Дигитален маркетинг – какво предстои?

Тенденции в дигиталния маркетинг

Поведението на потребителите постоянно се променя през последните години. До 2020 г. хората са свикнали да консумират информация бързо, от различни устройства и през различни канали.

Най-важното е, че пътят на потребителя през прословутата „фуния“ е или невероятно ускорен, или се появява спазматично. Този факт поставя под въпрос самото му съществуване във вида, в който е описан преди повече от 100 години. Освен това много клиенти продължават да живеят в неговото активно линейно изчисление, което не винаги е правилно.

Именно тук е необходима поддръжката на агенцията, една от важните задачи на която в съвременния свят е не просто да бъде слой между клиента и рекламния пазар, а да помогне на клиента да разреши бизнес проблемите си, правилно да разбере пътя на потребителя към покупката.

Дори сложната промоционална механика в мобилни устройства, която по-рано не можеше да бъде изчислена офлайн, сега може да бъде свързана чрез анализи и да види реалния ефект на този канал.

През 2021 г. много големи марки ще се научат да виждат фунии за дълбока конверсия в приложенията и мобилните сайтове и вече няма да мислят само за CPI или CPA формати. Арбитражът в мобилна среда става все по-сложен, с много по-сложна математика и алгоритми.

Omnichannel платформи

Традиционните маркетингови платформи за електронна поща не се справят с предизвикателството. Пазарът изисква централизиране и натрупване на данни от всички канали в една платформа. Omni-каналните платформи, или Omnichannel маркетинг,  които могат да комбинират много канали (имейл, sms, уеб / мобилен push, месинджъри) в една маркетингова кампания, ще станат популярни през 2021 г.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ние знаем как се прави SEO оптимизация на сайт, знаем и как да оправяме грешки на аматьорите

Проследяването на всички действия на профила в сайта и прехвърлянето на данни за интереса му към платформата, инициирането на изпращане на персонализирано съобщение в реално време и във всеки канал, ще стане обичайно през 2021 г.

Основната задача в дигиталния маркетинг остава да се избере най-доброто съдържание за клиента. Това е, което машината ще се обучава в omnichannel платформи. Ще бъде достатъчно да се въведе шаблон на съобщение с обща информация в системата – самата машина ще финализира и оптимизира съдържанието за всеки клиент, за да увеличи максимално CTR.

Нараства и ще продължи да нараства броя на  платформите за проследяване на успешно обслужените клиенти, тяхното мнение, поведение. Много рекламодатели и агенции вече не се страхуват от внедряване на проследяващи системи – самостоятелно направени или наети. Това, разбира се, допълнително стимулира развитието на пазара на производителност.

Мобилната реклама и видео съдържанието

Трудно е да се говори за нови тенденции, когато пазарът систематично се движи и развива през годините, но можем да загатнем за това, което предстои през новата 2021 година. Тенденцията се усложнява, растежът на мобилната реклама, видеото, медийния сегмент, излишъкът от онлайн реклама над телевизионни разположения, Големите данни, новите инструменти и технологии, различни насочвания, онлайн + офлайн и така нататък. Ние говорим за всичко това през последните три години и ще говорим в бъдеще.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  10 грешки, които да избягвате в дигиталния маркетинг

Тенденции

Но има някои тенденции, които ще бъдат популярни през 2021 година. Първата тенденция е Световното първенство по футбол през 2021 г. Тази година тя ще бъде сред първите дигитални тенденции: около нея ще се изграждат рекламни кампании, а брандовете ще увеличават бюджетите. Големите рекламодатели ще искат да рекламират своите продукти в праймтайма между мачовете, някой ще прави продукти с марка, някой вече се е договорил за сътрудничество. В резултат на това това ще доведе до увеличаване на парите на пазара. Е, всичко зависи, дали пандемията Covid-19 ще отшуми. Ние, екипът на W-SEO.com се надяваме това да стане, т.е. да се намери лик срещу C-19.

Втората тенденция е цифровизацията на телевизията. За публиката, която гледа YouTube чрез Smart TV, всъщност това е същата традиционна телевизия, просто предоставена по друг път. Рекламодателите са все по-заинтересовани от комбинация от телевизия и интернет и ако има търсене, трябва да се появят подходящи технологии.

Третата тенденция: офлайн / онлайн анализи е единна стратегия за рекламодателя. За големите марки и двата канала отдавна са в една и съща стратегия, но разделението все още ще се „завърти“.

Рекламата в каналите на YouTube и от блогърите в социалните мрежи е ефективна. Купувачите се интересуват от оживено взаимодействие с лидерите на общественото мнение. Те често се вслушват в експертните съвети на блогърите относно покупката на продукт. При взаимодействието на рекламодатели и блогъри има много неработени моменти и тук си струва да одобрите набора от правила за взаимно официално сътрудничество.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  W-SEO.com - един от любимите сайтове на хората, които се занимават с дигитален маркетинг

Когато обмислят стратегия за 2021 г., рекламодателите ще избират между мобилно приложение и уебсайт или ще използват и двете опции в работата си. Изборът ще зависи от целите, тъй като мобилният сайт има по-информационен характер, а приложението е ефективно за услуги с голям брой посещения.

В сравнение с други формати за ефективност рекламата в търсачките продължава да намалява. Промяната е бърза. Постоянно се появяват нови начини за взаимодействие с публиката и компаниите създават нови техники за привличане на вниманието и повишаване на лоялността към своята марка.

Обобщение

Истината, уважаеми читатели на W-SEO.com е, че още е рано да правим генерални изводи за предстоящата 2021 година, но можем сериозно да се замислим над това, какво предстои. Подобни анализи биха ни помогнали лесно да насочим енергията си в нещата, които наистина ще останат, тъй като други просто ще отпаднат.

Успех в онлайн пространството и до нови, виртуални срещи!

 

Последна актуализация: 13 октомври 2021 година!

Публикацията е актуализирана на 2021/10/13 9:57:08 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 11 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Дигитален маркетинг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *