Бранд и продажби

 Изграждане и налагане на бранд

Изграждане и налагане на бранд

Онлайн присъствието на всяка фирма има за цел най-вече 2 неща:

  1. Налагане на бранд / брандове
  2. Повече продажби

Едно интересно проучване на SeoMoz показва влиянието на отделните маркетинг инструменти за постигането на тези цели.

Нови клиенти се привличат най-вече със закупуване на рекламни позиции в страниците с резултатите от търсене (Google Ads), изграждане на мрежа от сателитни сайтове, които водят към нашия сайт; поставяне на линкове в подходящо подбрани тематични сайтове, които водят към нашия сайт (link building) и ефективна офлайн реклама.

Доверието и симпатията на клиентите към бранда / стоките се печели както с активно присъствие в социалните мрежи, така и чрез СЕО оптимизация. Клиентите имат по-голямо доверие към сайтове, които Google смята за качествени, показвайки ги на челни позиции в страниците с резултатите от търсенето.

Следващата стъпка е убеждаването на клиента към покупка. За това помагат най-вече ежедневните промоции и всички други мерки за стимулиране на продажбите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг и SEO копирайтинг

Лоялните клиенти са тези, към които всеки търговец се стреми да създаде. Лоялността се възпитава както с качеството на продаваните продукти и удовлетвореността от покупката, така и със следпродажбени действия. Тук се включват програмите за лоялни клиенти (например нарастваща отстъпка пропорционално на броя покупки). Силен инструмент е и email-маркетинга, който когато е насочен към абонати, които вече познават бранда и се комбинира със специални предложения за продажба, би могъл да донесе наистина сериозни резултати.

В последно време навлизат и рекламните SMS съобщения, ползващи мобилните мрежи, както и приложенията за мобилни устройства, свързани по някакъв начин с бранда или стоките в онлайн магазина.

3 причини, поради които да изградите силен бранд

  1. Комуникирате с клиенти чрез сайта, социалните мрежи, дистрибуторити  – трябва да се придържате към една комуникационна стратегия.
  2. Вашият продукт / услуга се препоръчва, така че е важно да съобщавате предимствата по прост и ясен начин.
  3. Имате конкуренти и трябва да се откроите от тях, така че клиентите да не Ви бъркат с  никого и ясно да свързват вашата марка с продукт / услуга.

Основни видове брандиране

Брандирането на продукти решава проблема със създаването, изтеглянето и популяризирането на марки бързооборотни стоки (ежедневни стоки). Той е динамичен и фокусиран върху крайния потребител.

Корпоративно брандиране – инструменти за комуникация с клиенти, партньори и служители на компанията. Именно той извежда компанията до лидер на пазара.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да увеличим споменаването на даден бранд?

Териториално брандиране – създаване на имидж на територия, град, област или държава като цяло. Той решава редица сложни проблеми от привличането на туристи до реформите на длъжностни лица за подобряване на територията.

Личното брандиране създава репутация на човек и неговите ключови характеристики в съзнанието на хората.

Ключови елементи за изграждане на мощен бранд

Налагане на бранд в Интернет пространството

Глобална цел. Създаването на марка е формирането и подкрепата на определен имидж, репутация. Поставете амбициозна цел на марката: да промените подхода към изучаването на езици, да подобрите здравето на тийнейджърите и да направите стилни и оригинални мебели достъпни за всяко семейство. Това ще ви помогне да останете на път и да поддържате определени стойности на марката.
Стратегия за брандиране – характеристики на марката, послания, единна ценностна система.
Ярки емоции. Как иначе да продадете продукт / услуга в пъти по-скъпи сред подобни на пазара?
Гъвкавост. Съвременният свят е динамичен. Всичко в него се променя за части от секундата. Важно е да сте в крак с тенденциите, но запазете своята уникалност. В противен случай рискувате да излезете от играта.
Комуникация. Комуникацията може да бъде вътрешна или външна, всичко това превежда ценностите и имиджа на марката. Служителите трябва да разберат как да комуникират с вашата целева аудитория, като представят марката. Признанието на компанията, нейното доверие и обем на продажбите зависят от това.
Лоялни клиенти. Те са показател за надеждност. Затова винаги давайте на клиентите си по-голяма стойност от сумата, която са платили за вашия продукт / услуга.
Познаване на вашите конкуренти. Следете отблизо какво правят вашите конкуренти. Изучавайте ги както за добри, така и за лоши стратегии.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Създаване на блог - три безплатни решения
Бранд
Изграждане на бранд

Обобщение на статията

Бъдещето принадлежи на силни, ярки, интересни марки, с които публиката иска да взаимодейства. Изграждането на такава марка не е лесно, но усилията си заслужават – клиентите ще се доверят, препоръчат и отново ще се свържат с вас. Бъдете креативни, работете с хъс, влагайте емоция и търсете съдействие от експерти. Проучвайте конкуренцията и давайте винаги най-доброто за клиентите! Уважавайте ги и нещата ще се случат във времето…

Следните статии също могат да Ви бъдат изключително полезни:

Как да увеличим споменаването на даден бранд?

SEO оптимизиране на сайтове от компанията VISEO и през 2021

Фокусът от PPC се измества сериозно към SEO

Публикацията е актуализирана на 2022/11/12 10:35:46 AM – дигитална агенция Висео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *