Тежестта на атрибута Nofollow

Атрибутът Rel = „nofollow“ – предава ли тежест днес?
Именно това ще дискутираме в писмен вид днес, с Вас, читателите на W-SEO.com.
Днес, всеки SEO експерт има собествин подходи и може да Ви каже какво ли не, можете да чуете всякакви теореми, но едно е важно да знаете, че качествените връзки, разнообразието от атрибути, които ги съпътстват, биха довели до по-лесно класиране на предни позиции.
Каква е първоначалната идея на атрибутът Nofollow? Няколко години след пускане на търсещата машина Гугъл бяха въведени и атрибутите Nofollow и Dofollow. Повечето от Вас сигурно не знаят, но ние помним дните, след като бяха въведени. Основна причина, за появата на атрибутът бе SPAM -ът.
Естествено, днес съществуват и други атрибути, като например UGC, и SPONSORED. Вторият атрибут идентифицира обратни връзки, които са създадени като част от реклама, спонсорство или друг тип партньорства.
Най-общо казано:

rel = „sponsored“: Идентифицира връзки към сайт, които са създадени като част от реклама, спонсорство или подобни споразумения.
rel = “ugc”: Идентифицира връзки, които се появяват в генерирано от потребители съдържание, като коментари и публикации във форуми, например.
Счита се, че тези два нови атрибута са разновидности на Nofollow и се очаква да заработят в края на първото тримесечие на 2020 година.
Но в настоящата статия не това е най-важно, а тежестта на традиционните Nofollow връзки, както и дали я има, т.е. дали си струва да набавяме връзки с този атрибут?

Отговорът на нас, специалистите е – ЕСТЕСТВЕНО, че СИ СТРУВА :).
Истината, на база на много експерименти и тестове, които сме провеждали, резултатите, до които достигнахме, показаха че си струва да имате разнообразен линк профил от обратни връзки. Естествено, от по-силните домейни, тежестта е по-силна, въпреки че има атрибут NoFollow, но и от по-слаби, отново си струва.
Стига линковете да са съчетани с интересно, уникално, качествено съдържание, което, естествено е тематично.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Консултация от експерти в SEO за вашия онлайн бизнес

Трудно може да се докаже тежестта от подобен линк, естествено по-добре е той да е Dofollow, но сайт, който има 100 линка, които го сочат, и всичките те са с атрибут Dofollow, то тогава това е предпоставка за манипулация и лош, за ботовете на търсещите машини, сигнал. Сигнал, който може да доведе до влошени резултати.
Естествено, най-доброто решение е „букет от линкове“, или по-точно разнообразие, което да изглежда максимално натурално.
Как изглежда линк профил на сайт, на който не е правена професионална SEO оптимизация? В България положението изглежда най-често така: Сайт, който собствениците са добавили в няколко бизнес каталога, основните сайтове, от които шансът и 1 % да е с атрибут Dofollow е малко вероятен. Естествено, според нас, търсещите машини работят за потребителите и се съобразяват с потребителското поведение, както и предпочитат да дадат тежест на сайтове, по които не се работи от SEO експерти, тъй като за всеки е ясно, че до голяма степен експертите манипулират резултатите, като целта, естествено е по-предни позиции.
Сигурни сме, че не Ви се чете съдържание то типа „бля бля“, а искате да знаете, дали NoFollow обратните връзки (backlinks) имат тежест, а ето и краткия ни отговор – тежест дават, но не такъв, какъвто традиционните DoFollow обратни връзки.
Каква е разликата в тежестта между Nofollow и Dofollow е трудно да се ангажираме да кажем с точност, но ще Ви дадем приблизителни резултати, до които сме стигнали.
Ако приемем, че имаме два сайта с еднакви SEO параметри, в това число с еднакво съдържание, и като количество, и като качество, еднакви домейни по старост, с еднакви TF, DA, PA и трафични данни, и ако приемем, че от тези два сайта получите по един линк, SITEWIDE, но от единия линкът е с атрибут Nofollow, а от другия – Dofollow, то тогава тежестта би била 1 към 10, в полза на Dofollow, което сами се досещате, че означава, че и двата типа дават тежест, но едните по-голяма.
Финални думи. Всичко, което сте прочели по-горе може да бъде успорено, което е съвсем нормално :), ще се радваме, ако и Вие споделите мнението си, наблюденията си, както и изводите от тестовете, както и от опита с клиенти, защото само с тестове можем да докажем или да отхвърлим дадено твърдение.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ключовите елементи на ефективната SEO оптимизация

Публикацията е актуализирана на 2019/11/16 5:29:55 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
Средна оценка
5 based on 12 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Nofollow - каква е тежестта от подобни сайтове?

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *