Общи правила за SEO оптимизация на Joomla сайт

Ценни съвети за  SEO оптимизация на Joomla сайт

Ако в този случай пишете статии за себе си и за тесен кръг от свои приятели, нямате нужда от търсачки, за да намират вашия сайт и освен това нито трафикът към сайта, нито позицията на статиите в резултатите от търсенето са важни. С този подход към материала на сайта не е нужно да мислите за оптимизация и тази статия не е за вас. Ако искате колкото се може повече хора да четат вашите статии, тогава трябва да сте сигурни, че роботите за търсене ги намират. Освен това те не просто ви намират, а правилно анализират съдържанието на сайта в съответствие със заявките за търсене.

Какво е  SEO?

Набор от всички техники и методи, приложени към съдържанието на сайта и целия сайт, като информационна единица, се нарича оптимизация за търсачки,  (SEO оптимизация).

Не можете да свържете оптимизацията на търсачките като еднократна работа, която ще ви позволи вашия сайт да е в топ 10 в резултатите от търсенето. Оптимизацията на уебсайтове трябва да се прави постоянно от първите дни на сайта. Когато създавате съдържанието на вашия сайт, трябва да сте сигурни, че търсачките виждат съдържанието на вашия сайт и го предпочитат пред други подобни статии в Интернет.

Търсачките анализират съдържанието на сайта в съответствие със специални алгоритми. Искам да отбележа, че в интернет няма една или две търсачки и всяка машина работи според собствените си „правила“ и няма да е възможно да се угоди на всички търсещи машини наведнъж. Но все пак има няколко правила, прилагането на които ще помогне на всяка търсачка да „вижда по-добре“ вашия сайт.

Общи правила за SEO оптимизация, приложими за Joomla сайт

Общите правила за SEO оптимизация на Joomla не се различават от другите SEO системи. Различават се само SEO инструментите на Joomla. В административната част на Joomla има специални раздели, като попълвате, в които по подразбиране ще създадете тагове, които ще позволят на търсачките не само да виждат вашите статии, но и да ги смятат за по-предпочитани в резултатите от търсенето и да определят съответствието на съдържанието на вашите статии в съответствие с заявките за търсене в Интернет.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Оптимизация на сайт за Google

Забележка: Тази статия ще се фокусира върху Joomla сайт, без специални разширения за SEO оптимизация.

Всяка статия на вашия сайт трябва да има уникално заглавие

Заглавието или заглавието на статията трябва да бъде уникално, предимно в сайта. Търсачките виждат заглавието на статията в таговете: <title> </title>. Заглавието трябва да включва не само основната идея на статията, а трябва да се превърне в ключовата фраза на статията за резултатите от търсенето. Тази ключова фраза трябва да се състои от 2-3-4 думи. Една и съща фраза трябва да бъде логично и  компетентно повтаряна 3-4 пъти в текста, с изключение на повторението на тази фраза в етикетите на  (h2-h6). Колкото по-дълъг е текстът на статията, толкова повече повторения на ключовата дума са възможни. Важно е да не се увличате, като повтаряте ключовата фраза в текста. Съвременните алгоритми за търсачки не са  „любители” на прекомерната оптимизация и могат да премахнат статията от резултатите от търсенето. Препоръчително е да поставите ключовата фраза в началото, в средата и в края на статията.

Всяка статия на вашия сайт трябва да бъде изключително уникална.

Уникалността на една статия в Интернет трябва да бъде повече от 90%. Ако използвате материали на вашия сайт от трети страни, като директории, уникалността на които не може да бъде висока, тогава скрийте този материал от търсачките с помощта на инструмента за Joomla, който ви позволява да промените мета етикета Robots за отделен елемент. Използвайки тази функция, можете да скриете отделна статия или цял раздел от търсачките, като използвате маркери: noindex и nofollow в различни комбинации. Индекс (страницата трябва да бъде индексирана), Noindex (страницата не е индексирана), Follow (хипервръзки се проследяват на страницата), Nofollow (хипервръзките са затворени).

Общоприето е, че noindex работи за Bing и Yahoo, а nofollow работи за Google. Но това не винаги е така и забраната за индексиране не винаги работи, затова се опитайте да публикувате само уникални и авторски статии.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Поддръжка на сайт - какво представлява услугата и какви видове предлагат дигиталните агенции?

Дайте кратко описание на всяка статия=

Кратко описание или описание на статията остава важен елемент за оптимизацията. В CMS Joomla можете да правите описания на статиите без допълнителни разширения.

Как да създадете описание на статия за Joomla сайт

Когато създавате статия в раздела „Метаданни“, „Мениджър на статии: Създайте статия“, има специално поле за описание. Тук можете да определите описанието на статията. Дължината на описанието отдавна се препоръчва в 220-300 знака с интервали. Не забравяйте да включите ключова фраза в описанието на статията.

Този маркер се използва за създаване на визуализация (кратко описание) на статията. Описанието се използва от търсачките за индексиране, както и при създаване на пояснения за статии в резултатите от търсенето при поискване. Ако маркерът за описание липсва, търсачките в пояснението към статията ще покажат първия ред на документа или първия пасаж, съдържащ ключови думи. Търсачките виждат мета маркера Описание като <meta name = „description“ content = „Annotation“ /> .

Повечето търсачки използват описанието на  joomla като пояснение към статията в списъка с резултати от търсенето.  Отделните търсачки показват по различен начин анотацията на статията в списъка с резултати от търсенето.

Yandex в резултатите от търсенето показва точно описанието на статията, която сте посочили в Joomla сайта. Google взема за основа заглавието на статията. Търси първата фраза в текста, често повече от една, с входящо заглавие и я показва в резултатите от търсенето.

Какво ще се случи, ако не попълните полето за описание на статията за Joomla

Ако не попълните полето за описание, тогава описанието на статията ще бъде взето от общите настройки на сайта. Забелязвам, че в Joomla функцията More Details ( <hr id = „system-readmore“ /> tag ) генерира визуализация на статията, но не образува мета-маркер за описание. Ако не попълните формуляра Description Joomla, маркерът <meta name = „description“ content = „“ /> ще получи описанието на сайта, указано в „Общи настройки“. Затова е по-добре да попълните полето за описание в раздела „Метаданни“, когато създавате / редактирате статия.

Същото се отнася за полето Ключови думи в метаданните Joomla, разположени до полето Описание.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация, или как да бъдете сред първите в Google?

Ключови думи

Търсачките използват този мета маркер, за да определят уместността на статията (дали статията съответства на заявката за търсене). Ключовите думи трябва да включват само думите в статията. Препоръчва се да въведете не повече от 10 думи в полето Ключови думи. В Joomla думите в полето Ключови думи са разделени със запетаи, за предпочитане с малки букви. Търсачките търсят ключови думи в статията в мета таговете <meta name = „ключови думи“ content = „word, word1, word 2“ />

Забележка . Напомням ви, че това е сайт без специални разширения за SEO оптимизация. Всеки SEO плъгин може да отмени мета таговете, за които е конфигуриран.

Повече за описанието на статията. Joomla има функция да показва въвеждащ текст или не. Ако решите да покажете въвеждащия текст в статията, създайте дубликат на съдържанието. Въведение в статията ще се показва в блоговете на сайта и в показването на отделна статия едновременно, но това не е добре. Затова е по-добре да скриете уводния текст от основното съдържание на статията.

Уникалност на заглавието на статията в Интернет

Малко по-нагоре говорих за уникалността на заглавието на статията в сайта. А какво ще кажете за уникалността на заглавието на статията в рамките на целия Интернет. За това има специални решения.

Така че заглавието на вашата статия е уникално, Joomla има вътрешен инструмент, който се намира в общите настройки на сайта и се нарича „SEO настройки“.

Тук виждате елемента „Включете името на сайта в заглавието на страницата.“ Ако активирате тази функция, след заглавието на статията името на сайта ще e след тирето. Това ще направи заглавието на статията уникално не само на сайта, но и в Интернет.

По този въпрос е обичайно да се върви по-нататък. Смята се, че търсачките „обичат“ тези заглавия (заглавие) на статиите. Заглавие на статията | Име на сайта | Вашият домейн. Необходимо е интервал между всички имена и вертикалната лента. Тук е важно да запомните, че препоръчителната дължина на заглавието не трябва да надвишава 60-70 знака. Препоръчва се, защото знам примери за отлично индексиране на сайтове със статии, в които нормата е заглавия от 200 знака.

Можете да направите подобно заглавие, като използвате Joomla разширения, като SEF (CNC – четлив за човека URL). Най-добрите Joomla SEF разширения са ArtioJoomSEF и Sh404.

Използвайте правилно маркерите h1, h2-h6

Избягвайте използването на повече от един H1 маркер във вашите статии . На отворената страница на сайта трябва да има само един H1 маркер в заглавието на статията.

Разделете статията правилно с h2-h6 тагове.Използвайте разумно избраната опция в текста. Не превръщайте текста в плътни черни петна.

 

Публикацията е актуализирана на 2020/06/05 12:57:34 PM – дигитална агенция Висео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *