Стратегия за успешен e-mail маркетинг

Успешен имейл маркетинг

E-mail маркетинг кампаниите се ползват от почти всички компании, които искат да имат по-добро представяне в Интернет.

Обект на тези кампании биха могли да бъдат най-различни (представяне на нов продукт/услуга; представяне на промоция; важна информация за компанията …)

Но в крайна сметка целта е една: получателят на съобщението да го отвори и да бъде стимулиран да извърши определено действие, свързано най-често с посещение на сайта.

Много често съобщенията линкват към специално изработена страница от сайта (landing page), чиято цел е да заинтригува посетителя и да го насочи към определено действие (покупка, регистрация, споделяне …)
Има няколко правила, които трябва да се спазят, за да е успешна една e-mail маркетинг кампания:

1. Качествен списък с имейл адреси

Качествения списък с таргетирани получатели на вашето съобщение е от изключително значение за резултатите от кампанията. В Интернет се предлагат (легално и нелегално) готови бази данни с имейл адреси, но използването на подобни списъци първо е неефективно и второ се възприема като spam.

Защо е неефективно?

  • Голяма част от адресите са неактуални;
  • Всички абонати в списъка със сигурност получават над 10-15, понякога и повече спам съобщения дневно и по правило не ги отварят.
  • Като правило тези списъци не са таргетирани.

Затова преди да помислите за провеждане на имейл кампания, трябва да имате свой списък с абонати.

Как да си набавим  абонати?

– Чрез форма за регистрация в сайта. Достатъчно е да изисквате само валиден имейл адрес. Не карате потребителя да попълва повече от 2-3 полета. Стимулирайте регистрираните потребители.
– Защитете част от най-ценната информация на сайта си и изисквайте регистрация от посетителя, който иска да получи достъп до нея. При онлайн магазините – това би могла да бъде информацията за цените на продуктите.
– Организирайте игри с предметни награди, които изискват регистрация.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Интернет реклама, къде да рекламираме?

Важно: Във формата за регистрация трябва задължително да присъства checkbox, в който потребителят да постави отметка, че е съгласен да получава новини по e-mail. Ако искате да форсирате малко получаването на подобно съгласие, сложете отметка по подразбиране на checkbox-a. Така потребителят ще трябва да положи усилие да се отпише, а не да се запише за новини.
Друг често срещан прийом е да се изисква от потребителя да приеме общите условия на сайта, в които е записано, че може да му се ползва email-а му за разпращане на новини. Над 95% от потребителите изобщо не четат тези условия и без да знаят се превръщат в абонати за вашите email-и. Макар и не особено коректен към потребителите, този начин е напълно законен. При него обаче рискувате да получите голям брой unsubscribers още с първите мейли, които изпратите.
Въоръжени с качествен списък, вече сте готови за следващата стъпка:

2. Качествении email съобщения

Първото, което искате от потребителя е да отвори изобщо вашето съобщение. За да го направи, той трябва да бъде заинтригуван още със subject-а на мейла. Има няколко правила при писане на subject:
– Избягвайте клишета и превъзходни форми от типа на „Супер промоция“, „Уникално предложение“, „Най-добрите дъвки“ и т.н. Използвайте опростени текстове, които подсказват конкретна полза за абоната. Например: „60% намаление на мъжки анцузи“.
– Ако разполагате с имената на абоната, добавете ги в subject-a. Например „Георги, възползвайте се от 60% намаление на мъжки анцузи “

– Добра практика е в subject-а да присъства предупредителен текст – например „Пишем ви за да ви предупредим“ или още по-доброто: „Георги, Пишем ви за да ви предупредим!“. В случая „предупреждението“ би могло да бъде „Не купувайте нищо онлайн, преди да сте се запознали с нашите оферти!“
За да отвори даден мейл, получателят трябва да усети, че:
– Това съобщение е адресирано до него
– В мейла вероятно има информация, която си струва да прочете
– Съобщението идва от познат му изпращач и не крие риск от вируси

Да приемем, че вече сте измислили точния subject и потребителят решава да отвори вашия мейл. Какво ще намери вътре?
Самото съдържание на мейла се структурира и оформя според целта, която се преследва. Ако говорим за онлайн магазин, използването на красив HTML темплейт изглежда задължително. Възложете оформянето му на дизайнер като му дефинирате ясно кои трябва да бъдат акцентите, какво се цели като реакция от потребителя, каква допълнителна информация трябва да присъства.
Най-важната информация, по правило се поставя в началото на съобщението. С няколко думи (картинки) трябва да грабнете вниманието на получателя и да го накарате да прочете мейла до края.
Целта на всеки мейл е да провокира определена реакция у потребителя. Ако целта е да си купи дадена стока, това трябва ясно да му бъде подсказано с подходящи снимки на продукта, съпроводени с отчетлив бутон „Купи сега!“.
И нещо много важно, което у нас често се пренебрегва. Все повече потребители проверяват пощата си на мобилни устройства (смартфони и таблети). Темплейтът, който използвате трябва да се визуализира достатъчно добре на малките дисплеи на тези устройства.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Топ източници на трафик за 2020 година

Ако наредите всички продукти в колонка един под друг, акцентът се губи и вероятността потребителя да затвори мейла преди да го е прочел е много по-голяма.
Веднъж заинтригуван от топ продукта, той с много по-голяма вероятност ще види и другото, което му предлагате. Използването на една колона подобрява значително визуализацията на мобилни устройства, а бутоните Buy Now са достатъчно отчетливи.

3. Софтуер за разпращане на мейли

Има много и различни софтуерни платформи, които се използват за email маркетинг. Най-важните предимства, които ви дава такава платформа са:
1. Вероятността съобщението да попадне в Спам фолдъра на получателя е значително по-малка;
2. Платформите ползволяват лесно управление на списъка – изключване на абонати, които системно трият мейлите без да ги отварят; изключване на абонати, които са се отказали от получаването на информация от вас…
3. Статистика за всяка кампания: какъв е процента на отворените мейли, какъв е процента на кликовете върху определени линкове вътре в съобщението, интеграция с Google Analytics.
4. Лесна възможност за потребителя да се отпише от получаването на мейли. Това е полезно и за вас, тъй като практически нямате полза да спамите незаинтересовани потребители.
5. Поддръжка на готови темплейти, които с минимални усилия можете да приспособите към вашите нужди.
Ние препоръчваме софтуерната платформа MailChimp
Mailchimp

Предимства: Безплатно поддържа списък от до 2 000 абонати, на които ежемесечно можете да пратите общо до 12 000 мейла. Ако с времето нуждите ви нарастнат, ще ви се наложи да минете на платените планове, които изискват ежемесечна такса за ползване на услугата.
Недостатък: При списъци с над 2 000 абонати се дължат ежемесечни такси за ползване на услугата.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  4 SEO съвета за копирайтинг, полезни както за потребителите, така и за търсещите машини

Струва си да тествате и Sendblaster

Предимства: Това е единствения софтуер, който ми е познат и при който таксата за ползване се заплаща еднократно (а не всеки месец). Това решение е страхотно за компании, които пращат голямо количество мейли на десетки хиляди абонати. Sendblaster също има безплатна версия, но тя е лимитирана до обсужване на списък с до 200 абоната.
Недостатък: Безплатната версия е силно лимитирана.
Няма да ви е трудно да откриете сами десетки други платформи. Достатъчно е да зададете търсене по „email marketing“ в Google, но ако ми се доверите, можете да си спестите много часове в съпоставяне на тези платформи, за да достигнете в крайна сметка до двете, които съм посочил по-горе.

4 . Финални думи, касаещи имейл маркетниг

Когато съставяте стратегия за имейл маркетинг, трябва ясно да правите разлика от СПАМ и Имейл маркетинг. Не изпращайте непоискани съобщения. Интегрирайте система за абониране и предоставяйте ценни услуги и продукти на абонатите, на тези, които са въвели имейл адресите си, в очакване на намаления, промоции, специални услуги.

Не се изкушавайте да правите спам, да разпращате безразборно съобщения. Те могат да дадат някакъв резултат, но и да навредят на имиджа Ви!

Тематични статии:

 

Публикацията е актуализирана на 2021/03/13 8:46:07 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 14 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Имейл маркетинг
Цена
EUR 1200

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *