Монетизиране на сайт

Понятието „монетизиране“ за повечето от Вас, уважаемите читатели на Висео Ком е ясно, но въпреки всичко, нека започнем с неговата дефиниция.

Монетизиране означава печалба от Ваш сайт, превръщане на енергия, трафик, посетители в клиенти, респективно печелене на пари онлайн.

 

По-голямата част от уебмастърите са прекалено обсебени от създаването на сайт, въвеждането на различни чипове и популяризирането на ресурс. Понякога напълно забравят за такъв важен момент като монетизацията – тоест печеленето от това. За щастие има много начини да накарате ресурса да работи за вашата банкова сметка. След като прочетете статията, ще знаете точно как да получите максимално възможната печалба от вашия ресурс. Дори и с незначителна посещаемост. Подбрахме за вас най-доказаните и ефективни, както и относително прости методи. Просто се възползвайте от тях и ще усетите как ще доходите Ви ще се увеличат във времето.

Монетизиране чрез партньорски програми

Приходи от партньорски програми

 

Забележка! За да станете член на партньорска програма, трябва да съпоставите темата на вашия сайт с темата на услугата, която е пряко свързана с продажбите.

 

За да получавате нормален доход, трябва да затвърдите знанията си в областта на маркетинга. За да рекламирате ефективно и ненатрапчиво, популяризирайте продукт / услуга, без да плашите посетителите и да вдъхвате доверието им.

Нивото на доходите от „партньорска програма“ директно зависи от следните фактори:

  • нивото на посещаемост на сайта;
  • търсене / нужда от продукт или услуга сред потребителите.

Като алтернатива, сред такива партньорски програми може да се разграничи следната комбинация – сайт, предназначен за чужди пазари,  предлагащ на посетителите курс на изучаване на този език. Размерът на комисионната се договаря предварително. Но ако цената на курса е $ 10, комисионната ви е 25%, трафикът на вашия сайт е 1000 души, от които 10 (1%) ще купят обучението, получавате $ 25. И това ще са пасивни печалби!

Контекстуална реклама

Контекстуалната реклама е форма на целевата реклама за реклами появяващи се в уеб сайтове или друга медия, като съдържание показвано в мобилни браузъри. Рекламите сами по себе си са избрани и представени от автоматизирани системи базирани на съдържанието показано на потребителя.

Може би един от най-популярните методи за генериране на доходи. Монетизацията на сайта с помощта на контекстна реклама се състои в поставяне на рекламен блок (кликващ) на страниците на сайта, който поне частично съответства или на общата тема на сайта, или на темата на конкретна статия. Ето защо този тип реклама обикновено се нарича контекстуална.

Партньорската програма на Google – Google Ads, която преди години носеше името Google Adsense е чудесен вариант за старт на контекстуална реклама. Имайте предвид, че всяка програма има строги правила. Желателно е да се запознаете с тях, за да не Ви отвхърлят, налагайки Ви наказание.

Нещо важно! Нивото на дохода директно зависи от броя кликвания на потребителя върху рекламата, а не от броя на импресиите на рекламните блокове.

Освен Google Ads, други популярни днес, през 2021 година програми са: Begun, BidVertise, Chitika, eClickZ и други.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да забогатеете чрез SEO оптимизация?

Тийзър реклама

Това е иновативен метод за промотиране на стоки.

Същността на такава реклама е ярък, примамлив блок. Това е снимка / видео, но и наистина продаващ се рекламен текст. Посетителят не само непременно ще обърне внимание на такава реклама, но и ще кликне върху нея.

Тийзър реклама на сайт
Но тук е капана за собствениците на сайтове – цената на едно кликване в тийзър е много по-ниска, отколкото в контекстна. Често  този тип  реклами се поставят уеб  ресурси с две насоки:

посветена изключително на жените;
и съсредоточаване върху развлекателни теми.

Забележка! Най-доброто място за поставяне на тийзъри е началната страница, страничната лента – Sidebar.

 

За да включите вашия сайт в тийзър мрежата, трябва да отговаряте на изискванията за присъствие. Но те не са толкова трудни. Например една от най-популярните мрежи TeaserNet има най-малко 50 уникални посетители на ден.

Средната печалба на сайт с трафик от 2000 души на ден може да Ви доведе около $ 35 на месец. Може би не много, но пък е стабилен доход, във времето.

 

Реферална програма

Печалба от реферални линкове

Същността му е да получите определен процент за привличане на нов участник в услугата / програмата / платформата, в която сте член. Размерът на възнаграждението варира от 2 до 80%.

Разликата между този метод на печелене и описаната по-горе партньорска програма е, че ще получавате постоянен доход. Рефералът е човек, който постоянно използва определени услуги.

Забележка! Някои услуги, сайтове ограничават продължителността на програмата за препоръчване. Например 2 години. Тоест ще получавате възнаграждение точно за 2 години и след изтичането им плащанията се прекратяват.

За да го разберете по-лесно, през последните месеци АГРЕСИВНО наблюдаваме споделяне на реферални линкове, предимно в социалните мрежи, касаещи криптовалути.

Директна рек

 

Банерна реклама

Описвайки начините за монетизиране на сайта, не може да не споменем още един вид реклама – поставяне на банери.

Това е и доста популярна форма на приходи от уебсайтове. Цената на кликване върху банер е по-ниска в сравнение със същата контекстна реклама, но сред безспорните положителни характеристики се откроява възможността за забрана на показването на банери с неинтересни / забранени теми или конкуриращи се сайтове.

Забележка. Печалбата се изплаща не само за кликвания, но и за импресии – стига така да бъде заложена кампанията.

Сред най-интересните търговски банерни рекламни услуги се откроява RotaBan. Основната и най-висока полза е, че 85% от приходите от реклама се печелят от собственика на сайта! Тоест самата услуга не взима толкова високи комисионни.

Продажба на линкове

Продажба на връзки (линкове)
Ако анализираме методите за осигуряване на приходи от сайта по степента на сложност, тогава този ще бъде един от най-лесните. Разбира се, ако говорим за продажба на връзки с автоматично поставяне.

Съществуват редица обменни услуги – чрез които всъщност можете да получите доста солидна печалба, без да извършвате каквото и да е действие. Освен това наградите се превеждат директно в банкова сметка – дори не е нужно да се „занимавате“ с тегленето на средства.

Същността на този метод е следната:

регистрира се в услуга / борса / сайт;
получавате уникален код и го инсталирате на сайта;
изберете частта, в която ще се появи рекламната връзка;
след като посетител на вашия сайт кликне върху рекламната връзка, парите ще бъдат преведени във вашия акаунт.

Забележка! Борсите имат администратори. Тяхната отговорност включва не само контрол върху коректността на изчисленията, но и проследяване на правилното местоположение на връзките.

 

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  7 начина за монетизиране на сайтовe

Нивото на доходите се формира до голяма степен в зависимост от следните показатели:

TIC;
PR;
и много други.
Има редица борси за продажба на връзки.

 

Ние, съвсем естествено, Ви препоръчваме да заобиколите борсите и да се насочите към директните собственици на сайтове, от които сте решили да закупите връзки.  Ако продавате линкове, то можете да се присъедините в групи, в общности, които споделят и отправят запитвания, че желаят да закупят линкове от съответни области.

Споделяне на файлове

Има различни начини за осигуряване на приходи от вашия сайт. В допълнение към рекламата, има много повече възможности за печелене. Един от тях е използването на услуги за хостинг на файлове. Които обаче могат да бъдат „експлоатирани“ дори без да имате собствен уебсайт.

За да реализирате печалба, трябва да качите колкото се може повече файлове в системата, а за това, че потребителите ще ги изтеглят – вземете пари.

Този метод, според нашите наблюдения, не е много популярен в България.

Публикуване на PR статии

Същността на този метод, който също заема важно място в списъка на „Начини за осигуряване на приходи от сайта“ – е публикуването на статии на трети страни.

Тази опция за печалба обаче ще бъде наистина уместна, когато ресурсът ви има солиден трафик, има много абонати или се касае за сайт с много добри параметри. Тогава дори не е нужно да се притеснявате прекалено много – самите рекламодатели ще се свържат с вас и ще предложат добри условия за реклама. И вие също имате възможността да варирате с цените.

Съвет! Препоръчваме Ви да създадете отделна страница на сайта, която да описва подробно условията за такова сътрудничество и да посочва контактни данни, от които евентуален рекламонаемател да се свърже с Вас.

 

Привлекателността на този метод за печелене на пари е, че получавате не само пари, но и уникално съдържание, статии!

Продажба на статии с линкове

Ако не искате да чакате, докато се появят рекламодатели, опитайте да използвате специализирани платформи. Същността им е, че ще получавате статии с връзки към уебсайта на рекламодателя. Трябва обаче да разберете, че такива статии се поставят завинаги и затова връзките в тях обикновено се наричат ​​„вечни“.

Връзките в такива статии често са написани органично и поради това не предизвикват недоверие и твърде много предпазливост. Разбира се, печеленето на пари по този начин е относително трудно, но реално е възможно да се реализира солидна печалба през цялото време.

Има относително много борси за статии – места, където рекламодателите с техните статии и собствениците на сайтове се срещат.

Ето някои от популярните: MiraLinks, Liex, RotaPost и други.

Важно е да зададете правилно размера на разходите за публикуване на вашия сайт. За това е необходимо да се извърши определена аналитична работа, предполагаща проучване на:

  • действителни цени за публикуване;
  • статистика на покупките на място за публикуване на сайтове, които тематично са подобни на вашия.

Но трябва да запомните – нови, новосъздадени сайтове не се приемат на повечето от изброените сайтове. С тях работи само услугата Liex. Цената на една публикация на новия сайт не надвишава няколко стотинки. Тоест, за сто статии получавате много малко пари. За да печелите осезаем доход, трябва да имате популярни сайтове.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Поддръжка на сайтове - какво трябва да знаете, преди да потърсите фирма за съпорт на уеб проекти?

Затова идеалният вариант е първо да популяризирате вашия сайт, да го направите посетен, интересен за потребителите и след това да се регистрирате на борсите. Така че MiraLinks ще може да получава висококачествено съдържание за сайта и да печели от него. Например за сайтове с TIC от поне 1500 точки, цената на една публикация достига 100 $!

И ако сайтът вече не е регистриран на каквато и да е борса, получава статии само от MiraLinks, той попада в категорията „Изключително“ и следователно става по-привлекателен за рекламодателите. В резултат на това една публикация може да струва няколкостотин долара.

 

Директни продажби

Продажба на стоки от сайта като начин за монетизиране
Става въпрос за продажба на стоки или услуги. Но трябва да кажемм, че такава търговия едва ли си струва да се включи в списъка на „Начини за монетизиране на сайта“. Тъй като директните продажби вече са отделен и пълноценен бизнес.

Рентабилността в този случай директно зависи от нивото на търсене на вашите стоки или услуги.

Между другото! Дори продажбата на един продукт и създаването на целева страница за него пак ще изисква да инвестирате в SEO и реклама.

 

Ясно е, че за да привлечете клиенти, ще ви е необходима пълноценна реклама и методите, описани в първите раздели на статията, са подходящи за нея:

  • тийзъри;
  • банери;
  • контекстуална реклама.

Но след като организирате процеса на закупуване на стоки от производители, приемане и пускане на поръчки, доставка и плащане на вашите стоки, ще можете да създадете постоянен доход.

Друг вариант за организиране на продажбите е да се използват всички възможности на системата CPA. Но това е тема за отделна статия… Ако четете всеки ден w-seo.com ще можете да научите повече и за CPA.

Търговия с трафик

Описвайки методите за монетизиране на сайтове, не може да се пренебрегне този метод. Тя включва продажба на трафик от вашия сайт към други ресурси – тоест пренасочване на посетителите.

За прилагане на този метод се използва системата PopOver – това са изскачащи прозорци. Има още един начин за препращане – кликандър. Когато потребител кликне някъде на вашия сайт и в крайна сметка бъде пренасочен към друг сайт.

Средната награда за всеки 1000 кликвания е до $ 10. Известна мания за този метод на осигуряване на приходи обаче води до отлив на потребители от сайта.

 

Финални думи, касаещи монетизирането на сайт

Няма как  да не обобщим, че когато създадете популярен сайт, монетизирането става лесна и приятна част от процесът по Дигитален маркетинг.

Старайте се да правите популярен сайт, предназначен за ПОСЕТИТЕЛИТЕ. Оптимизирайте сайтът си и го споделяйте в социалните канали. Работете ежедневно и вложете много енергия, страс и положително мислене – останалото ще се получи във времето.

Желаем Ви успех и се надяваме прочетената статия да Ви допадне.

За нас ще е чест да оставите отзив, естествено по възможност от 5 звезди, достатъчно е да потърсите компанията ни в Google по фразата W-SEO.com и в дясната част да „ударите“ едни пет звездици.

Препоръчваме да прочетете и следните статии:

Фокусът от PPC се измества сериозно към SEO

Какво е CRO и защо подходът е важен за дигиталния маркетинг

https://w-seo.com/pari-ot-internet.html

Публикацията е актуализирана на 2021/05/14 10:43:26 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 20 votes
Марка
Висео
Продукт или услуга
Монетизиране на сайт
Цена
EUR 0

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *