Ефектът на новите gTLD върху класирането в Google


Всички сте чували, чели, видяли, че линкове от .gov и .edu сайтове дават изключително голяма тежест.
При линк билдингът това е поостаряло, но вършещо работа само в определени случаи.

По-интересното за Вас е, какъв е ефектът от новите gTLD домейни, коитовече са хиляди, как да разпределим типовете gTLD домейни и как да извличаме разнообразни връзки, сочещи нашият или сайтът на клиентът, за когото отговаряме?

Нека започнем с разяснение, касаещо gTLD. Какво е gTLD?
Преди да разясним понятието gTLD, нека премахнем това „g“ и се спрем на TLD, какво е TLD? TLD идва от съкръщението (top-level domain) и както сами можете да си го преведете, това означава домейн име от топ ниво.

А най-лесно ще го разберете, като кажем, че TLD, това са примерно сайтове .com, .net, .info и т.н.т, т.е. добре познатите и популярни доемйни.

Основни типове gTLD

Infrastructure top-level domain (.arpa). Пример е .arpa.
Country-code top-level domains (ccTLD). Примерни домейни: .uk, .eu, .at и други.
Sponsored top-level domains (sTLD). Примерни домейни .travel, .tel, .museum и други.
Generic top-level domains (gTLD). Примерни домейни са: .com, .net и т.н.т.
Generic-Restricted top-level domains Примерни домейни .biz .pro, .museum и други.

Днес, през 2018 година, се предлагт хиляди вариации на домейните. Дали е ценно да включим съвременни TLD към линк профилът на нашият сайт, това е въпрос, на който ще отговорим, прочитайки статията до самия край.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайтове - как се прави добро SEO?

Ако приемем, че имате среден бюджет, то Ви препоръчваме да закупите домейни с най-важните ключови думи с различни TLD и да ги развиете, за да създадете по-добър линк профил.
Пример: Вие притежавате домейн евтиниклиматици.bg. Проверявате за налични, свободни домейни, съдъращи думата klimatici. Резултатът в Dynadot.com показва следното:

 

Вниманието веднага бива приковано към klimatici.store. Купувайки домейнът, то нещата с него не приключват, препращайки го към Вашият основен сайт, а именно евтиниклиматици.bg. Нашият съвет е да създадете уникално съдържание и да направите сайт, който да цитира Вашият основен.
По този начин ще получите тематична обратна връзка с TLD .store.

Естествено, съществуват много нови проекта, които позволяват поставянето на обратна връзка, сочеща Ваш сайт. Можете да си набавите връзки и от такива сайтове, стига да ги подберете внимателно, най-вече да бъдат тематични.

Дали нов тип TLD ще помогне за по-добро класиране на моята уеб страница?
Краткият отговор? Не – Google заявиха, че новите gTLD нямат специално предимство пред тези, които са добре познати.

Като цяло алгоритмите третират новите gTLD като другите gTLD (като .com и .org). Ключовите думи в TLD не дават предимство или недостатък при търсенето. Всичко зависи от съдържанието, структурата, линковете, сочещи конкретния сайт.

Всичкото това, написано до този момент не означава, че закупуването на нов gTLD е напълно безсмислено. Наистина доброто нещо за някои от тези нови gTLD е, че те предоставят на потребителите малко повече информация за вашия сайт, отколкото ултра-неясните харесвания на .com и .org. Например, не е възможно да се разбере какво представлява сайтът samsonswеn.com, но ако притежаваме www.samsonswеn.music, то ще се досетим, че става въпрос за музикант или група. Това е елементарен пример, чрез който да придобиете представа и яснота как да използвате потенциала на новите TLD.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  5 етапа за SEO оптимизация на сайт

Ако започвате нов онлайн бизнес, то Ви съветваме да се придържате към .com, .bg, а само в краен случай да прибягвате към новите TLD. Но, ако вече притежавате онлайн бизнес, и искате да го популяризирате, като притежавате бюджет за тази цел, то обезателно Ви съветваме да инвестирате и в нови домейни, чрез които да изградите спомагателни сайтове.
Колкото по-разнообразен е линк профилът, т.е. на линковете, които са цитирали Вашият сайт, толкова по-добре.
Ето и примерно съотношение, което ние смятаме, че е добро:
Примерно, Вие притежавате сайт LNLN.com.
Анализ на обратните връзки показва, че имате 90 обратни връзки, като от тях 40 са от .com домейни, 20 са от .bg (или от държавата, за която е проектът, в този случай приемаме, че е България), 10 от .net и .org, и останалите 20 са от .xyz, .roxy, .city, .store и други съвременни TLD.
Това е примерно съотношение, което смятаме за добро.

За финал, съветваме Ви, ако Ви се отдаде възможността да добавите сайтът си в уеб ресурси, предлагащи безплатно обратни връзки – социални мрежи, каталози, бизнес директории, блогове с възможност за обратна връзка от коментар и други, то да се възползвате в умерен темп от това.
Също така, създайте си собствена мрежа от сайтове с нови TLD, набавете уникално съдържание и поставете връзки към Вашият основен сайт.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Wordpress или Joomla, коя платформа е по-добра от гледна точка на SEO

Публикацията е актуализирана на 2019/02/01 12:10:08 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Средна оценка
5 based on 6 votes
Марка
Link building and TLD

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *