SEO копирайтинг: Създаване на SEO текст

Как да напишете SEO статия и тя да се класира добре в Гугъл?

Избор на ключови думи за SEO текст
На първо място, вие естествено измисляте тема за писане на статия. Темата е изключително важна. Заглавието трябва да е предизвикателно и да говори много за самото съдържание.  След като го измислите, определете собствените си ключови думи за тази статия. Думите, които Ви идват на ум. Да приемем, че в моя случай ми изникнаха следните фрази:

SEO копирайтинг.
SEO текст.
Как да оптимизираме текста.
Сега, използвайки програмата Key Collector, ние вкарваме тези фрази в „Пакетно събиране на фрази“. „Какво трябва да направя, ако нямам ключов колектор?“ – питате ме.

Освен това приложение, можете да ползвате и Гугъл, като ориентир.

Например, пишейки“SEO копирайтинг“ в Google.bg, най-долу ще Ви се визуализират „Сходни търсения“, или на английски „Related Searches“. Те дават изключително ценна информация. В натсоящият пример, сходните търсения са:

Related searches

Писане на текстове
Копирайтър Варна
Писане на статии цени
Копирайтинг агенция
От тук следва да включите тези фрази във Вашият текст. Причината – просто много потребители, ползващи търсачката Google, след многократно отправяне на заявки, са се откроили по тези фрази, т.е. от тях би дошъл най-голям органичен трафик.

Анализ на конкуренцията

Както в линк билдинга, така и в SEO копирайтинг частта си струва да се анализира конкуренцията.
Понякога си струва да проверите конкуренцията по дадени ключови думи. Защо ли? За да знаете кои са силните ключови думи фрази и да видите Вие как се класирате, спрямо тях. Има много начини за определяне на конкуренцията, но най-любимото ни е  ТОП-10 от резултатите при отправяне на заявка в Гугъл.  Да кажем, че искаме да отидем до ТОП за същата фраза „seo copywriting“, или „SEO копирайтинг“. Първите резултати ще ни дадат ясна представа кои са лидери, и кои не присъстват в топ 10.

SEO копирайтинг – създаване на съдържание

След като имаме яснота е време за самият SEO текст. Пишeje  по начина, който ви подхожда: можете първо да скицирате „рамка“, а след това да оптимизирате SEO или обратно, да напишете текста веднага, едва след това да изтриете / добавите ключовите думи и фрази. Нашият съвет е да създадете съдържанието и да мислите за читателя, а не за търсачките. Мислете си и си задавайте въпросите: Сега, ако някой го чете, дали ще получи нужната ценна информация, или просто ще спре да чете статията, още щом прочете второто изречение?

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да създавате приятно за четене съдържание

Запомнете: Вашата SEO статия трябва да има ясна структура. Тоест, докато пишете статия, вие самите трябва да се изненадате и да почувствате удовлетворение, щом приключите статията.

Изключително желателно е статията ви да бъде в диапазона от 300-500 думи. Това е оптималният размер на статията. Повярвайте ми, по-малко от 300 не си заслужава. Същото важи и за огромните статии, тези от по 2000 и повече ключови думи. Подобни статии можете да раздробите, да страницирате, да разделите на части.

Заглавията – отделене сериозно внимание на тях

В статията трябва да има поне 1-2 заглавия. Работете с  h1, h2, h3, докато други (h4, h5, h6)  може и да не ползвате. Не е необходимо да използвате заглавието h3, но в статията няма да е напълно правилно да използвате маркера h3 в началото и чак след това h2. Тоест заглавията се подчиняват на иерархията. Маркерът h1 трябва да е 1 на страница. Естествено, това правило може да се нарушава, но не бива да се прекалява.

Списъци

Ако изброите нещо някъде в статията си, направете го чрез вградените възможности на WordPress. Неправилно е ръчното писане на числа 1), 2) и т.н. Не забравяйте, че търсачките трябва да виждат текста  добре структуриран.

Препинателни знаци

Пунктуационните знаци трябва да се поставят правилно и признаваме, че и ние допускаме грешки в пунктуацията. Но помнете едно: периодът разделя ключовите думи. Тоест, вижте: популяризирането на текста „SEO компания, рецензии“ за заявката „seo company reviews“ ще бъде по-лесно от „SEO компания. Рецензии ”. Познаването на това правило ще ни помогне със заглавия. Сигурно сте забелязали, че в нито една статия не се използва точка в заглавието.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво е семантично ядро?

И още нещо: не правете дълги изречения. Много рядко използваме знака „;“, по-добре е вместо това да използвате точка.

Ключови думи

Повечето CMS имат поле за ключови думи и много често се обръщат към нас с въпрос: Колко ключови думи да добавяме към дадена статия.
Разпределете ключовите думи равномерно в целия текст. Ако чувствате / виждате, че отдавна не сте използвали ключова фраза, е време да я вмъкнете правилно. Не е нужно да пълните целия SEO текст с тях. Не повече от 5% е добре за статия. Можете да определите честотата на ключовите думи и други критерии, като извършите SEO анализ на текста.

Относно броят ключови думи в статия, в полето „Keywords“, нашият съвет е да пишете между 3 и 5 думи, които са най-точните, спрямо съдържанието.

Изображения

Снимките на статиите трябва да са авторски, уникални.  Но откъде да ги вземем? Ние, екипът ни снима! Постоянно снимаме. Създаваме си стокови снимки във фото студио, отделно снимаме почти ежедневно. Ако Вие нямате възможност да си набавите собствени снимки, можете да закупите такива. Съществуват много борси.

Като цяло не смятаме, че снимките трябва да бъдат строго уникални. Основното име на самото изображение, неговото заглавие и алтернативен текст (титил и alt) са много важни. Важно е и, ако ползвате снимка от друг сайт, да го позовете.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  4 SEO съвета за копирайтинг, полезни както за потребителите, така и за търсещите машини

Няма нищо лошо в това да цитирате автор на дадено изображение.

Коментари

Полето за отзиви от потребителите, когато има и URL адрес, предизвиква редица ботове и се получава сериозен спам. Нашият съвет е URL полето във формата за коментари да бъде изключено.

Коментарите са много силни и често се индексират добре.

Отговаряйте на коментари, ако са позитивни.  Оптимално е да отговаряте на коментари не повече от веднъж на ден. Не се увличайте с това. Не забравяйте по приоритет: новите публикации са по-важни от коментарите.

И да, не забравяйте: коментарите също се индексират, когато има много отговори по дадена тема, ние също популяризираме тази страница. Има случаи, когато една статия отива в ТОП главно само поради коментари: някой с включени ключови думи.

Признаваме си, че можем да пишем още много на тема „SEO копирайтинг“, но ще спрем до тук, като вярваме, че по-горе сме акцентирали върху най-важните части.

Надяваме се, че статията ще Ви помогне и чрез нея ще създавате по-приятни статии, статии, които ще ни предизвикат да ги четем с интерес.

Разгледайте и тези материали, свързани с темата:

Публикацията е актуализирана на 2020/10/27 11:24:55 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 6 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
SEO текст

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *