10 лесни стъпки за повишаване на Domain Authority

Съществуват хиляди фактори, които  Google използва за определяне на класирането на уебсайта в търсачката. Една особеност, която е придобила голямо значение през годините, е авторитетът на даден уебсайт.

Параметър, познат като Domain Authority, или изписано на Български език – Домейн Ауторити. Много от нас, управителите на СЕО компании от дълги години, страдат по липсата на Google Page Rank, който Гугъл забрани. Преди да го забрани, той служеше за ориентир на конкуренцията, като всеки се стремеше да повиши рангът на сайта си, както и на клиентските проекти, разбира се. Е, днес друг важни фактори, касаещи даден сайт, могат да ни дадат ясна представа. Един от тях е Domain Authority рангът.

Стъпка 1: Изберете добро име на домейн. За България често ни питат: .bg или .com. Е, нашият съвет е, или едното, или другото! Но не се доверявайте на стотиците други TLD, тъй като те все още не са доказано добри.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Bard на Google срещу Bing ChatGPT на Microsoft: Какво знаем за AI chatbot

Тук искаме да кажем нещо изключително важно, което трябва да знаете и Вие, читателите на ВИСЕО КОМ: Какъвто и домейн да имате, ако съдържанието Ви е перфектно, ако подходът – правилен, и ако отделяте необходимото време за сайта си, то добрите резултати няма да закъснеят!

Друго важно нещо. Ако сте решили да стартирате нов проект, и си търсите подходящ домейн, то преди да закупите нов, потърсете в борси за продажба на домейни, дали потребители не разполагат с домейн, който би удовлетворил нуждите Ви. Все пак добрите .com и .bg домейни са заети, но можете да откупите правата на даден домейн, стига колега SEO и Domain expert да притежава желаното от Вас име.

Стъпка 2: Оптимизирайте съдържанието си на страницата (On-page SEO). SEO е от значение както за класирането на търсачките в Google, така и за авторитета на вашия домейн, така че се уверете, че оптимизирате целия код на страницата, включително заглавията на таговете, етикетите на изображенията и самото съдържание.

Стъпка 3: Създайте свързано съдържание (Linkable Content). За да печелите висококачествени връзки от множество домейни, които MozRank и MozTrust използват като важни фактори, трябва да създадете висококачествено съдържание, което се публикува редовно.

Колкото по-добро е Вашето съдържание,  толкова по-вероятно е друг авторитетен сайт да Ви цитира, да ползва част от съдържанието Ви, или пък цялата Ви статия и да я позове. Това означава, че съдържанието ви трябва да е подходящо за вашата аудитория, за потребителите с Ваша и сходна на Вашата тематика.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Изкуствен интелект и SEO: Как да използваме машинното обучение за подобрение на резултатите в търсачките

Стъпка 4:Подобрете структурата на вътрешните връзки. Много собственици на сайтове, като и SEO експтерти  са толкова загрижени за получаването на линкове от външни сайтове,  че пренебрегват важността на вътрешните препратки, т.е. линкването на вътрешни страници. Вътрешните връзки помагат да се насочат посетителите към това, което се опитват да намерят, като по този начин подобряват потребителския си опит. Това означава, че ако се зачетат в дадена статия, но съдържанието не им е достатъчно, т.е. търсят още сходно съдържание, при това от вече доверения сайт, който ги е грабнал, то с помощта на вътрешни връзки, потребителите лесно могат да бъдат пренасочени, респективно на което биха били благодарни, че са получили търсената и нужна информация чрез заявката, която преди това са направили.

Стъпка 5: Премахнете лошите обратни връзки (backlinks), познати още като Toxic links. Като допълнителен съвет, освен, че трябва да премахнете линковете, които сочат Вашият сайт, но са наспамени, то премахнете и тези линкове, които има във Вашето съдържание, и които са неефективни, нерелевантни, или пък водят към сайтове, които вече не са онлайн.

Стъпка 6: Стремете се да обменяте връзки във Вашата ниша. Това може да стане само чрез създаване на голямо съдържание и ангажиране със своите последователи и потребители в социалните медии по смислен начин.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Новият редактор на Wordpress 5.0 и лесен вариант за премахване

Друг начин да увеличите авторитета си е да участвате в блогове и сайтове, като гост автори.

Стъпка 7: Уверете се, че Вашият сайт е Mobile-Friendly. Колкото и странно да Ви звучи, и този параметър оказва влияние на авторитета на домейна, т.е. на параметъра Domain Authority

Стъпка 8: Подобрете скоростта на зареждане на уеб страницата си – както на началната, така и на вътрешните разели. Повечето потребители  са нетърпеливи и ако даден сайт им се зарежда бавно, то шансът да „натиснат Х-чето“ е огромен! Не си играйте с търпението на потребителите. Въпреки, че днес, през 2019 година, със 5G технологията при мобилните мрежи, с високоскоростният достъп до Интернет, дори по-тромавите сайтове се зареждат бързо, трябва да знаете, че колкото по-бързо се зарежда Вашият, или пък сайтът на клиента, толкова повече ще се подобри параметъра Domain Authority.

Стъпка 9: Популяризирайте съдържанието си чрез социалните медии. Тъй като социалните сигнали са голям фактор за класиране, ще трябва да популяризирате съдържанието си в социалните медии, за да получите тези сигнали. В противен случай съдържанието може и въобще да не се гласира в Google SERP. Добър, но и времеемък съвет е, когато публикувате ново съдържание в сайта, то веднага да го споделите в социалните канали, с които разоплагате.

Стъпка 10: Възползвайте се от силата на електронните медии. Вярно е, в повечето електронни издания искат пари за да публикуват Ваш материал, но това не бива да ви притеснява, особено, ако говорим за проект, към който имате заделен бюджет.

Няма как да пропуснем да споменем, че всичките 10 стъпки, които Ви съветваме да следвате стриктно, са изключително важни за успешен онлайн бизнес, без значение дали сте собственик на онлайн магазин, или на корпоративен сайт.

Публикацията е актуализирана на 2019/03/21 12:14:39 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 20 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Домейн ауторити - полезни стъпки

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *