19 съвета за SEO оптимизация на сайт за 2023 година

19 важни SEO съвета от Google за 2023 година

Съвети за вътрешна SEO оптимизация

1. A/B тестване

Съвет номер един — A/B тестване или разделно тестване.

През последните няколко години се появиха много повече инструменти за тестване и това е добре, защото SEO — това не е само приемането на решения и неговата реализация. SEO — това е внедряване, оценка и последващо приемане на решения или корекция на ресурса.

И така, тестването на ресурсите е нещо много важно за 2023 година!

2. Авторски страници

Номер две – авторски страници. През 2022 г. Google актуализира някои от своите указания за авторските страници и тяхното маркиране на схемата. Качествената авторска страница помага на Google да класира вашите автори, което може да се използва за E-A-T и други неща, и помага да се свържат авторите с техния опит (E-A-T е акроним, който означава експертност, авторитет и достоверност).

Следователно свързването на вашите статии към страницата на добър автор обикновено включва връзки към други сайтове, профили на автори, връзки към статии, написани от тях, някаква биографична информация. Това може да помогне за утвърждаването на вашите автори като експерти в определена област. Така че погледнете вашите авторски страници и се опитайте да ги подобрите, като направите това своя приоритетна задача.

3. Пренаписване на заглавни мета тагове в Google

Пренаписване на мета маркер за заглавие на Google е също нещо много важно.  Много проучвания показват, че Google пренаписва 60%, 70% или 80% от заглавията на уебсайтове. Това може да бъде разочароващо. Много SEO специалисти обаче не анализират тези промени. Когато анализирате това, можете да научите много за вашите заглавия. Например, важни въпроси, които можете да си зададете са: Защо Google го пренаписва? Заглавието ми твърде дълго ли е? Липсват ли важни ключови думи? Имам ли допълнителни думи в него, които Google не харесва?

Но не трябва да се доверявате на Google на 100%. В някои случаи трябва да се върнете и да опитате да поправите заглавие, което Google е пренаписал в SERP.

4. Не ползвайте разводнено съдържание

Това може да е годината, в която искате да се отървете от „бля бля“ съдържанието. Какво имаме предвид под разводнено съдържание? Отнася се  до цветни ключови думи, дълги описания и т.н. Това може да бъде ненужно и дори вредно за вашата  SEO оптимизация.

Не е лишено от логика да помислите да премахнете подобно воднисто съдържание! Много често, при оптимизиране на съдържанието се бележи ръст в органичния трафик.  Така че тези маркетингови, цветисти, написани от SEO неща може да не ви помогнат, всъщност могат да ви навредят. Днес Google награждава сайтове или изглежда насърчава сайтове, които осигуряват бързи отговори и по-директно ангажиране.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  10 грешки, които да избягвате в дигиталния маркетинг

Директното ангажиране обикновено е по-добро и за вашите клиенти. Така че експериментирайте да се отървете от „воднистото съдържание“ през 2023 г.

Линк билдинг

5. Маркиране на ЧЗВ

Номер пет е маркирането на ЧЗВ. Миналата година говорихме много за маркировки с инструкции, често задавани въпроси и други видове структурирани данни. Явният фаворит през 2023 г. е микромаркирането на ЧЗВ. Причината е, че толкова много сайтове могат да го използват, лесно е за внедряване и ако успеете да получите подходящите богати резултати, можете да получите доста прилично място в SERP. ЧЗВ – тези, които не знаят какво означава, това е FAQ, или Често Задавани Въпроси..

6. Съдържание на раздели

Миналата година говорихме за съдържание с раздели, как да вкараме съдържание с раздели в навигацията и навън. Тази година ще станем по-напреднали.

Дигиталната агенция Висео направи проучване за типовете съдържание в разделите и установи, че е много по лесно, както за читателите, така и за търсачките, да се показва и индексира съдържание, което е разделено правилно.  Така че, ако все още имате съдържание във вашите раздели, това не означава непременно, че трябва да премахнете всичко, но трябва да проучите дали Google може да ги индексира и класира съответно. Тази година има по-добри ресурси, за да опитате да направите точно това.

Така че гледайте съдържанието си в раздели.

Faceted Navigation

7. Фасетна навигация

Същото важи и за фасетната навигация. Говорим за това от много години, но тази година стана стратегически по-важно. В известен смисъл фасетираната навигация винаги е била набор от правила, като например ако дадена страница има зелена рокля, ние няма да я индексираме или обхождаме, но ако е с размер 12 или по-висок, ще я индексираме.

Днес интелигентните SEO специалисти стават много по-разбираеми какво индексират, какво не индексират и какво обхождат с фасетирана навигация и тези инструменти стават все по-достъпни за WordPress сайтове и други подобни, където всъщност можете да разгледате трафика, който получава всяка страница, и тези общи правила не са непременно необходими.

 

Можете да увеличите трафика по този начин с фини инструменти. Така че както съдържанието с раздели, така и фасетната навигация са концепции от старата школа, но през 2023 г. ще ги използваме по много по-сложен начин.

Линк Билдинг 2023
Линк Билдинг услуги от дигитална агениця Висео

Съвети за линк билдинг през 2023 година

Сега нека поговорим за любимата тема на всички – връзките, защото връзките са необходими за класиране в SEO. Много интелигентни SEO специалисти знаят и говорят за това как имате нужда от връзки, за да се класирате в SEO, но вероятно не се нуждаете от толкова много от тях, колкото си мислите.

8. Оптимизация на вътрешните връзки

Ако имате само няколко добри входящи връзки, едно от най-добрите неща, които трябва да направите в тази ситуация, е да оптимизирате вътрешните си връзки. В този контекст говорим за страници, които имат твърде малко връзки, недостатъчно оптимизиран anchor текст – страници със страхотни функции, които не се класират правилно.

Така че, ако не сте правили вътрешен одит за оптимизиране на връзки от известно време, сега е идеалната година да го направите.

9. Дълбоки връзки (Deep Links)

Говорейки за дълбоки връзки (това е хипервръзка, която препраща към конкретно, обикновено търсено или индексирано парче уеб съдържание на уебсайт (напр. „https://example.com/path/page“), а не уебсайта на началната страница (за например „https://example.com“). В старите времена, ако се свързвате към страница, вие просто свързвате URL адреса. Но виждаме увеличаване на броя на дълбоките връзки, връзките към конкретни пасажи, фрагменти от текст, връзки за навигация, връзки за котва.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да познаете манипулираните потребителски отзиви и да отсеете натуралните

Това е все по-популярна стратегия, която позволява на хората да проникнат надолу в дадена страница и да сигнализират много специфични части от страниците на Google и други търсачки. Това стана по-уместно, след като Google наскоро въведе класирането на пасажи, където оценява не само цялата страница, но може да разбере и отделни пасажи.

10. Изграждане на връзки с висока възвръщаемост на инвестициите (ROI)

Има страхотна презентация на Рос Симъндс от Coolest Cool за изграждане на връзки с различни активи и определяне на възвращаемостта за всяка от тях, защото каквото и да използвате за изграждане на връзки, независимо дали е инструмент, публикация в блог, безплатен PDF файл, всичко си има цена и този разход има възвръщаемост. ROI при линк билдинг услугите от дигитална агенция Висео е параметър, който е изключително висок, поради няколко важни причини, а именно: предлагаме качествени ресурси, оставяме линковете много дълги години, да не кажем, че дори не ги премахваме и след 10 – 15 години (можем да Ви покажем много примерни статии от преди 17, че дори 20 години, на които още си седят линкове, за да се уверите в това), отделно оптимизираме ресурсите, които са получили backlink и т.н.

11. Намалете или изцяло елиминирайте пренасочванията

Ако имате голям сайт и хиляди или милиони пренасочвания, изпращащи объркващи сигнали, когато 301 се превръща в 302 и след това в 404, тогава доброто не е достатъчно.

Намерете вериги от пренасочвания на сайта и ги стеснете до едно пренасочване с ясна директива. Това ще помогне за намаляване на грешките при канонизиране. Това може да подобри ефективността на обхождането и в мащаб може да повлияе на класирането ви. Така че, ако имате голям или дори малък сайт с много пренасочвания, трябва да направите одит на пренасочване тази година.

12. SEO за афилиейт връзки

През 2022 г. Google въведе конкретни насоки за партньорски сайтове (съдружни сайтове), което не е правил досега. По-специално за сайтовете за рецензии, Google говори за това как изглежда една добра рецензия, добрите и лошите страни на продукта и как трябва да се свържете с множество продавачи, така че потребителите да имат избор.

Не сме виждали това от Google преди. Така че, ако правите SEO за партньорски сайтове или сайтове за рецензии, сега е моментът да прочетете документацията на Google и да се уверите, че наистина следвате нейните указания.

Google SEO оптимизация –  съвети за 2023 година

13. Изследване на репутацията

Изследване на репутацията по отношение на E-A-T. Идеята е, че Google може да оцени вашия сайт въз основа на това, което другите хора казват за вас.

Разберете какво казват другите сайтове за вас по отношение на отзивите. Оценителите на качеството на Google често разглеждат други сайтове за информация за репутацията и се предполага, че Google може да прави същото алгоритмично. По този начин проучването на репутацията трябва да бъде част от процеса на SEO одит: какво казват другите сайтове за вас, дали репутацията ви е невероятно положителна или обратното – това е особено важно за сайтовете на YMYL (вашите пари или вашият живот – буквално „вашите пари или вашите life” ), сайтове, които ще бъдат по-засегнати от E-A-T алгоритмите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Постигнете по-добри резултати в търсачките чрез услугите на дигитална агенция Висео

14. Core Web Vitals – минимална производителност

Миналата година говорихме много за Core Web Vitals. Сега говорим за това много по-малко. Google обяви голяма актуализация, но всъщност тя не оказа значително влияние върху резултатите от търсенето.

Google пусна Core Web Vitals и някои сайтове отбелязаха печалби, а други отпаднаха, но това не беше толкова изразено, колкото се очакваше. Но през 2022 г. открихме, че може би не трябва да се тревожим за това толкова, колкото си мислехме.

15. Да се ​​откажа от AMP?

През 2022 г. много сайтове започнаха да се отдалечават от AMP технологията. Това е така, защото Google вече не изисква тази технология за показване на съдържание в блока с най-важни истории. AMP предоставя някои предимства в скоростта и е доста интересна технология. Но за много компании не е лесно да поддържат две различни версии на сайта си, за да получат това повишаване на класирането, това е много скъпо. Поради това те започнаха да изоставят AMP, без да виждат значителна разлика в класирането след това.

Така че, ако на вашата компания е трудно да поддържа AMP, може би си струва да експериментирате с отхвърлянето й през 2023  г.

16. Google Discover

От друга страна, много хора преминават към Google Discover.

Google Discover е интересен. Това не е традиционен SEO трафик, при който изследвате ключова дума и хората преобразуват. Това е малко повече като трафик в социалните медии. Всъщност споделянията в социалните медии изглежда са един от факторите за класиране, които могат да повлияят на това колко трафик получавате от Google Discover.

Но през последната година видяхме някои издатели да оптимизират Google Discover, да публикуват своите истории и да получат огромен трафик. Това е чудесно за новинарски сайтове, блогове, ресурси, които говорят за популярни теми.

Ако все още не сте пробвали Google Discover, това може да е каналът, който трябва да разгледате през 2023 г.

17. Локално SEO: Категории на Google Business Profile

Ако имате местен сайт и разполагате само с пет минути, за да направите едно нещо, най-добрият съвет за SEO за 2023 г. е да изчистите категориите в своя бизнес профил в Google (бивш Google My Business). Изследванията на факторите за класиране показват, че това е фактор номер едно, който може да повлияе на класирането.

18. Оптимизиране на фейвърит иконката (favicon)

Защо оптимизиране на фавикони? Факт е, че повече от 50% от резултатите от търсенето се гледат на мобилни устройства, където се показва вашата фавиконка, а собствениците на сайтове не ги оптимизират. Един добър favicon може да привлече вниманието. Може да ви отведе до нулева позиция в много натоварен SERP и да го направите само с няколко пиксела.

Един добър favicon може да увеличи вашия CTR (процент на реализация при кликване) с един до два процента, което е страхотно. Как работи? Добрият фавикон обикновено е ярък, контрастен и привлича вниманието ви към резултатите от търсенето. Така че оптимизирайте вашата favicon, приятели!

19. Посещавайте виртуални конференции

COVID-19 премести много конференции онлайн. Хората ги посещаваха.

Много хора са уморени от виртуални конференции, но този формат има своите предимства. Те са достъпни за хора по целия свят, спестявате от билети и хотели. Виртуалните конференции често са безплатни или много евтини. Посещавайки онлайн конференция, можете не само да научите, но и да установите контакти с хора, които ви интересуват. Следователно през 2023 г. този инструмент трябва да стане част от вашето кариерно израстване.

Естествено, не е невъзможно да чуете някоя глупост от недобре подготвен и със съмнителна репутация SEO експерт, но не това е важно, а контактите!

Финални думи

Както сами можете да се уверите, нещата стават много сериозни и си трябва доста четене, анализи, ресурс – и човешки, и машинен.

Много полезна статия за тенденциите през 2023 публикувахме тук. Препоръчваме Ви да я прочетете и нея!

Абонирайте се за каналът ни в YouTube! Можете да го сторите, като изгледате рекламното ни клипче и дадедете Subscribe:

https://www.youtube.com/watch?v=BwzioUfNtmk

Публикацията е актуализирана на 2022/12/18 10:14:58 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
4.5 based on 13 votes
Марка
Дигитална агенция Viseo
Продукт или услуга
Безплатни SEO съвети за 2023
Цена
EUR 0

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *