Как се изчислява ROI на SEO кампания

Как да инвестирате в SEO за най-високата възвръщаемост на инвестициите

Съкращенията “ROI” и “SEO” често не вървят заедно в дигиталния маркетинг, но дали това е грешка, ще разберете в настоящата статия

Да речем, че решите да наемете рекламна агенция, която да популяризира Вашия уебсайт. Глупаво е да се предположи, че вашият бюджет е без ограничение, което означава, че най-вероятно искате да вземете правилното решение за сътрудничество и да научите повече за това, което ще бъде извършено за Вас от компанията, както и каква ще е възвръщаемостта на инвестицията.

Най-ясно за разбиране, ще бъдат дефинирани два въпроса у Вас:

1. Колко ще ми струва?
2. Колко ще получа от моята инвестиция?

В идеалния случай сумата, която трябва да получите, трябва да бъде по-голяма от сумата, която сте изразходвали за рекламната кампания. С други думи, искате да получите положителна възвръщаемост на инвестициите от инвестицията си в маркетингова агенция. Така ли е?

За някои маркетингови канали ще бъде много лесно да се изчисли възвръщаемостта на инвестициите. При SEO, самото изчисление не е толкова просто.
Ако инвестирате в контекстна реклама (или какъвто и да е друг вид PPC реклама ), тогава просто трябва да вземете общата сума, която сте изразходвали за този рекламен канал, и да го разделите с сумата, която този канал e генерирал в продажбите. Най-лесно ще се замери, ако се касае за онлайн магазин. Ако предлагате услуга, нещата са малко по-трудни, като стойностите добиват приблизителен характер.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Днес всеки може да направи сайт, но не всеки може да направи популярен такъв

Но какво да кажем за „инвестиране“ в SEO? Не е ли това „свободен“ трафик? Как можете да определите стойността на нещо, което няма цена? Как да разберем дали да инвестираме в SEO?

За щастие, има няколко начина да се оцени възвръщаемостта на този канал и да се вземе решение за по-нататъшни инвестиции.

Основната формула за изчисляване на разходите за органичен трафик
Да започнем с основните неща. Ако искате да изчислите ROI, трябва да знаем две неща:

1. Инвестиции (това, което харчим)
2. Възстановявания (това, което получаваме)

Инвестиционната част е доста проста. Има няколко възможни начина за плащане за SEO, но в крайна сметка винаги знаете колко сте платили на рекламна агенция. Нека се съсредоточим върху втората част на уравнението.
Как да разберете колко органични посещения Ви е привлекла SEO кампанията, на база на даден разход.
Съществува такава формула:
Очаквана месечна стойност на заявката = Брой заявки за месец * CTR [Заявка за позиция] * Доход от едно посещение
За да е още по-лесно за разбиране, можем да представим ROI по следния начин:
ROI = (Печалба − Маркетингови разходи) / Маркетингови разходи * 100%.

Каква е разликата в SEO и рекламните програми на лидерите в дигиталния маркетинг, това ще го разглеждаме в друга публикация, само ще Ви представим една графика, на която ясно се вижда…
Сигурни сме, че един много важен въпрос изниква у Вас, а именно: Кой метод е по-ефективен и дава по-добри ROI резултати, SEO или PPC?

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO стратегии за електронни магазини

Обобщителни думи. И SEO, както и PPC имат своите предимства, но ако сте марка ,която държи на развитието и се виждате след една, пет, дори десет години, т.е. ако имате устойчив план във времето и искате марката да бъде развита във времето – то Ви препоръчваме да заделите пропроционален бюджет. Ако приемем, че у Вас са попаднали 100 чифта уникални обувки, ръчно изработени и трябва изключително бързо да ги продадете, то тогава SEO не е необходимо. Вариантът е да се възползвате от PPC. Най-добре е да оставите SEO и PPC на професионалистите. Ние можем да поемем Вашата кампания.

Публикацията е актуализирана на 2019/07/04 9:38:02 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Средна оценка
5 based on 5 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Стратегия с добър ROI

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *