Изграждане на линкове – оптимизиране на сайт чрез линк билдинг

Линк билдинг – основен елемент от SEO оптимизирането на сайтове

Ако попаднете на опитни SEO експерти, то това означава, че ще се радвате на много добри позиции в Google.

Когато говорим за Google Bulgaria, трябва да отбележим, че все още цитирането играе основна роля за по-предните позиции. Същото важи и за Google World, но това осезаемо си личи за Googe.bg.

Ако търсите SEO за  електронен магазин, то определено се нуждаете от ефективна стратегия за линк билдинг.

Всяка година експертите по дигитален маркетинг споделят с трепет, че линк билдингът е отживелица, че не работи, че оптимизират сайтове, без да се възползват от обратните връзки. Дали линк билдингът е мътъв, или не? Ние, екипът на Висео смятаме, че отговорът е по-скоро във второто.

В тази статия ще Ви се разясни, колко важна част от SEO е  стратегията за линк билдинг, както и ще разберете как да анализирате конкурентите си.

Първото правило за Link Building SEO: не е възможно да се популяризират сайтове само с връзки. Преди да изберете  анкър текстове и title описания се запитайте: оптимизиран ли е ресурсът, всичко наред ли е с техническото SEO, има ли сериозни грешки? Ако сте едва в началото на вашето SEO пътуване, не трябва да разчитате на линковете. Те ще ви помогнат да направите решителен скок към върховете, но няма да заменят цялата груба работа.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Стратирахме работа по Игри на ума

Ако отговорът е да, продължаваме нататък, ако не – обърнете внимаине на техническите параметри, на скоростта на зареждане, и едва тогава се върнете в тази статия.

Основните етапи на линк билдинг стратегията са:

  • Анализ на профилите на връзките на конкурентите.
  • Изготвяне на работен план за поставяне на връзки.
  • Избор на сайтове – блогове, корпоративни сайтове, социални мрежи, позволяващи обратни връзки и т.н.
  • Действителното разположение.

Защо точно този ред на действия?

Ефективна стратегия е изградена върху профилите за обратна връзка на конкуренти, които рекламират за същите заявки като вас. С други думи, първо трябва да погледнете колко и кои връзки използват вашите конкуренти. И след това да преминете към линк билдинг, но в никакъв случай от по-слаби ресурси, а даже напротив, ползвайки по-силни такива, за да успеете да го задминете.

Анализът на конкурентите също е важен, защото търсачките внимателно проверяват качеството и количеството на връзките. Прекомерният брой еднотипни анкъри от нискокачествени ресурси бързо ще подкара ресурса под санкции и ще осигури забавен живот за месеци напред. В този случай фокусирането върху най-добрите конкуренти е определена гаранция за надеждността на стратегията за връзки.

Стъпка 1. Анализ на конкуренцията

На първо място, трябва да съберем списък с конкуренти, с които сайтът има обща семантика. Това може да стане по естествен път, а може да стане и ползвайки инструменти. Ние често Ви съветваме да не харчите ресурсите си за софтуер, а да ги насочите на правилното място. Най-лесното и просто решение е да  въведете заявка в търсачката и съберете данни от първите 10 резултата, които са Ви се визуализирали.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Струва ли си участието в бизнес каталози

Например, нека анализираме първите десет резултата от фразата „дамски кожени якета“.

Дамски кожени якета

От визуализираните резултати можем да разгледаме стратегиите, ползващи конкурентите и да насочим енергията си, задминавайки именно тях.

В случаят със снимката, можете да видите класиралите се на първите позиции и внимателно да анализирате стратегиите, които ползват те.

Ако анализирате първите пет резултата ще се уверите, че зад тях стоят солидни линкове, но разбирайки това, вие можете да ги настигнете, дори задминете.

Стъпка 2. Анализиране на броя на линковете, които имат конкурентите

След като списъкът на конкурентите бъде получен и фиксиран, ще видим колко донори използват, кои връзки купуват, кои страници подсилват. Те също ще се интересуват от дяловете в общата линк маса. Намерете цялата тази информация ще помогне на специални услуги за анализ на връзките.

Ето най-популярните от тях:

  • Ahrefs.com.
  • SeoLib.
  • Serpstat.

Ще анализираме масата на връзките, използвайки услугата на Ahrefs. Това е удобен и функционален инструмент за анализиране на уеб ресурси, от възможните недостатъци – платен. Най-евтиният план ще струва $99 на месец. Ahrefs помага за проследяване на много от показателите за здравето на ресурса. Но днес ни интересуват само връзките.

Двете числа, които първо трябва да внимавате от вашите конкуренти, са броят на донорските домейни и общият брой препратки. В услугата Ahrefs отидете на отчета „Преглед“ и ще можете да придобиете ясна представа какво се случва.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Безплатен SEO анализ

Ако не Ви се дават пари за софтуер, отново напомняме, че можете да сторите това и безплатно.

Стъпка 3 – избор на сайтове, в които да публикувате съдържание с обратни връзки

Съветваме Ви внимателно да подберете сайтове, които отговарят на Вашата тематика и сайтове, които са с добри домейн показатели. Едва тогава ефектът ще е максимално добър за Вас.

Стъпка 4 – разполагане на линковете

Или иначе казано, публикуването на самите линкове. Не бива да се прекалява, особено за нови сайтове, както и не бива да правите неща, които са в нарушение на правилата на търсещите машини.

Честотата на публикуване също трябва да е по специфична програма, без цикличност, както и без преоптимизиране, ползвайки прекалено много линкове в кратък период.

 

Обобщение на статията, касаеща линк билдинг

 

Истината е, че линк билдинг е основна част от SEO  и играе ключова роля за добро класиране в Google.

Някой може да Ви каже, че линковете не вършат работа, но това съвсем не е така.

Действайте смело, а резултатите няма да закъснеят!

Връзките работят! Въпреки значителното неодобрение от много уеб администратори. От друга страна, SEO работи заедно.
Няма универсални алгоритми за популяризиране на връзки. Често в интернет можете да намерите някои числа или пропорции – затворете такива сайтове. Трябва да се съсредоточите само върху конкурентите от първите 10.
Измислени са достатъчен брой автоматизирани инструменти за анализиране на масата на връзките на сайтовете.
Изберете подобни сайтове и бизнеси за анализ. Не гледайте масата на връзките на агрегатори, големи онлайн магазини, федерални служби. Изключението е, че вие ​​сами сте голям агрегатор.

Публикацията е актуализирана на 2021/12/16 3:17:29 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *