Линк билдинг – 5 начина за увеличаване на авторитета на домейна

Домейн авторитет - как се повишава

Домейн авторитет – какво представлява

Домейн Authority е един от ключовите показатели за SEO, използвани за оценка на качеството на домейн. Как бързо да повишите ранга на домейна е въпрос, който си задават SEO оптимизаторите по целия свят. Индикаторът DA се разглежда при избора на донори за сайт или блог; той може да се използва за проследяване на динамиката на конкурентите и идентифициране на спам сайтове. Днес в блога на сътрудника говорим за това какво е авторитет на домейна, какви фактори влияят на рейтинга и как можете бързо да увеличите авторитета на домейна.

Вярно е, малко от вас помнят Google Page Rank, но днес, все пак, много често се гледат домейн параметри, за да може да се прецени, дали един сайт е по-силен от друг.

Начинаещите SEO оптимизатори са нетърпеливи да разберат, как се увеличава този параметър, какво може да се стори, за да се подобври той, и успоредно с отва отделят много време за подобряване на производителността. Проблемът с този подход е, че не трябва да се закачате за авторитета на домейна, не трябва много да го мислите.

Важно е да се подобри качеството на вътрешната и външната оптимизация. В този случай позициите могат да се подобрят с времето, видимостта на сайта ще се увеличи и авторитетът на домейна плавно ще се повиши.

Качествено изграждане на връзки – качествен линк билдинг

Първият начин за увеличаване на DA е да се повиши качеството на линковете, сочещи даден проект.  В много статии ние, екипът по линк билдинг на W-SEO.com сме разяснявали в предишни публикации как можете да направите това.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Поддръжка на сайт – защо е важно да поверите сайтовете си на доказано добри експерти

Тактиката за получаване на максимален брой връзки не е ефективна. По този въпрос е по-добре да се съсредоточите върху качеството, а не върху броя. Ако целта е да увеличите авторитета на домейна, трябва редовно да получавате връзки от авторитетни сайтове.

Връзките от доверени проекти ще помогнат не само за увеличаване на DA, но и ще подобрят видимостта на сайта в резултатите от органичното търсене. Съответният трафик е по-важен от резултат, базиран на алгоритъм, който се променя периодично.

Почистване и профилактика на линковете на даден проект

Вторият начин за увеличаване на авторитета на домейн е да проверявате и отхвърляте нискокачествени връзки към сайта.

Спам обратните връзки влияят върху ефективността на SEO оптимизацията и намаляват шансовете за получаване на високи позиции. Купуването на връзки  не си струва и споменаванията, които се появяват естествено, трябва да се проверяват редовно. Понякога можете да получите спам линк от конкурент, което също да влоши класирането… Много е важно да правите периодичен линк билдинг SEO одит!

Използвайте инструмента на Google Disavow, за да отхвърлите лоши връзки. Но имайте предвид, че инструментът не премахва обратните връзки, а изпраща сигнал до алгоритмите, че те не трябва да се считат за част от профила на връзката.

Вътрешна и външна SEO оптимизация

Третият начин да увеличите DA е да направите оптимизация страница по страница на вашия сайт.

Авторитетът на домейна не е свързан с ранга на конкретна страница, но авторитетът на домейна се основава на качеството на отделните страници. Затова е важно да се подобри вътрешната оптимизация на всеки раздел от сайта, да се направи висококачествено вътрешно свързване.

Когато по-голямата част от работата по SEO на страницата приключи, можете да преминете към изграждане на връзки и да изградите връзки с авторитетни донори. С този подход шансовете за получаване на трафик се увеличават значително.

Публикуване на качествено съдържание

Четвъртият начин да увеличите авторитета на домейна е да публикувате добро, експертно съдържание на вашия сайт. Направете съдържанието по-добро от вашите конкуренти.

Информационни и търговски проекти привличат потребителите с помощта на съдържание, което трябва да реши проблемите на аудиторията. Препоръчваме да използвате метода на небостъргача, за да създавате съдържание, по-добро от конкурентите.
Качественото съдържание е най-бързият начин да получите естествени връзки. Ако страницата има добавена стойност или съдържание за изтегляне, дори и най-доверените ресурси могат да се свържат към такава страница.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк Билдинг - Как да използвате SEO връзки и да останете на първа страница в SERP

Вирусен маркетинг

Петият начин да увеличите авторитета на домейна е да провокирате естествена експлозия на връзката.

Нередовното съдържание може да предизвика естествена експлозия на връзки, която може да повлияе на видимостта на вашия сайт и Moz резултата. Трудно е да го провокирате, но ако успеете да привлечете вниманието на потребителите, броят на споменаванията ще расте бързо.

Вирусният маркетинг дава възможност за получаване на обратни връзки от проекти, които не ги поставят на платена основа или поставят високи изисквания към качеството на получателите.

Защо DA намалява във времето при някои сайтове?

Всеки начин за увеличаване на авторитета на домейна не е гарантиран, че ще бъде 100% ефективен. Нещо повече, Domain Authority може да отпадне с течение на времето, дори ако сайтът не се е променил значително.

Следователно няма смисъл да гоним по-висок домейн авторитет. Най-доброто използване на метриката е да се оценят донорите преди поставяне на връзки, но само в определен период от време.

Domain Authority може да намалее, защото:

 • отпадат линкове, които преди са сочили Вашият домейн;
 • наличен е нов алглоритъм за  DA;
 • сайтът се развива бавно;
 • намалена видимост при органично търсене;
 • висок спам score – линкове с висок процент спам;
 • има рязък отлив на линкове, например след линк билдинг одит, при който са изолирани голям брой препратки;
 • някои от потребителите, които са ни цитирали, са загубили стойностите и това води до по-малка тежест към нашият сайт.

Каква е разликата между авторитет на домейна (DA) и авторитет на сайта (PA)

PA е колекцията от всички показатели, които могат да бъдат получени от индекса Moz. При изчисляване на авторитета на страница, алгоритмите отново установяват връзка с представянето в SERP.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да познаете манипулираните потребителски отзиви и да отсеете натуралните

Моделът за изчисляване на авторитета на страницата включва сигнали, които пряко или косвено отразяват качеството на дадена страница. Има повече от 40 от тях, ето някои от тях:

 • MozRank;
 • MozTrust;
 • Анкър текст;
 • Оценка за спам.

Ключовите думи или оптимизацията на съдържанието не се оценяват от алгоритъма. Изчислението се извършва в логаритмична скала, максималният брой точки е 100. Формулата се променя непрекъснато, така че стойността на PA може да се промени дори ако няма промени на страницата.

Препоръчително е да проверявате стойността на Page Authority, когато избирате страница за поставяне на връзки. Ако сайтът има добър DA, не е необходимо да се поставя на първата попаднала страница.

Методите за подобряване на PA се основават на подобряване на страницата. Важно е да се обърне внимание не само на изграждането на връзки, но и на други фактори. Тогава ще бъде много по-лесно да увеличите броя на точките. Например, много е важно страницата Ви да се зарежда бързо, да е с добре написан код, структурата да бъде изрядна и спрямо световните стандарти.

Накратко казано, разликата между DA и PA се състои в това, че DA следи за масата на препратките, сочещи към даден проект, докато PA  – следи техническото състояние и дава оценка на това, какво се продуцира в страницата.

Финални думи, касаещи DA, като един от важните параметри днес

Домейн Authority от Moz е един показател сред голям брой подобни индикатори. Няма причина да се съмняваме, че има критични грешки в алгоритъма за изчисление, тъй като екип от изследователи, инженери и други специалисти работи върху продукта.

Moz има една от най-големите бази за връзки и разполага с ресурсите да използва тези данни като ядро ​​за изчисляване на персонализирани показатели. Но не бива да се спирате на увеличаването на DA, по-добре е да подобрите сайта като цяло.

Естествено, нашият съвет е да не гледате на всяка цена този параметър, а да се стараете да развивате проекта си, да продуцирате качествено съдържание, което да отговаря на въпроси, които потребителите задават, въвеждайки информация в полето за търсене.

Следните статии също са много важни и Ви съветваме да ги прочетете:

Изграждане на линкове – оптимизиране на сайт чрез линк билдинг

https://w-seo.com/kak-se-reducire-spam-score.html

Публикацията е актуализирана на 2022/01/21 10:55:18 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 10 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Увеличаване на DA
Цена
EUR 800

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *