Силата на Facebook групите, как да придобиете трафик от тях

Силата на Фейсбук групите днес

Повечето от Вас помнят, че преди 5 и повече години, фейсбук групите съвсем не бяха интересни, енергията бе насочена към Фейсбук страниците, но не и към групите. Всичко се промени, след като от Фейсбук промениха редица алгоритми за Facebook Groups. Най-новата промяна позволява да се виждат броя прегледи на дадена публикация.

Няма как да не признаем, че след активиране на тази функция, интересът към Фейсбук групите се засили драстично. Причината – шокиращо добри резултати.

Пример: Група с 35 000 активни потребители, геотаргетирани, от дадено населено място, побеждава страница с 80 000 активни потребители. Побеждава процентът достигнати хора.

Експериментът направихме специално за тази статия и тези от Вас, които искат детайли, могат да ни пишат, за да им ги предоставим.

Обобщение от експеримента – групата с 35 000 потребители достигна 67 % рийч, докато страницата, която е повече от два пъти по-голяма, достигна рийч от 14 %.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да привличате повече последователи в социалните мрежи

От експериментът можем да обобщим, че днес силата на Фейсбук групите е далеч по-голяма, отколкото на страниците.

И сега, нещо важно.  Всички знаем, че е много трудно да се поддържат големи групи, затова Ви представяме няколко препоръки, чрез които да придобиете органичен трафик от налични, същствуващи и добре развити групи.

 

Съвет номер 1 –  Участвайте в тематични групи. Например, ако сайтът Ви е от сектор „Здраве“, то тогава е логично да се присъедините към тематични групи. Ще се изумите, ако потърсите групи, които да са сходни, например „здраве за всеки“, „нашето здраве“, „билки“, „здраве от Природата“ и други сходни. 

Съвет номер 2 – Не публикувайте директни линкове. Спечелете си доверие и не публикувайте спам. Опитът ни показва, че повечето редактори на сайтове, когато генерират нова статия, започват безразборно споделяне по групи. С този си ход най-много да спечелите бан в повечето такива. Не го правете,  а мислете, изградете стратегия, предоставете интересно за публиката съдържание. 

Съвет номер 3 – Публикувайте снимки и не бързайте с линковете. Можте да позовете даден Ваш сайт, но не с активен линк – хората ще го видят, а тези, които сметнат, че сте представили нещо интересно, ще Ви посетят сайта, важно е да представите интересно съдържание.

Съвет номер 4 – Отделете най-активните, големи групи и се запознайте с персоналните им правила. Знаете, че повечето администратори на FB групи споделят своите правила. Прочетете ги и ги спазвайте.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Целенасочена контекстна реклама

Съвет номер 5 – Създайте и Ваша група, която да е подходяща на тематиката. Ако вземем примерът, посочен по-горе, то създайте нова група, която да е със сходно заглавие и запчонете да я популяризирате. Когато стане популярна, спокойно ще можете да да споделяте линкове, което да Ви донесе директен трафик.

Съвет номер 6 – Следвайте тенденциите. Ползвайте хаштаг, който да е от Вашият бранд. Нещо повече, направо заменете URL с ХАШТАГ. Гарантираме, че 95 % от администраторите няма да имат против да споделите хаштаг и описание към интересно изображение. Тук е мястото да добавим, че ако групата е Private, то тези хаштагове няма да имат глобален ефект, но въпреки всичко си струва да ги ползвате.

Какво не бива да правите? Какво правят редакторите на някои новинарски издания? Споделят на сляпо. Създават допълнителна работа на администраторите. Не правете това.

Представете си, че участвате в група с повече от 50 000 активни потребители. По-удачно е да помислите как да споделите интересно четиво за тях, отколкото СПАМ. Не спамете.

Относно източниците на трафик,  много пъти сме споделяли (и на срещи с клиенти, когато ги консултираме) и тук, в статии, че източниците на трафик трябва да бъдат пропроционални. Например: Органичният трафик от Google – 33 %, трафик от социални мрежи – 33 %, директен трафик – 10 – 20 %, трафик от рекламни кампании – отново около 10 %, трафик от линкове в блогове, партньорски сайтове и други сходни, 5 – 10 % и други, с по-нисък процент.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Обучителен план за SEO специалист

Общо взето, за да набавите това голямо перо от трафик, можете да ползвате съветите, представени по-горе.

Финални думи

Силата на Facebook все още е голяма, въпреки че сериозно присъствие има от стана на Tik-Tok, от Instagram. Колкото и странно да Ви звучи, Фейсбук и днес, в края на 2020 година, остава водеща социална мрежа. Всичко е във Вашите ръце, ако имате креативен подход, ако уважавате администраторите на групи и споделяте ненатрапчиви реклами, има шанс да бъдете допуснати и да спечелите безплатен трафик. Естествено, не е лишено от логика да поискате и платена реклама в групи, които са регионални и които са с добър рийч.

 

Най-любезно Ви каним да се запознаете и със следните статии, тъй като те са много важни, когато се касае за набавяне на съдържание:

Публикацията е актуализирана на 2020/10/19 11:05:54 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Средна оценка
5 based on 4 votes
Марка
Соушъл медия
Продукт или услуга
Силата на Фейсбук групите днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *