Изкуствен интелект – милиони безработни или безусловен доход – дилема, която ни предстои да дискутираме

Изкуствен интелект

Милиони безработни или безусловен доход: дилема, която ни предстои да решим за икуствения интелект

Все още  изкуственият интелект се смята за фантастика, а роботизацията само набира скорост. Днес вече съществува II, способен да вложи в заблуждението на човека, който реши, че общува с истински, а не виртуален събеседник. II може да реши множество задачи и, от една страна, ще позволи на хората да не се занимават с мудната еднообразна работа, с друга — рискува да се труди с пълната безработица.

AI може да реши много проблеми и, от една страна, ще позволи на хората да не се занимават с досадна монотонна работа, от друга страна, след десетилетия човечеството е изложено на риск да се сблъска с масивна безработица поради улавянето на изкуствения интелект, болезнени области на дейност . Тъй като е малко вероятно някой да ограничи развитието на AI поради подобни опасения, има два варианта: създаване на нови работни места или въвеждане на безусловен доход. Тази дилема ще трябва да бъде разрешена в не много далечно бъдеще.

Етични и икономически аспекти на проблема

Напредъкът не е нещо, което може да бъде спряно изкуствено в съвременния дигитален свят, където всеки ден се правят открития във всички части на планетата. За разлика от обществата от миналото, където е било лесно да се забави прогресът изкуствено, например чрез наказателни мерки, днес обществото просто няма да позволи да се предприемат подобни стъпки, поне докато не се случи нещо извънредно, като мащабна икономическа криза. И според някои експерти подобно явление не е далеч, включително и поради въвеждането на изкуствения интелект. Нивото на AI вече е достатъчно, за да надмине човечеството в някои области, тези, които са останали рутинни, скучни, трудни от векове, но все пак работа, която осигурява финансовата независимост на милиони хора. От икономическа гледна точка, противно на мнението на стереотипните алчни капиталисти, които се грижат само за печалбите, също има дилема. От едната страна на везната са спестяванията на труда и неговото възпроизводство поради въвеждането на унифицирани компютърни системи. AI може да бъде създаден за сравнително кратко време, оптимизиран и поставен за работа по сложни задачи. Човек трябва да измине дълъг път, за да умножи цената на основния продукт. От другата страна са съдбите не само на безработните, но и на самите капиталисти. Какво ще се случи тогава с милиони хора, чиято професия изведнъж ще стане безполезна за никого, защото се изпълнява по-добре от робот? Ще се примирят ли със съдбата си или ще искат да си „отмъстят“? Какво ще стане с обществото? Тези въпроси стават все по-нашумели и по-силни. Днешните спестявания и опитите да поддържате малко повече печалба могат да се превърнат в сериозни проблеми в бъдеще.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да използваме изкуствения интелект за решаване на SEO задачи

Заради изкуствения интелект ще изчезнат доста професии

Действителният брой на прилагането на ИИ и въздействието му върху обществото

Проблемът с разбирането на дилемата, свързана с ИИ, е неразбирането на неговата величина. Струва ни се, че AI ще замени най-много няколко професии като счетоводители и това е всичко. Това обаче не е така. Не толкова отдавна беше проведено проучване, което показа, че 40 до 50 процента от работните места в САЩ са изложени на риск от изчезване поради въвеждането на AI. Това число изглежда ли гигантско? Но това не може да се сравни с Индия, където процентът на работните места, застрашени да бъдат заменени от изкуствен интелект и роботи, нараства до 69, в Китай до 77, а в Етиопия до 88. Изследователите установяват, че приблизително 97% от всички селскостопански работници и работниците в хранително-вкусовата промишленост са в опасност да бъдат заменени от интелигентни роботи. Ще се налагат много по-малко и дори хиляди пъти по-малко хора, отколкото за цялата ръчна селскостопанска работа, броят на безработните скоро може да надхвърли 1 милиард души. В същото време новите области на дейност не се появяват толкова бързо, колкото старите изчезват или има нужда от разширяване на персонала. В повечето случаи съветът е лесен: намерете своето място в по-креативни специалности. Но, първо, не всеки човек има способността да бъде креативен, и второ, наскоро създадените невронни мрежи (например Midjourney) демонстрираха факта, че известният въпрос към андроид от човек „Може ли робот да напише симфония?“ от филма „Аз, роботът“ вече е остаряла. Те могат да напишат както симфония, така и картина и го правят по-добре от повечето художници и композитори с опит.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг: анализ на концепцията, функции, ползи за бизнеса

Защо безусловен базов доход в контекста на разпространението на AI е точно дилемата

Безусловният базов доход е нож с две остриета. Преди това той не беше взет на сериозно и всеки политик, който се застъпваше за подобно решение, беше обвиняван в атака на свободния пазар, в подкрепа на социалистически идеи, които разрушават капиталистическите основи и т.н. Но днес, когато AI и роботите се интегрират във всички сфери на дейност, въпросът за безусловния базов доход вече е престанал да бъде популистка или утопична идея и е преминал в категорията на необходимостта. Наистина е нехуманно да се обричат ​​милиони хора на гладна смърт само защото някой е сметнал програмния код за по-добър вариант от съдържанието на кол център. Тук възниква дилемата, която съвременната капиталистическа икономика не е в състояние да разреши. От една страна, има икономическа целесъобразност хората да бъдат заменени с изкуствен интелект и роботи, защото е по-евтино и по-лесно. От друга страна, какво да правя с всички тези „безплатни“ милиони и милиарди ръце? Ако дадете на всеки от тях безусловен базов доход, който ще покрие нуждите от жилище и храна, това ще реши проблема с пълната безработица. Това отваря друг проблем: нежеланието на милиони други хора да работят за помощи. Работата е там, че мнозинството извън света от така наречения „златен милиард“ живеят от заплата до заплата и работят основно за храна и жилище. Ще искат ли да продължат да работят в тежките индустрии, ако вече могат да получават същите обезщетения? Едва ли. Освен това не е ясно откъде ще дойдат парите за подобни обезщетения за безработица. Ако не дадете безусловен базов доход, огромна маса хора ще се радикализират толкова много, че светът ще се превърне в хаос. Хората, които все още не са изместени от работата си от AI, ще работят по-усилено, за да запазят това, което имат.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как изкуственият интелект може да се използва за SEO оптимизация?

Данък върху роботите като алтернативен начин

Данък върху роботите като алтернативен начин

В която и страна да попаднете, навсякъде работникът плаща данък върху доходите си. В България тази отговорност е на работодателя и на повечето изглежда, че тяхната заплата, тази, която се плаща от работодателя, е крайната, но това не е така. В действителност работодателят дава значителна част от вашата заплата в различни социални фондове. Това, наред с други неща, е една от причините за прехода от човешкия труд към роботизирания. Нито роботът, нито изкуственият интелект плащат данъци, защото са само машини или дори линии от програмен код. И тъй като роботът изпълнява задълженията по-точно, по-бързо и не изисква  създаване на фонд за заплати, месечни плащания към социални фондове и други разходи, той изглежда по-привлекателен от хората във всичко. Въвеждането на данък върху роботите и AI частично решава два проблема наведнъж: проблема с финансирането на безусловен базов доход за хора, които са загубили работата си поради въвеждането на нови технологии, а също така прави замяната на работниците с AI или роботи не толкова привлекателни за работодателите. Дилемата обаче все още е актуална и не трябва да я решаваме ние, а бъдещите поколения, които ще започнат да работят след 50, 100 години и т.н.

Финални думи

Тепърва ще става ясно, дали изкуствен интелект ще замени нашите рутинни дейности, или ще дойде време за изкючване на компютри, смартфони. Не че някой ни пита, но все пак, нашата версия е, че е близко времето, в което ще изключим технологичните джаджи, тъй като те сериозно почват да ни вредат!

Дали изкуственият интелект е проблем за дигиталните агенции, или не – ние по-скоро смятаме второто! Публикувахме интересна статия за SEO и изкуствен интелект, прочетете я.

Вашето мнение, касаещо изкуствен интелект, е важно за вас, ще се радваме да споделите  в коментар и Вие това, което мислите!

Публикацията е актуализирана на 2023/02/08 7:06:07 AM – дигитална агенция Висео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *