Креативни B2B стратегии за ефективен маркетинг чрез съдържание

Ценни съвети за създаване на съдържание, което да въздейства на аудиторията

 

Какво е B2B? „Би́знес за би́знеса“ („B2B“) (на английски: „Business to business“, съкращението се произнася би-ту-би) е термин, определящ вида на информационно и икономическо взаимодействие, класифициран според типа на взаимодействащите си субекти. В дадения случай това са юридически лица, които работят не за крайния обикновен потребител, а за други такива компании, тоест за друг бизнес. С други думи, това  е един от най-широко разпространените бизнес моделите както в Интернет, така и в бизнеса като цяло.

Маркетингът на съдържанието е изпитана опора за много маркетингови екипи. Той служи като портал за въвеждане на потенциална аудитория в дадена организация и как нейните продукти, услуги или експертиза отговарят на техните нужди и болка. Формата на маркетинга за съдържание непрекъснато се развива с промени в поведението на купувачите и медиите, чрез които те намират и консумират съдържание. Сега, хвърлете още един фактор – глобална пандемия.

Какво мислят добрите маркетинголози

Настоящите глобални прекъсвания принуждават много маркетолози да коригират и преоценят своите маркетингови стратегии като цяло, от създаването на напредничав маркетингов план, презентации за виртуален свят или превръщането на дигитални помещения в комуникация. След като 70% от специалистите по маркетинг активно инвестират в маркетингови усилия през тази година, тази инвестиция не бива да се губи от предпандемични маркетингови стратегии и планове, които не отразяват настоящите приоритети, нужди и желания.

Тъй като няма един перфектен път за промяна на плановете за съдържание, сега е идеалното време за интелигентно експериментиране и тестване на опции за маркетинг на творческо съдържание. По-долу разглеждаме категориите съдържание, които се увеличават и дават резултати за бизнеса.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво е SERM и как този процес може да подобри представянето ни онлайн

Маркетинг на видео съдържание

Що се отнася до съдържанието, видеото е господар. Според HubSpot видеоклипът е на първо място, като тип съдържание, използвано от маркетолозите в своята стратегия за съдържание. Сегашната ситуация само усилва нейното значение, тъй като повече хора работят от вкъщи. Освен това прекъсванията у дома скъсяват вниманието. Добре изпълненият видеоклип е добре да бъде кратък, но информативен и впечатляващ, като целта му  е да остави публиката с отговори на въпроси и положителни възприятия за вашата марка.

Един прост, но ефективен начин за създаване на видео съдържание е чрез Q&A сесии. При стартирането ние използваме нашата серия „Отговорени четири въпроса“, за да споделяме Q&A сесии с изпълнителния екип по актуални B2B маркетингови теми. Сесии като тези отнемат сравнително малко време и могат лесно да бъдат записани и компилирани като сбит видеоклип. Публиката може да гледа или просто да слуша аудиото.

Силата на подкастинга

Подкастите се превръщат във все по-популярен носител, като слушателността се увеличава от началото на десетилетието, а средният слушател на подкасти сега консумира 4 часа и 10 минути съдържание подкаст всяка седмица. Предоставянето на подкасти може да ви помогне да уловите част от това време и да повиши стойността на вашата организация като лидер на мислите във вашата индустрия и пазар.

Създаването на подкаст може да изисква закупуване на ново оборудване, но процесът е сравнително лесен, ако вашият екип има повече капацитет поради текущите прекъсвания. Например енергията, разпределена по-рано за лично събитие, може да бъде насочена към производството на подкаст. Както при видео маркетинга, интервютата и Q&A сесиите са солидни подходи за B2B подкасти. Освен това пренареждането на видео като подкаст или обратното е друга ефективна тактика за предоставяне на повече формати на съдържанието, които да съответстват на техните предпочитания за консумация.

SlideShare

SlideShare получава 80 милиона уникални месечни посетители и наброява 38 милиона регистрирани потребители. Тази голяма и активна аудитория е защо 41% от B2B маркетолозите използват SlideShare, за да увеличат разпространението си на съдържание. Концепцията на SlideShare е проста, позволява на потребителите да „споделят това, което знаете и харесвате чрез презентации, инфографика, документи и други.“ Тези типове съдържание са познати на повечето търговци, така че има голям шанс вече създаденото съдържание да бъде лесно курирано и добавено към SlideShare чрез безплатен или премиум акаунт.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Нуждаят ли се от SEO инфлуенсърите?

Ценните качвания на SlideShare не трябва да бъдат дълги или изчерпателни. Те могат да варират от 12-15 слайда до над 100 слайда, в зависимост от темата. Нашето ръководство за B2B презентации ще ви помогне да създадете SlideShare съдържание, което е сравнително опростено, но все пак значимо и ангажиращо. Достатъчно е да следите редовно W-SEO.com и в един момент ще Ви представим точните съвети, при това без да заплащате.

Статии в LinkedIn

Друга опция  е социалната мрежа LinkedIn. В идеалния случай вашата B2B организация вече има силно присъствие LinkedIn, което означава, че организацията има специална страница, която последователите могат да използват, за да научат основите за това какво е вашата компания, какво оценява и какво решава за клиентите.

Статиите в LinkedIn са чудесен начин за популяризиране на съдържанието и лидерите на отделни мисли. Споделянето на публикации (ограничено до 1300 знака) в LinkedIn се препоръчва за създаване на активно присъствие, докато статиите позволяват по-дълги, по-задълбочени проучвания с до 125 000 знака. Посетителите имат лесен достъп до статии от секцията „Всичко за нас“. Това е чудесно средство за ръководители, които искат да получат авторитет и доверие в индустрията.

Социално споделяне

Застъпничеството на служителите е друг начин за популяризиране на съдържанието. По-вероятно е целевата аудитория да се довери на компания, ако нейните служители наистина вярват и се застъпят за нейните продукти, услуги и мисия. Целта на Вас, ако приемем, че сте CEO на компания е да направите така, че служителите да Ви вярват безупречно, за да могат да споделят визията на компанията във всяка социална мрежа, в която присъстват.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Струва ли си участието в бизнес каталози

Създаване на творческо съдържание

Докато пречупването и придържането към познати модели е често срещано в криза, проучете нова основа, когато става въпрос за маркетинг на съдържание и маркетингови усилия като цяло. Страхотният маркетинг се адаптира и расте заедно с нуждите на аудиторията и акцентите на потребителите.  Сега е моментът да насочите усилията си към маркетинг за съдържание и да инвестирате в тази насока.

Стратегия за съдържанието е маршрут от точка А, където компанията е сега, до точка Б, където искате да стигнете с времето и описание на инструментите, които ще ви помогнат да стигнете по този начин.

Да започнете да пишете без да съставяте стратегия за съдържание е същото като отиване в непозната зона без карта. Може да стигнете, но рискът да се изгубите е голям.

Моята стратегия за съдържание включва следните елементи:

Глобални цели. Какво искам да постигна с маркетинга на съдържанието?

Цели за годината в числа: трафик на сайта, брой абонати, потенциални клиенти и т.н.

Видовете съдържание, които планирам да използвам: текст, видео, подкасти, инфографика, презентации, снимки, вебинари и т.н.

Формати на съдържанието: образователни статии / видеоклипове, казуси, инструкции, подкасти, контролни списъци, бели документи и др.

Честотата на публикациите в сайта и ресурсите за гости (на месец), в социалните мрежи (на ден): колко единици съдържание на всеки формат ще бъдат пуснати.

Канали за разпространение на съдържание: блог, бюлетин, профили в социалните мрежи, целеви ресурси за гост публикации (сайтове, форуми и общности, където е вашата целева аудитория).

Екипът, който ще работи върху съдържанието.

Списък на експерти, с които можете да запишете подкаст, видео или да ги интервюирате. Това са хора, чийто CA се пресича с вашия.

Публикацията е актуализирана на 2021/01/06 10:32:43 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 1 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Кънтент маркетинг стратегия

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *