадения домейн. Google и други търсачки използват принципа за старшинство, за да оценят качеството на даден уебсайт.
 4. Вътрешна (on-page) оптимизация. SEO на страницата е много важен и често пренебрегван момент при изграждането на уебсайт. Заглавието на сайта, йерархията на съдържанието, алтернативни описания на изображения, вътрешни и външни връзки, самото съдържание (текст, изображения, видео, инфографики) – всичко това е много важно за класирането в търсачката.
 5. Външна (off-page) оптимизация. Изграждането на външни връзки е важно за алгоритъма на търсачката. Външните връзки са връзки от други уебсайтове, които водят до уебсайта на вашата компания. Колкото по-висок е авторитетът на източника (т.е. неговият DA-индикатор (авторитет на домейн)), толкова по-добре за вашата промоция.
 6. Споделянето в социалните медии е друга SEO техника извън страницата.
 7. Цел на търсенето. Използвайте изкуствен интелект, за да предвидите намерението за търсене на клиентите на всеки етап от фунията на продажбите. Разберете какво клиентите искат да намерят на вашия уебсайт и им помогнете да го намерят!
 8. Не забравяйте за целевите страници (landing pages). Те могат да се добавят към търсачките и така да допринесат за по-успешната SEO оптимизация.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Целенасочена контекстна реклама
Дигитален маркетинг

Маркетинг за придобиване

Входящият маркетинг или маркетингът за придобиване е дигитална маркетингова стратегия, чиято основна цел е да разбере съмненията и притесненията на вашите клиенти и да им предостави подходяща информация, която да привлече вниманието им, да спечели доверието им и накрая да ги превърне в лоялни клиенти.

Тази стратегия ви позволява да установите много тясна връзка с клиента от самото начало: изграждане на диалог, привличане на вниманието и почти винаги предлагане на решение на проблемите.

Постоянното развитие на тази стратегия чрез различни комуникационни канали създава почти неразривна връзка между компанията и купувача, принуждавайки последния да види в тази компания отправна точка, авторитет и решение, на което може да се позове, когато прави покупка.

През последните няколко години входящият маркетинг се счита за предпочитана стратегия за компаниите. За разлика от изходящия маркетинг, той не е натрапчив и квалификацията на водещия обикновено е много по-висока.

Изходящ маркетинг

Изходящият маркетинг е дигитална маркетингова стратегия, базирана на активно, директно и редовно търсене на нови клиенти, чиито характеристики отговарят на образа на идеалния купувач.

Входящият маркетинг не се противопоставя на изходящия маркетинг: те са просто различни стратегии. И въпреки че има много аргументи против използването им заедно, вече е доказано, че те могат да се допълват идеално.

Изходящ срещу входящ маркетинг: Коя стратегия да използвате?

Входящият маркетинг се основава на изграждане на съдържание, което клиентите могат лесно да намерят както в социалните медии, така и в търсачките. Той се допълва от много други стратегии. Той също така се основава на маркетинг на съдържанието и стратегия за ангажиране на социалните медии. Вашите потенциални клиенти активно консумират съдържанието, което създавате, но не се интересуват от покупка в момента. Но когато възникне такава нужда, те вече знаят откъде да купят това, от което се нуждаят.

Изходящият маркетинг се основава на стратегии за директен контакт с клиенти като телемаркетинг, реклама в търсачките, листовки, билбордове, радио, вестници или телевизионна реклама. Вашите потенциални клиенти никога не са чували за вашите продукти, но вие вече сте ги идентифицирали като потенциални купувачи.

Маркетинг на съдържанието

Маркетингът на съдържанието е стратегически маркетингов подход, фокусиран върху създаването и разпространението на ценно, подходящо и устойчиво съдържание, за да привлечете и задържите вашата целева аудитория.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг: Три стъпки за създаване на успешен личен бранд

Маркетингът на съдържанието като стратегия за вашата компания
Преди няколко години, ако сте имали някакви съмнения относно правописа или определението на дадена дума, сте използвали речник. Днес е почти немислимо… Цялата информация намираме в търсачките.

Хората търсят в интернет всякакви решения на проблемите си. Пандемията от Covid-19 засили тази практика. Има огромна възможност да изследвате хиляди заявки за търсене, свързани с вашите продукти и услуги.

Блог

Можете да използвате вашия фирмен блог както желаете. Това е вашето пространство за връзка с вашите клиенти. Няма ограничения в избора на теми, разсейвания в социалните медии или конкуренти. Блогът допринася и за позиционирането на продуктите и услугите на вашата компания в търсачката.

Използването на блог за бизнес е друг инструмент, който допринася за генериране на потенциални клиенти, трафик, задържане на клиенти и лоялност. Този канал, поради неформалния си характер, укрепва връзките с клиентите. Това е чудесно за демонстриране на предимствата на вашите продукти или услуги и как работят.

Интернет реклама

Интернет рекламата е реклама в търсачките, чиято основна цел е да позиционирате вашите продукти или услуги на благоприятна позиция, когато клиент въведе релевантна дума за търсене. Интернет рекламата може да се извършва и на уебсайтове на рекламодатели, социални мрежи, приложения, Youtube, електронна поща, тоест във всяка публична онлайн среда.

Има различни видове онлайн реклама, различни формати, разположения или платформи. Можете да ги използвате, за да развиете бизнеса си.

 

Партньорски маркетинг

Партньорският маркетинг се осъществява с помощта на други лица, на които плащате комисионна за привлечения купувач.

Например, ако имате блог, който привлича много трафик по теми, от които се интересува определена компания, можете да поканите тази компания да стане техен маркетингов партньор. Във вашия блог ще популяризирате продуктите или услугите на тази марка и ще получавате парични награди за това.

Инфлуенсър маркетинг

Маркетингът на влияние експлодира в популярност през последната година. Тази стратегия наистина работи, но марките са по-малко склонни да я използват поради няколко причини. Основният от тях е завишените цени, които агентите на влияние или инфлуенсърите взимат за услугите си.

Имейл маркетинг

Имейл маркетингът (или имейл маркетингът) е една от най-популярните стратегии, претърпяла най-много промени. Използва се от повечето компании, но не всички са напълно наясно с потенциала му.

Имейлът и SMS са необходими, за да се свържете с вашата целева аудитория, да увеличите продажбите, да поддържате интереса и (което не всеки разбира) да създадете ефекта от присъствието и активността на марката на „територията“ на клиента – в неговата пощенска кутия .

Соушъл медия маркетинг

Социалните мрежи са платформи, които ви позволяват да споделяте съдържание с вашата мрежа от контакти и виртуални общности. Растежът на социалните медии е удивителен: те бързо се превърнаха в център за информация, споделяне на данни, дискусии и групи по интереси. Това е пространство, което има милиони потребители и чийто потенциал някои компании явно подценяват.

 

Видео маркетинг

Това е използването на видео за популяризиране на вашите продукти или услуги, за взаимодействие с вашата целева аудитория или за обучение на вашите потенциални клиенти.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Предимствата и недостатъците на дигиталния маркетинг

Обърнете специално внимаине на YouTube Short & TikTok!

Генериране на потенциални клиенти – лийдове (leads)

Генерирането на потенциални клиенти  – лийдове  е пряко свързано с ефективността на бизнеса, тъй като именно тук в повечето случаи се формира печалбата на компанията. Следователно наличието на стратегия, насочена към привличане на нови клиенти, става задължително.

След като по-горе Ви представихме някои от основните видове маркетинг е време за персонална стратегия, ако сте нов в бизнеса.

Дигиталният маркетинг представлява използването на интернет и други цифрови канали за повече лийдове, за привличане на партньори, популярност и респективно на това – печалба. Този начин на маркетинг може да бъде изключително ефективен, особено за малки и средни предприятия, които нямат големи бюджети за маркетинг.

Ето няколко съвета за начинаещи, които искат да започнат да използват дигиталния маркетинг за своя бизнес:

 1. Изберете подходящите канали за комуникация. Изследвайте къде са вашите клиенти и какви канали за комуникация използват. Може да изберете мрежи като Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn или други. Осигурете си, че сте наясно с техническите аспекти на тези канали и какви типове съдържание са най-ефективни за всяка една от тях.
 2. Създайте качествено съдържание. Създайте качествено съдържание, което да привлича вниманието на вашата целева аудитория. Можете да създавате текстови материали, графики, видео или аудио материали. Важно е да създадете съдържание, което е информативно, полезно и интересно за вашите клиенти.
 3. Използвайте SEO. SEO (Search Engine Optimization) е техника за оптимизиране на уеб сайтове за търсачки като Google. Това може да помогне на вашите клиенти да намерят вашия уеб сайт, когато търсят продукти или услуги, свързани с вашата фирма.
 4. Използвайте социалните мрежи. Социалните мрежи могат да бъдат много ефективен начин за продвижение на вашата фирма. Използвайте тяхната сила, за да привлечете вниманието на нови клиенти, да установите връзка с настоящи клиенти и да насърчавате споделянето на вашето съдържание.
 5. Анализирайте резултатите. Измервайте ефективността на вашите кампании. Използвайте аналитични инструменти, за да измерите резултатите от вашите маркетингови кампании. Това може да ви помогне да разберете каква е реакцията на вашата аудитория към вашето съдържание и да определите какво работи най-добре.
 6. Създайте електронна реклама. Използвайте електронна реклама, за да привлечете вниманието на вашите клиенти. Можете да използвате Google AdWords, Facebook Ads или други платформи за целево таргетиране на вашата аудитория.
 7. Интегрирайте маркетинга си. Използвайте интегриран подход към маркетинга, за да увеличите ефективността на вашите кампании. Вашите маркетингови усилия трябва да бъдат насочени към една обща цел, за да се постигне максимален ефект.
 8. Продължавайте да учите. Дигиталният маркетинг е постоянно развиващ се свят. Затова е важно да продължавате да учите и да се обучавате в новите технологии, тенденции и стратегии. Това ще ви помогне да сте в крак с времето и да постигнете успех в дигиталния маркетинг.

Финални думи, касаещи стратегиите за дигитален маркетинг

Тези съвети за дигитален маркетинг могат да помогнат на начинаещите да започнат да използват цифровите канали за продвижение на своя бизнес. Това е важна част от съвременния маркетинг, която може да бъде изключително ефективна, ако се използва правилно.

Съществуват много стратегии, а Вие трябва да имате опит  и креативно мислене. Ако обедините усилията си и използвате SEO + SMM, то вярваме, че ще получите изключително добри резултати.

Просто бъдете постоянни и търпеливи.

https://youtu.be/jm0yRAr3fpg

Публикацията е актуализирана на 2024/04/06 11:35:08 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 11 votes
Марка
Viseo
Продукт или услуга
Стратегии за маркетинг
Цена
EUR 800

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *