Какво е SERM и как този процес може да подобри представянето ни онлайн


Първо, нека ясно дефинираме какво означава SERM Search Engines Reputation Management. В превод на Български, можем да кажем, че това е Управление на репутацията, или буквално – Управление на репутацията в търсещите машини.
За да го дефинираме точно и ясно, можем да кажем следното: Това е процес по идентифициране и разпознаване на това, което другите хора мислят и знаят за вашия бизнес или за самия вас, но онлайн. След като се проучат нещата процесът преминава към нова фаза. Предприемат се действия за гарантиране на консенсус, между фирмата и аудиторията, и поддържане на ползотворни и за двете страни отношения. Много хора предпочитат тази дейност да се извършва от фирми – специалисти или социални медии, които да наблюдават и контролират тяхната репутация в общественото пространство.

В България услугата SERM тепърва ще набира по-голяма популярност, тъй като повечето управители на компании държат на името си и знаят, че е изключително важно репутацията онлайн да е безупречна. Повечето мениджъри държат за бранда, но не онлайн, като това поетапно се променя. И по традиционен начин – сред партньори и клиенти, и онлайн, репутацията е изключително важно да е добра, да вдъхва респект и да гарантира успешно парнтьорство.
В същото време сред клиентите съществуваше мнение, че репутацията трябва да се управлява само когато ситуацията с увеличаване на негативното отношение към компанията стане критична и започва да се намесва в продажбите. Всъщност е по-лесно и по-евтино да се предотврати спонтанно развитие на репутацията, отколкото да се коригират последствията. След това вземете под внимание кога и как SERM помага за създаването на правилния имидж и за насърчаване на растежа на продажбите. Изключително важно е за онлайн репутацията да се мисли от самото създаване на онлайн проект, без значение дали е стартъп, или проект, който сами финансирате.
Съществуват няколко ситуации, при които е наложително да се помисли за подобни услуги.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Кой размер изображения се класира най-добре в Google Images

Ситуация 1. Налични са много негативни отзиви за вас онлайн.

Източниците на такава информация най-често стават недоволни клиенти, уволнени служители или конкуренти, целящи да Ви злепоставят пред бъдещите и настоящи клиенти.

Такива истории често имат вирусен ефект, така че е особено важно да се отговори на появата на негативни мнения най-любезно, като в случай, че има съмнения, че това е дело на конкурент, да се докладва в търсещите машини даденото мнение.

Ако сте основен работодател, отрицателната обратна връзка от служителите за компанията може да повлияе на количеството и качеството на кандидатите. В този случай SERM също е ефективен и ще помогне за привличането на ценен персонал.

Ситуация 2. Стартирате ново решение, продукт или услуга.

В този случай се чудите как реалните потребители ще оценят новия продукт, дали ще го препоръчат на другите, както и какви трудности ще срещнат. С помощта на SERM ще можете да анализирате обратната връзка и да контролирате проблема, като предотвратите спонтанното развитие на репутацията.

Ситуация 3. Дълго време сте на пазара, но малко хора знаят за Вас, рядко Ви споменават, в положителния аспект, разбира се.

Липсата на обратна връзка за компанията и продуктите може да се дължи на спецификата на бизнеса. Например, продавате товарни кранове, складови везни или дизелови генератори. Глупаво е да се очаква, че шефът на компанията, който купува от вас подобно оборудване, половин година след покупката, ще седне пред компютъра, за да сподели мнението си за качеството на стоките и радостта от работата с вас. Въпреки това стотици други компании могат да търсят мнения за вашите продукти, за да са сигурни в нейната надеждност и качество. Затова е необходимо да се развие репутацията на компании, които не са много популярни сред обикновените потребители.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO партньорство

Ситуация 4. Конкурентите водят информационна кампания срещу Вас.

Твръдо против подобни практики сме, но сме и свидетели, че такива се провеждат. В този случай си има мерки и действия по предотвратяване на подобни действия, но те са сложни и комплексни. Много е важно да кажем, че ако Вие предприемете подобни действия към Ваш клиент, то ефектът на бумеранга ще се задейства, въпрос на време е, с други думи – не правете това 🙂

Ситуация 5. Вашият бизнес е в криза и Вие търсите начин за повишаване на приходите. Освен решаването на горепосочените проблеми, SERM е основа за развитие на естествената репутация на компанията и подобряване на услугата. След като получите и анализирате отзивите от потребителите, ще научите:

– колко потенциални клиенти се интересуват от вашата репутация;
– кои фирми и колеги следят Вашата дейност;
– какво е текущото мнение за работата на вашата компания и вашите продукти;
– каква е емоцията от клиентите, възползвали се от вашите услуги /продукти – положителна, отрицателна, неутрална – и защо;
– Какви са основните проблеми на фирмата / продукта, които клиентите ви подчертават?

Истината е, че SERM е комплекс от задачи, както и SEO, но не бива да го пренебрегвате, без значение на какъв етап в дигиталния маркетниг е Вашата коммпания. Няма значение, дали продажбите Ви вървят добре, или имате проблеим, то винаги има какво да се анализира, подобри, по отношение на представянето на продуктите или услугите онлайн.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Онлайн отзивите продават най-добре

 

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2019/05/02 12:02:55 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 14 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Управление на онлайн репутация

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *