Как да продадем онлайн бизнес на максимална цена

Онлайн бизнес - търговия

Съдържание на статията

Съветите са ценни и важни, както за онлайн бизнес, така и за традиционен такъв

Продажбата на онлайн бизнес, било то сайт, домейн, приложение, може да подпомогне за развитието на други идеи
Няколко са основните причини, поради които се налага да се продаде онлайн бизнес, а именно: спешно ви трябват пари,  заади криза, искате да инвестирате в друг отрасъл, например, планували сте да се захванете с политика и ви трябват средства за кампании, или имате желание да работите в държавната служба. Нека признаем: само 60% от собствениците успяват да продадат бизнеса си изгодно – и това са статистически данни от САЩ. В България изобщо няма информация за такава статистика. Помислете за няколко препоръки, които ще ви помогнат да продадете вашето творение, вашият проект,  възможно най-бързо и изгодно.

1. Изберете подходящото време за излизане от бизнеса

Често срещана грешка на много CEO или управители на стартъпи, и бизнесмени е да продават бизнеса си, когато той престане да носи очакваната печалба. Логиката е проста: „защо да продавам нещо, което работи“, докато бизнесът е печеливш, и когато започне да замира идва другото мнение, а именно: „Не ми трябва нещо губещо, нека някой друг се забърка с този бизнес. Въпреки това е много трудно да се намери някой друг, който да поеме рисковете от умиращ бизнес. Особено трудно е да се продаде бизнес на цената, която се предлага отдавна, когато нещата вървяха по-добре. Ето защо е по-добре да напуснете бизнеса по време на периодите на неговото възстановяване, когато той носи добри печалби. Истинският предприемач винаги има интуиция. Ако нещо ви подсказва, че бялата ивица може да се промени в черна в бъдеще, тогава не се колебайте да продадете бизнеса си. Инвеститорите обикновено са лишени от това чувство, тъй като те не са изградили бизнеса сами. Инвеститорите са замъглени от цифрите за печалбата, те виждат бизнеса само в контекста на доходите. За тях вашият бизнес е като депозит в банка, който се различава само от депозит само с по-високо ниво на рентабилност.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  5 съвета за избор на правилното име на сайт

Затова препоръчваме смело да продавате дори печеливш бизнес с най-малкото съмнение относно бъдещето на бизнеса. Например, ако видите, че след няколко години ще имате мощен конкурент, на фона на който днешното ви приложение, сайт, онлайн бизнес ще се окаже игра на деца в пясъчника.

2. Познайте приходите и разходите на вашия бизнес

Инвеститорите просто обичат математиката. Те са  хора, които  броят колко зърна на ден ще изяде потенциалната им булка. Ако не сте в състояние  ясно и уверено да разкажете за печалбата на бизнеса си, разходите за данъци, заплати, модернизация, тогава ще бъде трудно да продадете бизнеса на добра цена. Ако не искате или не можете да управлявате собствените си финанси, наемете интелигентен счетоводител.

Бизнес купувач иска не само да чуе от вас фразата: „През изминалата година спечелих нов апартамент в София благодарение на  онлайн магазина си“. Той иска да знае оборота, разходите за закупуване на стоки, колко сезонни запаси се съхраняват в складовете и т. Н. Вие самите може просто да не се интересувате от тази информация, но за един купувач, особено от западните страни, всичко това е много важно. Ако не можете да отговорите ясно, той най-вероятно ще почувства некомпетентност.

Друга типична грешка на традиционния бизнесмен е да взема пари за лични нужди от оборотния капитал на даден бизнес и да инвестира в бизнес от лични средства. Освен това подобни финансови транзакции рядко се отразяват в документи. За сериозните купувачи това е неприемливо. Бизнесът е бизнес, личният живот си е личен.

3. Изградете своята марка

Много добри предприемачи свързват думата „марка“ с нещо мащабно и скъпо. Подобно, Chanel има своя собствена марка, а аз просто имам собствен малък салон за красота близо до метростанцията. Бизнесмените вярват, че разходите за създаване и популяризиране на тяхната марка са много високи, така че те просто не могат да си позволят такива разходи.

Вярваме, че това не е така. Салон за красота, който предоставя качествени услуги на своите клиенти повече от десет години, може да се нарече марка. Дори той все още да няма запомнящо се име, парите не се харчат за реклама, за съществуването му знаят няколко хиляди клиенти, благодарение на които той се държи на повърхността. Но благодарение на доброто качество на козметиката, точността и коректността на служителите, учтивия администратор и добре поддържаната стая, трябва да се запишете за този салон две седмици предварително, тъй като няма празни места и коафиорите  са натоварени до максимален капацитет.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация или контекстуална реклама

Дамите, които живеят и работят наблизо, не искат да ходят в салони с привличащи имена, които харчат стотици хиляди  за онлайн реклама. Там е по-скъпо, а качеството на услугата едва ли е по-добро. Стигна се дотам, че самите посетители приятелски съветват други дами да посещават салона, публикувайки публикации в тематични групи в социалните мрежи.

Този подход към работата просто прави чудеса без реклама. Салон за красота може лесно да се продаде, тъй като според почти всеки инвеститор марката (!) Е на най-високото, пето ниво на стълбицата за лоялност на клиентите. Доскоро казвахме, че няма и марка. Просто скромно име „Салон за красота“. Момичетата го наричат ​​„Салон за красота“ близо до метрото. Инвеститорите ще видят марката тук.

 

4. Създайте суматоха, относно вашият бизнес

В нашия разгледан по-горе случай със салон за красота имаше натрупана през годините клиентела, повечето посетители живееха и работеха близо до тази метростанция. Клиентите рядко са  пътували от другия край на града, тъй като просто не са знаели за този салон. Предпочитаха по-популярни марки, тъй като качеството на услугата в салоните в близост до дома им не ги устройваше.

За да се разшири клиентелата и следователно да се увеличи стойността на бизнеса в очите на инвеститора, е необходима сензация. Например новината, че Катя Петрова, благодарение на грима в този салон за красота, успя да спечели сърцето на популярен мъж. Тогава връзката им завърши със сватба. Естествено, трябва да има доказателства от Катя Петрова. Самият пример за привличане на внимание е много условен; не трябва да го разглеждате като задължително правило. Но смятаме, че разбрахте посланието.

Веднага след подобни новини около малък салон за красота ще се вдигне шум, стотици момичета ще искат да го посетят. В този момент трябва да продадете бизнеса си, защото можете да получите 2-3 пъти повече за него, отколкото преди сензацията.

Примерът, до този момент е с традиционен офлайн бизнес, но същото важи и за онлайн бизнесите. Например, ако влезнете в прам тайма на мас медиите чрез приложение, което Вие и Вашият екип сте разработили в помощ на обществото, точно в този момент е удачно да помислите за продажба, или за привличане на инвеститори.

Колко да похарчите за създаване на реклама около вашия бизнес, зависи от вас. Ще бъде жалко, ако увеличението на стойността се окаже по-малко от цената на „промоцията“. На  практика този метод работи.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Оптимизация на социални медии, или какво е SMO (SOCIAL MEDIA OPTIMIZATION)

5. Знаете стойността на вашия бизнес и можете да го покажете

Преди да купят бизнес, инвеститорите внимателно оценяват клиентската му база, мениджърския екип, източниците на доходи, прогнозите за разходите и конкуренцията. Много малки шансове за продажба на салон за красота, който е фокусиран върху обслужването на момичета от същата корпорация. Да, днес компанията е твърдо на крака, приходите на компанията позволяват да се разпределя седмичен безплатен абонамент за салона за всички служители за сметка на компанията.

Но утре ситуацията ще се промени – компанията може да обеднее и да сложи излишни разходи под ножа. Познайте какво първо ще ви спаси.

Много по-изгодно в това отношение изглежда малък салон за красота, фокусиран върху обикновения човек на улицата. Цените не са високи, козметиката е средна, но с високо качество. Маржът е добър, тъй като майсторите са професионални и хората нямат нищо против да плащат повече за наистина висококачествена работа. Този бизнес ще оцелее дори при криза, тъй като може да си позволи да не вдига цени за известно време дори при голям кръг на инфлация и да оцелее чрез намаляване на маржа. Също така е важно за инвеститорите да очертаят как се управлява бизнесът. Те сами няма да работят в салона, дори няма да искат да го управляват. Те искат да наемат управител на салон, който периодично ще отчита приходи и разходи. Инвеститорите се интересуват и от бизнес план: колко да плащат на служителите, разходи за комунални услуги и данъци, разходи за консумативи.

6. Мълчанието е златно

Няма нужда да крещите от всички ъгли, че сте уморени и иксате  продадете бизнеса си. Това ще изнерви служителите ви, защото за тях новите шефове са несигурност. Някои от служителите може да загубят предишния си ентусиазъм за работа, да започнат да мамят. Някои ще напуснат. Заедно това ще доведе до намаляване на общата производителност на труда, а оттам и печалба. Заедно с печалбата, интересът на инвеститорите към вашия бизнес и крайната цена, за която можете да продадете компанията, ще намалеят. Най-вече вашите конкуренти ще се радват да чуят за продажбата на вашия бизнес. Помислете дали имате нужда от подобна „реклама“ в момента, в който потенциален инвеститор оценява съответствието на посочената от вас цена на реалната стойност на бизнеса.

7. Наемете добър брокер

Не правете всичко наведнъж: ръководене на бизнес, търсене на купувач. Съсредоточете се върху едно нещо – ако сте собственик на бизнес, концентрирайте се върху управлението на вашия бизнес. „Изграждайте мостове“, контролирайте служителите, търсете нови пазари на продажби. Ако бягането на дълги разстояния е хоби, правете го в свободното си време за релаксация. Ако продавате онлайн бизнес, добро решение е да изготвите оферта на ваши конкуренти, да потърсите хора, които се занимават с търговия на бизнеси и по този начин няма да губите енергия вие, а други ще се погрижат за потенциални клиенти.

 

Обобщение на написаното

Продажбата на бизнес и привличатено на нови клиенти са много сходни дейности. Ако сте добри с управлението на бизнеса си, то лесно ще привлечете погледите на инвеститорите.

При всички положениия е добре да работите, да обгрижвате служителите си, да реинвестирате, а интерес от купувачи ще дойде от самосебе си. Бъдете търпеливи, не „раздухвайте“ новината, че продавате бизнесът си, а го правете интелигентно.

А след продажбата, внимателно помислете къде ще инвестирате парите си.

Следните ресурси също могат да ви бъдат полезни …

Публикацията е актуализирана на 2020/12/08 11:04:29 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 1 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Съвети за продажба на онлайн бизнес

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *