Ръководство за техническа поддръжка на сайт

Съпорт на сайтове
Ръководство за техническа поддръжка на сайт

Какво представлява поддръжката на сайт, защо е важно даден проект да бъде добре оптимизиран, в добро състояние и защо си струва ежедневно да се полагат грижи от подобно естество. Именно тези теми ще разгледаме в настоящата статия.

Техническа поддръжка на сайт – въведение

Работата със сайта не приключва след разработката му. Дори ако изглежда, че всичко вече е изпълнено, винаги има допълнителни задачи, които изискват бърз отговор и реакция.

Когато основната работа по договора вече е завършена, но клиентът иска допълнителни промени, можете да поискате еднократно плащане или да предложите поддръжка на текуща основа.

В статията ще ви разкажем какво представлява техническата поддръжка на уеб ресурс, от какво се състои и как да формализирате отношенията с клиент, за да получите пари за предоставяните услуги.

Какво представлява поддръжката на сайт?

Съпорт на сайтове
SITE SUPPORT BY W-SEO com

Поддръжката на уеб ресурс  е набор от задачи, които са свързани с осигуряването на стабилна работа на проекта. В повечето случаи говорим за техническа поддръжка. Уеб разработчиците рядко предприемат попълване на съдържание, промени в дизайна и други неосновни услуги.

Големите компании обикновено избират уеб студия за техническа поддръжка, които са се доказали на пазара. Имат репутация, референции и гаранции, залегнали в договор за предоставяне на услуги. Що се отнася до фрийлансърите, всичко зависи от позиционирането на специалиста и неговото признание в дигиталния свят.

Собствениците на бизнес сайтове и средни корпоративни портали рядко се нуждаят от услуги за модерна техническа поддръжка. Някои компании изобщо не следят производителността на ресурса. Те чуват за проблеми от клиенти, които се обаждат и сигнализират, след което се оплакват, че не могат да четат описания на продукти или ревюта.

За търговските компании е важно да разберат, че ако сайтът е част от фунията за продажби, той трябва да се следи денонощно. Все едно да оставиш хранителен магазин без надзор. Всеки може да влезе вътре, да вземе стоки и да не плаща за тях. Същото е и със сайт, опериращ онлайн, най-вече електронен магазин.

Мониторинг на сайта

Наблюдението на състоянието на сайта ще помогне за защита срещу критични проблеми. Ако възникнат проблеми с хостинг или домейнът е деактивиран поради неплащане, собственикът на проекта дори няма да знае за това. Специалистът по техническа поддръжка ще се свърже с доставчика на хостинг или ще поднови домейна в панела на регистратора.

Разработчик, който постоянно следи сайта като ангел пазител. В негов интерес е проблемът да бъде отстранен възможно най-бързо. Ако той не успее да реши проблема и клиентите или репутацията на компанията страдат от това, той може да загуби част от парите, като сумата понякога може да достигне стотици хиляди евро за ден.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Уеб сайт - дизайн и популяризиране

Мониторинг на даден проект, това е първият етап, който се предлага от дигиталните агенции. Наблюдение за състоянието.

Съпорт на сайтове

Защита от хакерски атаки

Друг важен проблем, който решава постоянната техническа поддръжка, е защитата от хакерство. В интернет на всеки 39 секунди има атака срещу уеб ресурси. Сайтът на компанията също може да бъде в списъка на хакерите. Особено ако е създаден на популярни системи за управление на съдържанието или самостоятелно написан CMS без защита от хакерски атаки. Екипът на Висео предлага и специфична услуга, касаеща защита от хакерски атаки, можете да прочетете подробности тук.

Това, което е много важно да знаете е именно, че сигурността на даден сайт оказва сериозно влияние върху SEO оптимизацията. Нещо повече, чрез хакнат сайт, бързо могат да се загубят позиции в търсачките.

Откриването на уязвимости е важна част и повечето SEO експерти знаят как да действат, след като установят пробив. Имат „екшън“ план за справяне, докато не се загубят позициите.

Как да подсигурите максимално добра техническа поддръжка?

Работата на такава услуга е условно разделена на няколко компонента:

 • Сервизна поддръжка;
 • SEO оптимизация и по-добро класиране  в търсачките;
 • Поддръжка на хардуерно ниво;
 • Поддръжка на информационния слой, касае се за сайтове, на които ежедневно трябва да се набавя съдържание;
 • Наблюдение на ефективността на сайта;
 • Мониторинг на уеб сайтове;
 • Сканиране за вируси, злонамерен софтуер и шпионски софтуер;
 • Редовно архивиране;
 • Проверка на работата на функционалните елементи (формуляри за поръчка, обратна връзка, тестове на магазина, от гледна точка на тестери, потребители).

Реално, за да поддържате сайт, трябва да имате много опит, време, ресурси, познания.

Кой отговаря за поддръжката на даден сайт?

Има няколко опции за осигуряване на ефективна работа на портала.

Член на персонала. Често това се прави от системен администратор или специално нает SEO специалист. Той следи състоянието на сайта и реагира на всички проблеми своевременно. Тази опция е подходяща за малки ресурси. Ако проектът е голям, един специалист може просто да не може да се справи с обема на работа. Например, той ще трябва бързо да разбере защо сайтът не е достъпен за потребителите. Междувременно той разбира това, компанията търпи загуби от всички хора, които не са имали достъп до ресурса.
аутсорсинг компания. Има специални услуги, които предоставят услуги по поддръжка на сайта. Тяхна работа е да поддържат нещата гладко.

Какво е включено в техническата поддръжка на сайт?

Технически аспекти на поддръжката
Включва се:

 • Регистрацията и поддръжката на домейн, спрямо нуждите на клиента. В дадени моменти съдействаме и за закупуването на стар сайт;
 • Избор на най-добрия хостинг – за да функционира нормално сайта е важно да изберете правилния хостинг доставчик, който може да осигури благоприятни условия за работа.
 • Прехвърлянето на домейни от друг хостинг е доста обезпокоителна процедура, която изисква специални знания и умения.
 • Създаването на резервно копие на сайта днес е необходимост, тъй като не всеки доставчик дава 100% гаранция, че данните на сайта ще бъдат запазени. Като част от техническата поддръжка, цялата информация на сайта се архивира.
 • Контрол на сайта – такава услуга означава редовно отношение към сайта и бързо разрешаване на възможни проблеми.
 • Осигуряване работата на пощенската услуга.
 • Поддръжка на съдържание

ИТ съпорт

Актуализиране на съдържание

Съдържанието на сайта може да се създава веднъж или да се актуализира редовно, така че поддръжката на съдържанието се състои от:

 • попълване на страници с тематични статии;
 • вътрешна и външна оптимизация;
 • оптимизиране на изображението;
 • координационна работа по интегрираната промоция.

Поддръжка на дизайна

Като част от поддръжката на дизайна на сайта се проектират нови страници, разработват се и оптимизират векторни и растерни графики и се актуализира графичното съдържание.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг: анализ на концепцията, функции, ползи за бизнеса

За да сведете до минимум обажданията, е важно да си сътрудничите със специалисти на етапа на проектиране на сайта, а не със самоуки майстори, да избирате надеждни хостинг платформи и да доверявате процесите на актуализиране и оптимизиране на професионалисти.

На базата на настоящата статия, ако сте подготвен технически, можете да съставите план за ежедневни действия и да предлагате тази услуга на Ваши клиенти. Отново напомняме, ако нямате опит, не сте се сблъсквали с критични проблеми, по-добре да не предлагате услугата!

Предимства и недостатъци на услугата „Техническа поддръжка на сайт“

Основното предимство на техническата поддръжка за собствениците на сайтове е, че не е необходимо да харчат време и нерви за решаване на технически проблеми. Те прехвърлят ресурса под контрола на надежден специалист и могат безопасно да се занимават с развитие на бизнеса.

Ако говорим за онлайн магазин или друг проект, който постоянно генерира печалби, той просто не може да съществува без поддръжка. Дори и най-малкият проблем понякога не може да бъде решен без помощта на разработчик.

Представете си, че настройвате кампании в контекстна реклама, настройвате поток от трафик и наблюдавате как растат конверсията и броят на поръчките. След няколко часа приложенията внезапно спират да пристигат. В CRM няма нови данни, а системите за анализ не регистрират посещения.

Оказва се, че сайтът е спрял да работи поради повишено натоварване. При разработването на проекта клиентът избра минималната тарифа за хостинг, за да спести пари. Магазинът беше недостъпен за клиенти няколко часа. Изчисляването на загубите е трудно, но е ясно, че подобни проблеми могат да бъдат предотвратени.

Ако предварително поставите сайта на денонощно наблюдение и бързо решите проблемите, купувачите ще бъдат доволни, а собственикът на сайта ще запази печалбата. Това е само една от възможните ситуации, която ясно показва колко важна е техническата поддръжка.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво е SEO Оптимизация

Предимства на услугата технически съпорт на сайт

 • Постоянен контрол. Сайтът ще бъде под надеждна защита през уикендите и празниците.
 • Гаранция за ефективност на ресурса. Доставчиците на хостинг не носят отговорност за проблеми, които не са свързани с тяхното оборудване. Техническият специалист винаги е на разположение  и е готов да помогне.
 • Неограничено мащабиране. Под наблюдението на опитен разработчик можете да преминете към нов сървър, да направите промени в инфраструктурата на проекта или да промените системата за управление на съдържанието.
 • Надеждно съхранение на резервни копия. Архивите трябва да се съхраняват на друг сървър или в облака. Специалистът ще ви помогне да наемете хостинг за файлове, да настроите автоматично архивиране и да проверите архивите за целостта.
 • Инсталиране на най-новите актуализации. Популярните CMS често се актуализират и някои актуализации трябва да бъдат инсталирани непременно. Без знания и опит тази задача е трудна за решаване. Нещо повече, често, именно след актуализации се получават бъгове, проблеми, които водят до вадене от строя на даден сайт. Именно затова е важно да има човек, който да следи и реагира.
 • Защита от вируси. Ако сайтът има стабилен трафик за търсене и стане жертва на хакване, възстановяването на позиции и трафик ще бъде изключително трудно. Технически специалист ще помогне за закриване на слабостите в сигурността и ще изгради цифрова бариера от натрапници.
 • SEO Оптимизация. Ако страниците се зареждат дълго или спрат да се отварят при минимално натоварване, тези проблеми трябва да бъдат бързо разрешени. Те не бива да се пренебрегват, защото влияят на лоялността на публиката.
 • Актуализация на съдържанието. Можете да помолите служител да промени снимки или да изтрие стари статии.

Недостатъци на техническата поддръжка

 • Зависимост от външни експерти. Ефективността и потенциалната печалба зависят от това колко бързо разработчикът забелязва проблеми.
 • Необходимостта от договор. Ако в споразумението не са посочени всички условия, изпълнителят може да откаже да сътрудничи.
 • Допълнителни разходи. Никой не иска да плаща допълнителни пари, но в случай на техническа поддръжка те се изплащат напълно, като защитават проекта от критични проблеми.

Финални думи

Търсенето на техническа поддръжка сега далеч надхвърля предлагането. Особено по време на криза мнозина ще се стремят да „потупат сайта“ и да не започват сериозна работа. Въпреки това е МНОГО трудно да се организира работата компетентно, ясно и рентабилно. На първо място, защото изисква високи и многостранни компетенции на мениджъри и разработчици. Ефективност, многозадачност и често превключване. Нещата не са никак лесни. И всичко това на фона на висока конфликтна атмосфера.

Ако разберете, че Вашият печеливш сайт, сайт, който прави много голям оборот ежедневно, е важно да работи във всеки един момент, да оцелява по време на атаки, да работи при атвоматични актуализации, то тогава сте на правилния път. Време е да стартирате поддръжка на проекта си, по описаните по-горе начини, или да наемете специалисти от дигитална агенци, които предлагат тази услуга, без значение, дали ще се доверите на експертите на Висео, или на друга фирма.

 

Публикацията е актуализирана на 2023/03/18 9:25:36 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
4.5 based on 9 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Ръководство за техническа поддръжка на сайт
Цена
EUR 200

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *