Дигитален маркетинг. Маркетинг на съдържанието – какво е важно да знаете?

Дигитален маркетинг - Маркетинг на съдържанието - какво представлява?
Маркетинг на съдържанието – Дигитален маркетинг – SEO оптимизация

Какво е Маркетинг на съдържанието и какво е важно да знаете, когато се касае за контента …

Преди да започнем по същество, нека разясним понятията в тази област, които се срещат често в света и у нас – в България. Content Marketing – в превод означава Маркетинг на съдържанието. В България е познато като: Контент маркетинг, а някъде можете да го срещнете и като „Кънтент маркетинг“. Някой го пишат с „О“, други с „Ъ“. Ние ще го пишем в настоящата стятия с „О“, т.е. Контент маркетинг.

Рекламите с директно обаждане не работят много добре. Просто защото потребителите често ги отминават.

В много области е важно клиентът да мисли за продукта дълго време и да се вглежда внимателно в марката. Това е мястото, където съдържанието помага. Например, ако трябва да разработите дизайнерски проект, да поръчате мебели за нов апартамент, да изберете надежден учител или доставчик на продукти. Не можете без близко запознаване с марката. Маркетингът на съдържанието е маркетинг, чийто основен инструмент е съдържанието, насочено към изграждане и повишаване на доверието на потребителите. Маркетингът на съдържание работи, за да превърне постепенно и органично целевата аудитория в аудитория, публиката в читатели, читателите в купувачи и купувачите в повторни купувачи. Като цяло маркетингът чрез съдържание помага за изграждането на дългосрочни и приятелски отношения с аудиторията.

Контент маркетинг
Маркетинг на съдържанието – Дигитален маркетинг – SEO оптимизация

Съдържание на статията

Какви задачи решава контент маркетингът?

Изградете положителен имидж на марката
Важно е хората да разпознаят вашата компания или продукт, така че когато ги срещнат в интернет, „Аха! Един приятел ми разказа за това преди няколко дни/видях статия за това/

Запознавате аудиторията с продукта или услугата
Важно е хората да разберат какво им се предлага, какви уникални качества има продуктът, какви хора работят с него, за кого се прави, как да го използват.

Повишавате нивото на доверие
Колкото повече полезна информация онлайн от вас и вашия продукт, толкова по-високо е нивото на доверие в него и компанията като цяло.

повишаване на лоялността към марката
Клиент, който вече е запознат с продукта, но по някаква причина не е решил да закупи, ще може да научи повече за него, да прецени плюсовете и минусите и да вземе решение за покупка.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO копирайтинг - набавяне и редакция на качествено съдържание

Получавате обратна връзка и можете да работите по-добре с получените данни
Коментарите и рецензиите могат да съдържат информация за разглеждане: как да модифицирате продукта, да подобрите услугата, какво според потребителя си струва да обърнете внимание.

Запазвате клиентите
Когато се даде обратна връзка, разбирате как продуктът може да бъде подобрен. Вие също разбирате как правилно да го представите сред конкурентите, как да привлечете, така че в бъдеще те да изберат вашата компания.

Увеличавате  продажбите
Повече качество и уникално съдържание означава повече интерес към продукта. В резултат на това по-високи продажби.

Маркетингът на съдържанието не продава директно, той формира мнение за продукт или марка, помага за изграждането на взаимоотношения с купувача. В резултат това води до интерес от страна на купувача и евентуална продажба в бъдеще.

Важно е да помислите за вашата Контент маркетинг стратегия – стратегия за съдържание. Колкото по-подробно е изградено, толкова повече шансове да разкажете за характеристиките и ценностите на марката.

 

Въпроси, на които би било добре да се отговори, за да създадете добра стратегия за контент маркетинг

1) Каква цел искате да постигнете със съдържанието?

  • увеличаване на трафика;
  • повишаване на позициите в резултатите от търсенето;
  • повишаване на лоялността на потребителите;
  • придобийте репутация на експерт;
  • представя продукта, обяснява го на публиката;
  • увеличаване на броя на регистрациите;
  • увеличаване на продажбите.

2) Коя е вашата целева аудитория?

Например, авточастите едва ли ще представляват интерес за майките в отпуск по майчинство, няма смисъл да публикувате информация за тях на ресурси, посветени на майчинството. Също толкова важно е да се определят демографските параметри: пол, възрастова група, град, образование.

Анализирайте различни платформи: тематични форуми, където е вашата аудитория, съдържанието на други компании, работещи във вашата област, бъдете в течение със събития, свързани с вашата индустрия.

 

Защо се нуждаем от мисия в работата със съдържание

Content is king
Content is King – вероятно сте чували тази фраза! Тя означава, че съдържанието е всичко! С едно добро послание можете да спечелите много!

Една от задачите на контент маркетинга е да разкаже за продукта чрез нуждата на клиента. Би било хубаво, ако продуктът покрива не само материални нужди, но и емоционално ангажира клиента.

Затова първо разберете колко ценен е вашият продукт, как ще реагира на хората. Помислете как можете да използвате това, когато рекламирате своя продукт или услуга. И тогава помислете как и какво да напишете / снимате / правите.

За да работи маркетингът на съдържанието, не е достатъчно да разберете само продукта, трябва да разберете и хората, за които е направен този продукт: как живеят, на колко години са, дали пият кафе сутрин или предпочитат ранен джогинг, дали гледат телевизия. Може би вашият клиент иска четка за зъби, която не драска венците му или се страхува да не загуби пари, когато инвестира? Ако разберете тази нужда, ще можете да позиционирате правилно вашия продукт или услуга, ще говорите с потребителя чрез продукта, ще спечелите доверието му и в резултат на това продажбите.

Тонът, с който говорите с клиентите, също зависи от мисията.

В комуникацията с потенциални клиенти действате като човек, който има знания. В същото време информацията може да се споделя, като с приятел в кухнята, може да е градивна, да оперирате с факти и анализи. Изберете това, което ви подхожда. Основното е, че трябва да е естествено за вашия бизнес. Важно е да сме приятели, да сме на едно ниво сред публиката.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайтове и онлайн магазини

Избор на съдържание

В световен мащаб съдържанието съществува в три вида:

Вирусно

Материал, който е предназначен за максимално разпространение, желание за споделяне: „Топ 5 модела удължени якета“, „Чеклист за подготовка за пътуване“, „DOTA 2 ръководство“.

Експертно

Формира у потребителите доверие, усещане за работа с познавач, експерт в тази област. Публикуването на проучвания и анализи, инструкции за използване на продукта, описание на случаи, инфографики задържат аудиторията, повишават нейната лоялност към продукта или услугата.

Търговско

Съдържание, което описва продукта, неговите характеристики. Трябва да е по-малък. Приблизително 20%.

Формат за обработка на съдържанието

Статии, блогове, инфографики, видео съдържание, дълги четения и списъци за проверка, презентации, онлайн проучвания, събития — в зависимост от платформата и характеристиките на аудиторията ние избираме оптималния формат и го използваме. Важно е да разберете на какъв език мисли, чувства, говори целевата аудитория на продукта и да говорите на същия език с тях.

Какво е важно да разберете, за да обмислите план за съдържание

Какви заглавия са необходими

Определете заглавията предварително. С течение на времето ще разберете кое е по-лошо и кое работи най-добре за вас. Някои заглавия могат да бъдат заменени с други, техният брой може да се промени въз основа на нова информация, нуждите на аудиторията. Ключът тук е анализът. Вижте кое работи и кое не. И запазете повече от това, което работи.

Колко време можете да посветите на съдържанието

Запишете колко публикации планирате да направите през седмицата / месеца. Съдържанието изисква много време и внимание. Колко вие или вашите служители имате от това време зависи от това колко канала и под каква форма можете да си позволите.

Темите, които ще разглеждате в проектите си

Опитайте се да сте сигурни, че не всички материали са монументални. Някъде можете да инвестирате повече, а някъде да почивате повече. Първо голяма рецензия, след това забавна селекция. После интервюто. В този процес е важно да се фокусирате не само върху виралността на съдържанието, но и върху това каква позиция искате да формирате. Ако искате да се рекламирате като експерт, забавните селекции, въпреки че ще ви помогнат да привлечете вниманието към вашата марка, не е задължително да ви донесат лоялни клиенти.

На какви платформи искате да публикувате съдържание?

Има много платформи за съдържание: блог, външни източници, SMM, трудно е да се обърне внимание на всичко наведнъж. Помислете коя платформа отговаря най-добре на вашите бизнес нужди. Например, започнете с една голяма статия по дадена тема в индустриален ресурс или започнете блог. И го популяризирайте с помощта на една или две социални мрежи. След това добавете канал в YouTube. Основното нещо е да се започне от задачите на бизнеса и нуждите на публиката. Не започвайте да работите със съдържание просто защото е „трябва“ или „всички го правят“. Важна е стратегията, времето и желанието да помогнете на клиентите си.

Маркетинг на съдържанието
Маркетинг на съдържанието – Дигитален маркетинг – SEO оптимизация
Content Marketing Bulgaria - Digital Agency VISEO
Маркетинг на съдържанието – Дигитален маркетинг – SEO оптимизация

Как маркетингът чрез съдържание се различава от другите онлайн маркетингови формати

SEO оптимизация –  инструмент, чиято задача е да оптимизира структурата на сайта, изкачването му до върха при издаване в търсачките. Ако работите правилно със SEO и изграждате съдържание въз основа на него, SEO с контент маркетинг  би било чудесно съчетание!
E-mail маркетинг – използва се, когато има контактна база – клиенти, които са оставили своя имейл. Инструментът работи добре за популяризиране на блог материали, вашите социални мрежи, партньорски материали. Имейл маркетингът е необходим за изграждане на по-лична връзка с клиентите: зарадвайте ги с лични оферти за рожден ден, създайте оригинални колекции от материали, напомнете им за любимите им продукти.
SMM – SMM е начин за изграждане на по-малко формална връзка с аудитория. Не само споделяйте полезно съдържание, но също така покажете офиса или говорете за бизнес екипа, споделете някои вътрешни новини.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как се прави оптимизация на уеб сайт
Контент маркетинг - предимства и недостатъци
Контент маркетинг – предимства и недостатъци

Маркетинг на съдържание – предимства и недостатъци

Плюсове на маркетинга чрез съдържание
Маркетингът на съдържанието е един от най-ефективните инструменти за изграждане на информираност за марката (средно 24% от потребителите научават за продукт чрез блогове).
Маркетингът на съдържанието формира доверието на публиката в продукта: колкото по-висок е авторитетът на автора, толкова по-специалист е той в своята област, толкова по-бързо се повишава нивото на доверие в материала и в резултат на това в продукта или услугата расте.
Маркетингът на съдържание показва доста високи нива на трафик и реализации. Според проучвания средното ниво на трафик, например от социалните мрежи, е намаляло през последните 5 години от 175 на 90 репоста, докато блоговете, напротив, се увеличават.
Положителен SEO ефект: търсачката ще връща повече тематични сайтове на трети страни. Според проучване резултатът от търсенето е до 51% от посещенията на уебсайтове.

Минуси на маркетинга чрез съдържание

Много се чака за добрите резултати
Органичният трафик е бавен бизнес. Трябва да сме търпеливи. Ако бързата реакция е важна, контекстната реклама, банери, SMS съобщения са по-подходящи. За да работите с тези инструменти за интернет маркетинг, има услуги, които отчитат параметрите на аудиторията и помагат за разработването на оптимална стратегия. MTS-Marketer е един от тях.

Отнема много време за работа
Маркетингът на съдържание изисква не само инвестиция във време, но и много внимание към материала. Простото публикуване на снимки с ключови думи и общи фрази вече може да се направи от изкуствен интелект. Важно е да инвестирате в добро съдържание. Отнема много време, понякога повече от време на един човек. Ако сериозно се занимавате със съдържание маркетинг, наемете редактор. Точно както копирайтърите работеха в тандем с арт директор, сега всеки търговец се нуждае от добър редактор наблизо.

Маркетинг на съдържанието

Какво друго може да спечели един бизнес от използването на маркетинг чрез съдържание?

Помага за изграждане на доверие с клиента

Когато се отвориш към клиента, разкажеш му за себе си и работата си, ставаш по-близък, той те чувства близо до себе си. Той не вижда идеалната картина, а реалните хора зад продукта. Клиентът има възможност да поддържа връзка с вас: да говори за това, което харесва и какво може да се подобри в работата на компанията или продукта.

Търсене на нови служители, съмишленици

Популяризирайки компанията чрез социални мрежи и други канали, вие привличате нови хора. Може би с добре поставена статия или видеоклип можете да получите страхотен служител в екипа си или да намерите бранд адвокат – човек, който, използвайки услугите на компанията, ще ги препоръча на своите приятели.

Достигане до нова целева аудитория

Публикувайте уникално съдържание: ще можете да привлечете интерес към вашата ниша не само за тези, които са търсили специално информация за продукта, но също така, може би, за тези хора, които преди това не са предполагали, че такъв продукт или услуга съществува и как наистина са необходими.

Ако изберете реклама с метода  маркетинг чрез съдържание, внимателно анализирайте плюсовете и минусите. Не забравяйте, че е ефективен метод, но има и своите специфики. Съдържанието изисква много време, инвестиции и търпение. Ако искате да получите резултати бързо, използвайте други инструменти: имейл маркетинг, SMS маркетинг или контекстна реклама.

Публикацията е актуализирана на 2022/12/24 9:25:44 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 12 votes
Марка
Дигитална агенция Висео
Продукт или услуга
Маркетинг на съдържанието
Цена
EUR 800

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *