Локално SEO – изграждане на стратегии за локално търсене

Локално SEO

Локално (местно) SEO за компании – тактики и стратегии, които да тествате

Какво е Local SEO?
Местното SEO е начинът да се класирате, както го виждате тук.

Това е локалният пакет на търсачката на Google – информационен блок за местен бизнес въз основа на заявка за търсене от дадена зона.

Нека разгледаме пример:

Поискахме инфомрация за „бизнес ресторант в София“ и системата издаде списък на съответните организации, които предлагат срещи на високо ниво.

Чрез кликване върху този инфоблок отиваме на страницата с картата и списъка с организации. Списъкът показва онези организации, които са във видимата област на картата. И тук, както при органичните традиционни резултати на Гугъл, си трябва SEO, за да се откроявате.

Очевидно собственикът на заведението го популяризира едновременно в няколко картографски услуги. В идеалния случай местната SEO оптимизация трябва да се извършва на всички сайтове, където хората могат да научат за компанията и да станат потенциални клиенти.

Маркетинговите канали …

Много маркетингови канали са прекъсващи по своята същност, предназначени да отклонят вниманието от дадена задача, било то четене и отговаряне на имейли, разглеждане на статии онлайн, сърфиране в социални емисии, слушане на радио, гледане на телевизия – списъкът продължава. SEO е един от единствените маркетингови канали (единствените?), Който служи за първо доставяне на нещо, вместо да питате преди да доставите. В основата си SEO се използва за доставяне на полезно съдържание на хора, които активно търсят отговори. И може (и трябва!) Да се ​​използва за достигане до целева аудитория на местно и национално ниво.

Според Google търсенията Local SEO заявките  без използването на „близо до мен“ са нараснали със 150% през последните две години – което показва, че когато хората търсят, те все повече очакват местни резултати. Това създава мощна възможност за организациите, които са готови да се възползват от това. Чрез динамиката „търси и достави“ на SEO, търговците имат възможност да достигнат до местната аудитория, която показва техния интерес и ангажираност чрез поведението им при търсене. Собствениците на бизнес могат да използват този канал, за да ангажират потенциалните клиенти, да набавят последователи, да стимулират повече интерес и популярност.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  СЕО оптимизация за търсачки

И така, как да се възползвате максимално от местното SEO? Прочетете за местните SEO тактики, които можете да опитате днес.

Преди да се потопим, важно е първо да разберем кои основни фактори влияят върху класирането на местната търсачка на вашата организация. Това може да се раздели в четири основни области: уместност, дистанция, доверие и известност.

Уместност: Колко добре вашият уебсайт съвпада с думата за търсене, която потребителят търси. Ако Google реши, че вашият бизнес е образователна благотворителна организация, тогава вашият уебсайт има по-голяма вероятност да се класира за термина „образователна благотворителна организация“ в сравнение с друг бизнес, който Google определя като здравна организация с нестопанска цел.

Разстояние: Близостта на вашия бизнес до търсещия. Тъй като Google научава повече за вас и местонахождението ви чрез постоянно присъстващия самонасочващ се маяк в джоба ви – вашия смартфон – разстоянието се превърна във водещ (ако не и най-висок) фактор за класиране. По същество страницата с резултати от търсачката (SERP) за „бизнес ресторант“ във София ще бъде напълно различна от резултата „бизнес ресторант“ във Варна, например.  И това е съвсем логично. Умишлено даваме този пример, тъй като потребителят, когато се намира в дадена зона, когато отправи заявка към търсещата машина, той очаква да получи адекватен резултат, касаещ сътветното място.

Ето ги и нашите съвети за разработване на стратегия за Google Local

1. Създайте или заявете страница в Google My Business – услугата  е безплатна!

Важни съвети…

 • Винаги използвайте реалното си бизнес име. Името, което изброите тук, трябва да съответства на знака на вашата врата, маркетинговото Ви обезпечение и т.н.
 • Винаги използвайте реалния си адрес. Не включвайте информация в адресния ред, за да опишете местоположението; придържайте се към вашия пощенски адрес.
 • Използвайте местен телефонен номер, ако имате стационарен такъв.

2. Поискайте местните си бизнес обяви

Местата, в които можете да създадете онлайн списък с бизнес, нарастват експоненциално, от сайтове за социални мрежи до специализирани, специфични за вертикала сайтове с директории, които позволяват на хората да изследват, сравняват и споделят отзиви за бизнеси, продукти и услуги. Тези онлайн дестинации предоставят на търговците възможности за местно цитиране – възможности да изкажете вашата организация с нестопанска цел пред повече хора.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Основни етапи за изграждане на сайт

 

3. Разработете онлайн стратегия за участие в Google Local

Репутацията е ценен актив за всеки бизнес,  затова внимателно анализирайте, помислете и съставете план.

Тъй като все повече хора се обръщат към дигитални технологии, за да намират, изследват и оценяват организации, които се привеждат в съответствие с причините, които ги интересуват, вашата онлайн репутация става все по-важна. Онлайн отзивите са аспект на цялостната репутация на марката на вашата организация и трябва да се управляват коректно.

 

Ето важни елементи, които да помогнат при онлайн стратегията Ви:

 • Улеснете хората да оставят отзиви. Нещо повече, насърчете ги!  Можете да създадете и споделите кратък URL адрес за клиентите да споделят отзиви за вашата организация. Приканвайте вече доволни клиенти да оставят отзиви за Вас и Вашите продукти, или услуги.
 • Искайте честни отзиви. Понякога всичко, което трябва да направите, е да попитате! Според проучване от 2019 г. 76% от хората, които са били помолени да оставят рецензия, го правят, което е добър процент.
 • Не искайте групови отзиви – това е в разрез с правилата на Google. Google не предоставя дефиниция какво означават под „насипно състояние“, но обикновено това се отнася до изпращане на много заявки едновременно чрез автоматизирана платформа срещу индивидуална заявка.
 • Не плащайте за отзиви. Тази практика също противоречи на правилата на Google.
 • Отговаряйте на отзиви, дори отрицателни. Когато отговорите на рецензия, това показва, че оценявате обратната връзка, плюс коефициентите на конверсия (кликвания за обаждане, кликвания до упътвания и т.н.) се увеличават, когато компаниите се ангажират и отговарят на рецензии.
 • Не се възпирайте от отрицателни отзиви. 90% от хората са отворени за промяна на отрицателни отзиви, ако проблемът бъде разгледан. Отново, понякога всичко, което трябва да направите, е да попитате.

 

4. Изберете правилните ключови думи за насочване

Изследването на ключови думи или изборът на „правилните“ ключови думи за насочване е основополагащ аспект на SEO, тъй като осигурява пътна карта, която можете да използвате за оптимизиране на съществуващото съдържание и създаване на ново съдържание с надеждата да се класирате по-високо в SERP. Това изисква разбиране на вашата целева аудитория и как те търсят съдържание онлайн. Крайната цел е да се определи:

 • Конкретните термини, които вашата аудитория използва за търсене онлайн.
 • Броят на търсенията за конкретна ключова дума за даден период от време или обем на търсене.
 • Какво очаква вашата целева аудитория да намери, когато търси този термин, или намерението на търсещия.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Фактор ли е високият PR за добра SEO оптимизация?

5. Включете традиционни SEO техники за популяризация на локален бизнес

 

СЕО оптимизация  е процесът на оптимизиране на конкретни страници в уебсайт за ключовите думи, по които искате да се класирате. Това включва фактори за класиране на SEO на страницата, като съдържанието на самата страница или изходния код, като заглавието на страницата и мета описанието. Чрез on-page seo вие помагате на Google да определи точно какъв е вашият бизнес и какво прави и колко подходящ е вашият уебсайт за това, което хората търсят.

За СЕО оптимизация сме писали много, но нещо, на което да обърнете внимание е едно интересно понятие, което от скоро се използва в дигиталния маркетинг, а именно Keyword Cannibalization, което в превод означава „канибализация на ключови думи“.

Избягвайте канибализация на ключови думи. Канибализацията на ключови думи се случва, когато множество страници на вашия уебсайт се конкурират за една и съща ключова дума. Поставяте се в позицията, в която се състезавате със себе си за класиране! Това не само е неефективно, но може да има и отрицателно въздействие, като например да затруднява Google да идентифицира „най-добрата“ или най-подходящата страница на вашия уебсайт за вашата целева ключова дума, разреждане на обратни връзки или намаляване на авторитета на страницата.

 

Заключение

Това са само няколко съвета  за това, как да използвате локално SEO, за да помогнете за развитието на вашата организация. В началото може да изглежда обезсърчително, но инвестицията в SEO си заслужава. И запомнете, че не е срамно да се консултирате, глупаво е да не се възползвате от силата на SEO, затото това са пропуснати ползи.

Впуснете се в SEO сега, за да достигнете до повече хора с вашето послание, да подобрите процента на конверсия, да намерите повече клиенти, партньори, спонсори, доброволци и да се свържете с повече хора, които проявяват интерес от Вашите продукти, услуги.

 

Следните ресурси, касаещи локално SEO, могат да Ви бъдат полезни:

Публикацията е актуализирана на 2020/12/08 11:04:13 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 12 votes
Марка
Viseo
Продукт или услуга
SEO стратегия за локално търсене

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *