Как изкуственият интелект може да се използва за SEO оптимизация?

Може би сте чували, че изкуственият интелект ще заеме всичките ни работни места в близко бъдеще и с по-интелигентния RankBrain на Google няма да имаме нужда от SEO промоция. Всъщност това не е вярно.

Изкуственият интелект (AI) става все по-разпространен в SEO, тъй като компаниите се стремят да останат пред конкуренцията. С толкова много данни за пресяване и непрекъснато променящи се алгоритми, не е изненада, че все повече и повече компании приемат AI.

SEO върши по-голямата част от работата, а RankBrain просто запълва празнините между търсещия и сайта, който се опитва да намери. И така, притокът на изкуствен интелект означава ли края на SEO? Не. Това е само началото на по-напредналия дигитален маркетинг.

 

Накратко, целта на изкуствения интелект е да имитира човешкия мозък. Той непрекъснато се развива и се учи, за да обслужва по-добре крайния потребител. В света на дигиталния маркетинг изкуственият интелект служи като мост между това, което потребителят търси и това, което уебсайтът може да предложи.

По принцип изкуственият интелект гарантира, че съдържанието е подходящо за желанията на търсещия.

Това означава ли, че няма нужда да използвате SEO? Разбира се, че не. Ако не друго, това означава, че вашите SEO усилия трябва да бъдат още по-прецизни, така че когато RankBrain се опита да намери идеалното съвпадение за търсещия, вие да се появите. RankBrain няма представа за какво е вашият сайт – той все още трябва да уточни какво точно предлагате.

Мислете за алгоритъма RankBrain като за агент на някой, който търси нещо. Не трябва да ви помага да показвате това, което имате за продажба. Може да ви помогне и по друг начин: като изпраща насочени реклами и анализира аудиторията, RankBrain просто не засяга SEO действията на вашата страница.

Дигитален маркетинг и Изкуствен интелект

Изкуственият интелект в света на дигиталния маркетинг едва започва. Той ще продължи да предоставя предимства за SEO по много начини:

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Оптимизация на сайт за Google

Той гарантира, че SEO хакове няма да се показват на страницата с резултати от търсенето. Изкуственият интелект е твърде умен, за да се подминат злонамерени дейности.

Той гарантира, че търсещият вижда резултатите в реално време. Резултатите от стратегията за развитие на SEO няма да закъснеят.

Той носи по-голяма прецизност на гласовото търсене, така че когато потребителите зададат въпрос, вашият сайт може да бъде намерен чрез стандартни ключови думи за заявка.

Той категоризира изображения и видеоклипове без усилие, като им помага да станат по-лесни за търсене.

Лично аз вярвам, че изкуственият интелект само помага на вашите SEO дейности, а не ги замества. Трябва да бъдете по-мъдри и да използвате най-ефективните SEO стратегии на страницата и извън нея, за да сте сигурни, че вашият сайт ще се класира добре при отправяне на заявки към Google.

Какво казва Google за използването на AI за SEO

Джон Мюлер от Google е говорил многократно за използването на AI в SEO. Съвсем наскоро той обсъди тази тема по време на терен с уеб администратори.

Попитан дали Google използва AI за целите на класирането, Мюлер каза: „Ние определено използваме машинно обучение за различни части от нашите алгоритми за класиране. Не мисля, че това е някаква тайна.“

Той каза още, че AI може да се използва за „много различни неща“ в SEO, като разбиране на документи, извличане на информация от тях и определяне на това, което е най-подходящо за дадена заявка.

Мюлер също говори за това как Google използва изкуствен интелект, за да разбере по-добре намеренията на потребителите. Той каза, че като разбира намеренията на потребителите, Google може да предостави по-подходящи резултати и да подобри цялостното търсене.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO България

Как се използва AI в SEO?

Има много начини за използване на AI в SEO. Ето няколко примера:

  • Автоматично проучване на ключови думи: Проучването на ключови думи е една от най-важните задачи в SEO, но може да отнеме много време. За щастие вече има инструменти, които използват AI за автоматизиране на този процес. Например Google RankBrain използва машинно обучение, за да идентифицира нови ключови думи и да ги свърже с подходящи заявки за търсене.
  • Създаване на съдържание. По същия начин AI може да се използва и за създаване на съдържание. В момента има програми, които могат да генерират статии на дадена тема. Въпреки че качеството на тези статии все още не е перфектно, то се подобрява през цялото време.
  • Създаване на връзки. Друга досадна задача, с която AI може да помогне, е изграждането на връзки. Вече има инструменти, които могат да намират подходящи уебсайтове и автоматично да се свързват със собствениците на сайтове, за да поискат връзки.
  • Анализ на конкуренцията. И накрая, AI може да се използва, за да държите под око вашите конкуренти. Има инструменти, които ще проследят техните SEO кампании и ще ви дадат представа какво правят, за да можете да останете пред кривата.

Рискове и опасности от AI за SEO оптимизация

Когато става дума за SEO, няма съмнение, че изкуственият интелект (AI) може да бъде мощен инструмент. Има обаче някои опасности, свързани с използването на AI за SEO цели.

Една от най-големите опасности е, че изкуственият интелект може да се използва за манипулиране на резултатите от търсачките. Това означава, че компании или физически лица могат да използват изкуствен интелект, за да повишат изкуствено класирането си в търсачките, което може да повлияе несправедливо на конкуренцията. Освен това тази манипулация може да доведе до неточни и/или подвеждащи резултати от търсенето, което може да навреди на потребителите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Има ли връзка между окончанията на домейните и SEO оптимизацията?

Друга опасност от използването на AI за SEO е, че може да бъде трудно за хората да разберат как работят търсачките. Ако алгоритмите станат твърде сложни и зависими от AI, ще бъде трудно за хората да оптимизират своя уебсайт или съдържание за търсачките. Това може да повлияе негативно на цялостното качество на резултатите от търсенето.

И накрая, съществува и рискът AI да се използва за създаване на спам съдържание. Този тип съдържание е предназначено изкуствено да увеличи уеб трафика или класирането и може да затрупа интернет със съдържание с лошо качество.

Като цяло има както ползи, така и рискове, свързани с използването на AI за целите на SEO. Въпреки това е важно да сте наясно с потенциалните опасности, преди да приложите каквито и да било стратегии, базирани на ИИ. Направен правилно, AI може да бъде ценен инструмент за подобряване на SEO; обаче, ако се използва неправилно, може да причини повече вреда, отколкото полза.

Финални думи

Все още не е доказано, че ИИ помага за SEO оптимизация, но много от нас вече са уверени, че доста по-лесно се работи с инструменти за ИИ, когато се употребяват правилно.

Например, за създаване на добри текстове можете да изпоплзвате ИИ, но задължително след това трябва да направите редакции, корекции! Ако пропуснете това може и да прочете някоя глупост, сътворена от свръх интелект.

Искате ли да влезете в топ 10 на Googe и да останете там за дълго време? Популяризирайте своите уебсайтове и онлайн магазини изключително с SEO методи, утвърдени и приети от търсещите машини. За тези, които искат да разберат интересни тънкости на SEO, предлагаме да се свръжат с нас и да плануваме заедно онлайн обучение.

За тези, които нямат време да преминат обучение и самостоятелно да се ангажират с промотирането на своите онлайн магазини, предлагаме помощ по този въпрос.

Публикацията е актуализирана на 2023/01/25 12:06:52 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *