Ръководство за SEO на изображения

Как да оптимизирате изображенията в даден сайт с цел по-добро класиране в Google

 

По отношение на въздействието върху потребителите, даден раздел от сайт, или публикация  с изображения е  далеч по-информативна, по-приветлива, отколкото страница със съдържание и нищо друго.

Снимките помагат за по-доброто разбиране на значението, разбиват текстовите параграфи на лесни за четене блокове. От страна на търсачката изображенията са важни за SEO. Те могат да донесат допълнителен трафик от Google Images и затова сяматаме, че е от изключително голямо значение да сте наясно с това как да оптимизирате изображения за Google.

Важно! Изображенията и видеоклиповете спрямо  Google имат поне същото въздействие като всяко друго съдържание.

 

Изисквания към снимките: качество, размер, уникалност, име на файл

Количество: достатъчно ли е едно изображение на страница за SEO? Не сме попадали на информация, че броят на изображенията, поставени на страницата, по някакъв начин влияе върху позицията на сайта. Ако знаете нещо за това, споделете го в коментарите. Но търсачката възприема изображението по различен начин – за нея това е набор от фактори, които включват, наред с други неща, различни версии на това изображение.Според някои експерти, въз основа на това разбиране на изображението, за да се стигне до върха в класирането, е желателно да има поне 12 снимки – по-точно 12 варианта на едно изображение. Те показват едно и също нещо, но имат различни формати и изпълняват различни функции: оригиналът и три визуализации за него за мобилни устройства. Дублиране на тези четири изображения със съотношение 16: 9 – общо осем изображения; поредното дублиране на тези четири изображения със съотношение 4: 3 – всичко това прави 12 опции за изображения.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Изкуствен интелект и SEO: Как да използваме машинното обучение за подобрение на резултатите в търсачките

На пръв поглед си мислехте, че нещата с изображенията са прости и ясни, но сега сме сигурни, че сте на друго мнение 🙂 …

Качество и размери: какви снимки да поставите на сайта? Когато  се заговори за качеството на изображението, те се фокусира върху  разделителната способност. Това не е напълно правилно, но е трудно да се определи качеството по друг начин. Обикновено изображенията с по-висока разделителна способност изглеждат много по-добре и са по-популярни сред търсачките. Качеството на изображението трябва да бъде по-високо от това на конкуренцията. Минималната долна граница е 1080 px във височина. Минималният размер на визуализацията е 640 px широк. Стандартният минимален набор за примера: 1920 px широка картина и три визуализации за мобилни платформи – 640, 920 и 1220 px.

 

В друга наша научна статия, след проведени експерименти установихме, че оптимален размер на изображения за Гугъл е 627х411 пиксела. Ако представлява интерес за Вас, прочетете статията от тук.

 Как да оптимизираме изображенията правилно

Популярни формати на изображения за SEO
Както можете да видите, JPG заема водеща позиция по ползваемост

Качествените изображения дават много тежест и вдъхват доверие от потребителите.  Необходимо е да се намери баланс между бързо зареждане на изображението и добро качество, така че потребителят да види ясна, красива снимка и сайтът да не се забавя поради тежки илюстрации. Оптимизирането на изображенията за ускоряване на зареждането не е еднократно събитие. Ако поръчате компресиране на изображения от външен фрийлансър, той може да изтегли всички изображения от вашия сайт, да ги стартира чрез услуги за оптимизация, които компресират файла, и да ги качи обратно. Това ще работи, но докато не качвате нови неоптимизирани изображения, както преди. Предлагаме самостоятелно да намерите решения с  оптимизиране на изображенията за сайта. Как да изберем най-добрия формат на дигитален файл Съотношението на страните зависи от това колко можете да компресирате снимката, като същевременно запазите нейното качество. Някои оптимизатори съветват да се даде предпочитание на векторните формати, тъй като векторните изображения не зависят от разделителната способност и мащаба и са подходящи за показване с висока разделителна способност. Ако изображението се състои от геометрични фигури – лого, диаграма, икона, текст, стрелка – използвайте векторния SVG формат. За снимки и сложни илюстрации трябва да изберете нещо друго. Често използвани за снимки са форматите JPEG, PNG и GIF. Според статистиката от 2020 г. JPEG се използва много по-често.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  ТОП 5 на допусканите грешки при SEO оптимизация на сайт

Как да попълните SEO атрибути на изображения

Търсачките третират изображението като img таг с атрибут src, съдържащ самото изображение и атрибут alt, съдържащ описание на изображението. Изображението може да има и заглавие с допълнително описание. Не трябва да използвате маркера за изображения, тъй като фигурата сигнализира на търсачката възприема този обект изолирано от съдържанието на страницата. Атрибут Alt е описанието на изображението. Alt дава на търсачката полезна информация за предмета и уместността на изображението. Тя трябва да съдържа текстово описание на това, за какво става дума на картината, какво е показано на нея. Alt трябва да бъде такъв, че ако премахнете картината от страницата и поставите атрибутен текст вместо нея, тя органично ще се впише в контекста. Как да попълня alt за изображение? Какво трябва да бъде alt изображението: Описване на съдържанието на картината. Свързан с текст наоколо. Уникален за всяка снимка на страницата. Формулиран на възможно най-простия български  език, така че Google да може да го интерпретира еднозначно. Можете да проверите дали Google е разбрал алтернативния текст в инструмента. Не го правете  твърде дълг, Google анализира само първите 100 знака. Няма нужда от  спам по ключови думи. Не бива и да се извършват повторения.  Не дублирайте текста от заглавието в алт тага, това е грешка.  Alt на изображението, дублиращо заглавието на страницата, сигнализира на ботове за търсене, че изображението трябва да бъде игнорирано, то е необходимо за декорация.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Да поговорим за беклинковетe

Заглавие – IMG TITLE

Заглавието също е описание на снимки, но за потребители. Показва се, когато задържите курсора на мишката върху изображението. По-добре е да напишете кратка фраза в заглавието, която обяснява какво се случва на снимката. Но като цяло попълването на този атрибут не е необходимо – това не засяга SEO, то може да бъде полезно само за читателите.

 

Име на файл

Най-вероятно сте чели, че  за Google името на файла е от голямо значение. Това е така, но как да го съсздадете?

 

Ако приемем, че сте подготвили статия за детска играчка, и сте пред дилемата, дали да изберете IMG2021.jpg, или detska-igrachka-zalugalka-za-bebeta.jpg, то определено трябва да изберете вторият вариант. Вярно е, отнема повече време и е по-специфичен, но ако искате по-добри резултати, ще трябва да се потрудите.

Заглавието трябва да бъде написано на английски или в транслитерация, вместо тирета и долни черти да се използват тирета.

Обобщене не статията

Когато се касае за изображения, трябва да ползвате авторски такива, или да закупите изображения от борси за снимки. Можете да ползвате и такива, стига борсата, от която ги ползвате, да разрешава това.

Оптимизираното изображение, което ще бъде полезно за SEO на вашия сайт, трябва да бъде с високо качество и са необходими отделни визуализации за мобилната версия. По-добре е да изтегляте снимки асинхронно, да компресирате файла с максимално запазване на качеството и да изберете формата на браузъра. Тагът alt трябва да съдържа ключови думи и да е подходящ за текстовия фрагмент, който обгражда картината, също е важно името на файла. Добавете няколко съвета в коментарите: как оптимизирате изображенията за вашите проекти?

Публикацията е актуализирана на 2021/01/16 2:58:22 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *