Диагностициране на спада на трафика по време на криза: Ваша ли е вината за спада на трафика?

Ваша ли е вината, че имате в спад в позициите на Google, или самата търсачка е виновна?

Диагностициране на спада на трафика по време на криза:.

Искаме да поправим нещата и да вярваме, че контролираме резултатите и позициите си в Google, но дали това е възможно? Когато къщата ви се напълни с вода, взимате кофа. Ако има дупка в покрива, кофата може да помогне. Ако мивката ви се запуши, кофата ще ви отвлече от истинския проблем.

Когато трафикът падне, лесно е да се паникьосвате и да се съсредоточите върху това, което можете да контролирате. Трафикът не е просто нещо по избор – той поставя храна на масата и покрив над главата ви, което предотвратява навлизането на вода.

В бързането с решаването на проблема обаче често не отделяме време за валидиране на проблема, който решаваме. Поправянето на грешен проблем в най-добрия случай е загуба на време и пари, но в най-лошия случай може да задълбочи кризата.

При всяка криза, и особено в случай на глобална, първият въпрос, който трябва да зададете, е: Аз ли съм единственият, който изпитвам това, или е проблем, пред който са изправени всички?

Отговорът няма да разреши магически вашите проблеми, но може да ви попречи да правите скъпи грешки и да отворите пътя към решение. Нека започнем с основен въпрос:

Наистина ли трафикът ви е намалял?

Освен  широкото въздействие на пандемията COVID-19  е важно да се помни, че трафикът се колебае непрекъснато – има почивни дни и сезонност и проста, старомодна регресия. . Това, което се покачва, трябва да се понижава и независимо колко вярно искаме да бъде, бизнесът не винаги ще изпитва невероятна крива на растеж.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Повече продажби чрез SEO на изображенията

Използвайки Google Analytics, спокойно можете да разгледате резултатите и да прецените, дали е настъпил спад, или нямате място за тревоги.

Много бизнеси, предвид известната хронология на COVID-19 (СЗО обяви пандемия на 11 март), отбелязаха спад в трафика. Естествено, сами се досещате, че това са фирми, които са с локални бизнеси, които бяха затворени, както и сайтове, към които сериозно се намали интересът.

 

Изпадна ли от първа страница Вашият сайт в класирането на резултатите от търсенето?

Ето как можете да разпознаете спад, настъпил поради дадено събитие:

Ако приемем, че ясно и точно сте локализирали спад, чрез помощта на аналитичен инструмент, следващият въпрос е дали това намаление се дължи на загуба на класиране, или на слабата заинтересованост. Естествено, за да разберете това ще Ви трябват опит, специфични умения, както и достъп до мощни инструменти.

Google направи ли нещо ?!

Обикновено, когато задаваме този въпрос, имаме предвид „Google направи ли нещо на алгоритъма, за да ми съсипе живота?“ Можем да обсъдим дали Google се опитва да съсипе живота ви по друго време, но основният въпрос е валиден. Променил ли е Google алгоритмичните правила по начин, който влияе негативно на вашия сайт?

За актуализации на мащабни алгоритми можете да проверите нашият сайт – често пишем за актуализации в алгоритми на Google.

История на алгоритъма. За по-малки / ежедневни актуализации можете да разгледате нашия изследователски проект MozCast. Въпреки че внимателната проверка срещу големи промени може да бъде много полезна, самата истина е, че класирането на Google е явление в реално време, което се променя от един момент на следващия. Любопитно е да споменем, че през изминалата година  Google отчита повече от 3000 „подобрения“ за търсене.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг - набавяне на качествени връзки

Имайте предвид, че всички инструменти за проследяване на алгоритми на Google се базират до известна степен на колебанията в класирането.

През последните години чухме  хора да казват неща от рода на: „Не ме интересува трафикът, а конверсиите!“ или „Не ме интересува класацията на Google, стига да получавам трафик!“ Постепенното ни придвижване до дъното, където потенциалните клиенти се превръщат в клиенти, има смисъл – всички ние се опитваме да си изкарваме прехраната. Доведени до крайност обаче губим ценна информация.

Фокусирайте се

Съсредоточаването върху реализациите със сигурност е по-добро от фокусирането върху „попадения“, но нито една стойност не представя всички факти за ситуацията.

Нека просто кажем, че единственото нещо, което търсите, е привличането на потенциални клиенти. Водещите са там, където са парите. Продажбите са се увеличили, потенциалните клиенти са се увеличили, времената са добри. Това е страхотно. Неминуемо бедствието настъпва (дори и да е незначително бедствие) и потенциалните клиенти намаляват. Какво правим тогава? Понякога става твърде късно… Затова, бъдете разумни.

Знаете как свършва, но не знаете как сте стигнали до там. Без да разберете пътя от воденето до посещенията и от посещенията обратно до класациите и от класирането обратно до впечатленията, няма да видите цялата история и няма да разберете къде нещата са се объркали.

Дори когато времето е добро, този подход е несигурен. Културата, насочена към продажбите, създава тенденция да празнува победи и да не задава прекалено много въпроси. Ако трафикът се увеличи, защо се увеличава? Какво съдържание или ключови думи генерира този трафик?

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ефективна SEO оптимизация

Какви индустриални тенденции стимулират този трафик? Ако можете да отговорите на тези въпроси, можете да повторите успеха. Ако не можете, тогава ще трябва да започнете от нулата веднага щом пиршеството свърши.

Може би е слаба утеха да знаете, че цялата ви индустрия или целият свят страда с вас, но се надяваме този процес да ви попречи поне да поправяте грешните неща и да правите скъпи грешки. В идеалния случай този процес може да ви помогне да откриете области, които биха могли да имат възходяща тенденция или поне да ви помогне да съсредоточите времето и парите си върху това, което работи, това, което се търси и ще се търси.

Прост пример – Доставка на каквото се сетите по домовете.

 

Финални думи

Спад в класирането може да се получи поради много причини. Трябва да умеете да разпознавате настъпилото събитие и бързо да поправите грешката.

Нашата практика сочи, че най-често спад на позициите се получава в следните случаи:

  • Програмисти променят нещо по кода, без това да е одобрено от SEO експерти, и това да даде лоши резултати… Скоро имахме подобен случай с Robots.txt
  • Проблеми със защитата на сайта и импортирането на спам съдържание, както и сякакви подобни, водещи до излизане от релсите на сайта.
  • Проблеми с ПРЕОПТИМИЗИРАНЕ.
  • Прекомерно ползване на един и същи анкър текст по време на линк билдинг.(
  • Лошо съдържание
  • Много други.

Трябва да знаете, че спазвайки повечето правила, създавайки сайтове и съдържание за читатели, нещата не битрябвало да са в негативен аспект за Вас, но понякога спадът може да е и причинен поради други фактори, както по-горе споменахме, например поради по-слабо търсене от потребители.

Публикацията е актуализирана на 2021/06/18 8:23:54 AM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *