Как да получите повече гледания в YouTube

SEO оптимизация за YouTube канал

Как да получите повече гледания в YouTube: 7 полезни съвети за вашия влог

YouTube е на второ място след Google по думи за търсене . Всеки месец платформата обработва 3 милиарда въпроса от потребители с голямо разнообразие от теми.

Тази дейност служи като постоянен източник на нови изгледи на канали за всеки влогър. Можете да увеличите броя им с помощта на 7 прости функции за управление на канали в YouTube.

Анализирайте реакцията на видео съдържанието на канала

Разработчиците на видео хостинг са внедрили за своите потребители възможността да получават отчети от YouTube Analitycs в две важни области от данни:

  • Статистика за всички публикувани видеоклипове в реално време.
  • Обратна връзка от потребителите.

Последната точка се изразява като аналитика с броя на коментарите, разпространението на линкове, добавяне към плейлисти, кликвания върху допълнителни елементи (съвети и връзки, публикувани от автора).

Отчетите в реално време ще помогнат на влогъра лесно да определи времето от деня с най-много показвания на съдържание. Простото настройване на публикуването на видеоклипа ви час или два предварително ще ви помогне да увеличите максимално и да запазите интереса на вашата целева аудитория, като увеличите броя на гледанията на видеоклипове.

Броят на коментарите към видеоклипа е не по-малко важен за автора от броя на харесванията и гледанията. Внимателно следете видеоклипове с активна полемика. Те означават, че авторът се е „закачил“ за важна тема, което предизвика активна реакция от публиката.

Промоция в социалните мрежи с акцент върху рентабилността на рекламна кампания

 

След като прегледа коментарите и се задълбочи в дискусията, създателят на съдържание може да намери идеи за следващите си видеоклипове във въпросите на потребителите. Подчертайте общата тенденция, желанията на публиката и след това вземете това предвид, за да увеличите гледанията.

Отговарянето на директни въпроси в коментарите е полезно за развитието на канала. Участието на автора в обсъждането на видеото стимулира общуването на „мълчаливите” зрители.

Използвайте партньорски маркетинг на YouTube

Един от най-важните елементи на статистиката на YouTube Analitycs е продължителността на гледанията. Според този параметър алгоритъмът на YouTube избира видеоклипове и самия канал за приоритетно издаване в препоръки, колекции и т.н. Това е продължителността (дълбочината) на гледане на видеоклип от зрител, който служи като косвен индикатор за качеството на видеото за алгоритъма на платформата.

В тази връзка YouTube също приписва на създателя на видео съдържание времето, прекарано в гледане на видеоклипове на други хора, ако техните връзки са поставени в канала. Няма нужда да бъде егоист, авторът трябва активно да споделя връзки към трети страни, наистина полезни или референтни ресурси, като получава „точки“ от YouTube за партньорски маркетинг.

Съвети и крайни екрани

Съветите и крайните екрани са друг елемент за увеличаване на гледанията на видеоклипове в канала. Те ви позволяват да насочвате новите зрители да гледат минали видеоклипове с помощта на изскачащи прозорци с връзки. Колко ефективни са те ще покаже оценката на отчета за ангажираността на YouTubeAnalitycs.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг за нови сайтове

Ще има и показатели за реакция на крайния екран, където авторът може да поставя анкети, за да получи обратна връзка от зрителите. Създателят на съдържание може да вмъкне меню за гласуване във видеото чрез опцията „Съвети“.

 

По правило крайният екран е 20-секундно видео с обобщение или повикване за абониране за канал, активиране на известия или коментар по тема. Абонирането ще ви помогне да създадете постоянна аудитория, която осигурява стабилен праг за гледания на видеоклипове.

Не забравяйте да помолите феновете си да споделят нови издания в социалните медии. Авторът ще може да види с помощта на YouTubeAnalitycs колко ефективни са тези обаждания. Този метод на разпространение носи много нови възгледи, особено по „вирусните теми“.

Авторът трябва да се стреми да стимулира публикациите в социалните мрежи със свои видеоклипове, които са „попаднали в тенденцията“. Той може да организира състезание с ценни награди за зрители, които са публикували връзки към YouTube на страниците на акаунта си.

Оптимизация за търсачки (SEO) на видео съдържание

Алгоритъмът на YouTube избира видеоклипове, които са подходящи за заявки въз основа на ключови думи.

Търсачката „изработва“ имена на видеофайлове, заглавия, описания и тагове. На първо място, търсенето на ключови думи е в заглавието на видеото. Авторът на канала трябва да обмисли правилната SEO тактика, така че всички пуснати видеоклипове да съдържат ключовете, които позволяват ясно класиране на видеото, възможно най-близо до темата и жанра на канала.

Точността на улавяне на темата на заявката увеличава броя на гледанията поради факта, че потребителят на YouTube става неволен промоутър на канала. Той не само се абонира за автора, но и съветва видеоклипа на приятели, ако имат проблеми от този вид, или споделя находката в социалните мрежи.

Свързаните с канала ключови думи могат да бъдат намерени в Google Ternds и Google Ads Keyword Planner. Задайте посоката и получете най-популярните думи в заявките, които можете да добавите към заглавията на видеоклиповете. По-подробни съвети относно SEO оптимизацията и изследването на ключови думи можете да намерите в нашата статия .

В същото време не забравяйте, че не можете да злоупотребявате с примамка за кликване или да включвате думи, които не отговарят на темата на видеото. YouTube ще накаже автора, като премахне съдържанието и ще изпрати „стачка“. Три такива удара ще доведат до спиране на канала.

При SEO оптимизирането на заглавието на видеоклипа е важно да запазите дължината не повече от 60 – 70 знака, за да не се „отрязват“ заглавията в резултатите от търсенето. Не ги задръствайте с ключови думи до нечетливи глупости. Тематичната ориентация е важна, но повече гледания ще доведат до креативни заглавия, които зрителите обичат.

Съдържанието с лайфхакове или инструкции е популярно в Youtube. Ако авторът пусне видео с ръководство, споделя опит, обяснява концепции, можете директно да отразите това в заглавието, както е в примера по-долу:

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Разликата между традиционна и интернет реклама

 

Нека отбележим точките, които трябва да се вземат предвид при SEO оптимизиране на канала. В секцията „Относно канала“ поставяме кратко описание на предимствата на съдържанието в 1000 знака:

  • Обяснете на зрителите защо трябва да гледат видеоклиповете на канала.
  • Дайте разбиране за стойността на съдържанието.
  • Поставете ключови думи за алгоритъма на търсачката в описанието.

 

След като реши ключовите думи, няма да е трудно за автора да попълни етикетите на канала. Те се намират в секцията „Канал“, опцията от менюто „Разширени“, прозореца „Ключови думи на канала“.

 

Просто избройте същите ключови думи за SEO, избрани за заглавията и описанието на видеоклиповете, разделени със запетаи.

Психологията на автоматичното възпроизвеждане или защо са необходими плейлисти

Видеоклиповете, събрани в отделни плейлисти, насърчават зрителя да гледа видео след видеоклип в режим на автоматично възпроизвеждане. Тази функция е заложена от самия YouTube, за да приложи психологическия когнитивен принцип на „ отблъскване на загубата “. Често се използва в съвременния маркетинг за задържане на клиентската база чрез различни програми за лоялност.

Същността на отвращението към загубата е, че човек ще изразходва много повече умствена енергия, за да не загуби $100, отколкото да ги спечели.

Как работи на примера с YouTube?

Автоматично възпроизвеждане ще изисква някои действия, за да спре възпроизвеждането на видео. Този процес включва „отблъскване на загубата“ и сега зрителят се нуждае от сериозна причина да се откъсне от гледането на съдържанието.

Спирането на непрекъснат поток от видеоклипове е като загуба на $100, а нов преглед е перспективата да спечелите тази сума.

 

Плейлистите за автора са още една възможност за допълнителна SEO оптимизация на канала. Включете в заглавията си ключови думи или фрази, свързани с темата, които също се използват от алгоритъма за търсене на YouTube.

Добавянето на видеоклипове към съществуващ или създаден плейлист е много лесно. Щракнете върху „+“ под избрания видеоклип и го добавете към съответния списък.

 

Не забравяйте да активирате „споделяне“

Можете да заснемете шедьовър, който никога няма да влезе в топ списъците и тенденциите на YouTube, ако не активирате възможността за споделяне на видеоклипа в социалните мрежи или вграждането му в блогове.

 

Видео услугата следи стриктно всяко видео разпространение в други социални мрежи. За разлика от Google, който просто отчита кликванията върху бутоните на социалните медии на уебсайтове, YouTube знае точно как и къде зрителите са споделили гледаното видео.

Тази информация е достъпна за автора под формата на общия брой публикации на видеото в социалните мрежи, отразени в колоната за статистика „споделяния“.

 

Споделянето засяга честотата и местоположението на съдържанието в заявките за търсене в YouTube. Можете да активирате тази функция в режим на редактиране на видео, като отидете в раздела „Разширени настройки“. В долната част на страницата трябва да има отметка до опцията „Разрешаване на вграждане на видео“.

 

Правилно форматиране на описанието за видеото

Описанието на видеото може да утрои гледанията. YouTube не ограничава автора с количеството текст и броя на връзките, но трябва да обърне внимание на първите две изречения.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Авторитет на домейна - повишаване на този важен за SEO параметър

Платформата връща първите 100-150 знака от описанието на видеото в заявките за търсене. В тези две или три изречения създателят на съдържанието трябва да отразява същността на видеоклипа на прост език, така че зрителят да го избере от първите двадесет резултата от търсенето.

 

Желателно е изреченията да съдържат ключови думи. Ако това не работи, разпръснете ключовите думи върху останалия текст в описанието.

Някои създатели на съдържание използват автоматичното описание на видеоклипове, използвайки същия текстов шаблон. Не можете да направите това, затруднява потребителя да намери оригинален материал в канала и услугата YouTube като цяло. В резултат на това делът на лоялната аудитория намалява.

Описанието на видеото трябва да съдържа връзки към страниците на автора в други социални мрежи. Създателят на съдържание не трябва да се ограничава до разпространение на материали само под формата на видеоклипове.

Сред посетителите на YouTube канала има и такива, които предпочитат други социални мрежи. За да направите това, ще трябва да поддържате страници в социалните мрежи паралелно, като спазвате неписаните правила за форматиране на материала. Например Facebook ще има много текст, Instagram ще има много снимки, TikTok ще има „мем“ моменти и т.н. Можете да разберете как да създавате видеоклипове въз основа на текстови материали на страниците на вашите социални мрежи в статията за пренаписването в YouTube .

Ако публикуваното видео е по-дълго от 20 минути, тогава е по-добре да поставите връзки към ключови точки в описанието, така че зрителят да може да премине към всяка подтема наведнъж.

Нестандартен и рядко използван метод за увеличаване на гледанията на видеоклипове в YouTube е чрез публикуване на връзки към материали на други хора.

Създателят на съдържание не винаги е готов да се задълбочи в конкретен проблем, но може да се позовава на материали с подробна информация в описанието. Това могат да бъдат материали от Уикипедия, научни статии и дори видеоклипове от други блогъри в YouTube.

В последния случай авторът рискува да загуби част от абонатите си, но услугата ще му приписва преходите и времето, прекарано в гледане на чужди видеоклипове. Между другото, подобна ситуация може да се случи с обикновени хештагове. Те са поставени директно под видеото, снабдени с връзки от търсачката на YouTube.

 

Наличието на връзка в етикетите създава риск зрителят да щракне върху нея, докато гледа видеото и да търси подобни видеоклипове на тази тема. От друга страна, хештаговете ще улеснят насочването на съдържанието на канала по ключови думи, увеличавайки гледанията.

 

Използвайте YouTube Shorts!

Кратките клипчета на Youtube трябва да са 15 секундни, или пък 60 секундни, но по-важното е, че чрез алгоритъм могат да станат популярни и да бъдат видяни от много потребители.

Заключение

Ако следвате тези съвети, тогава гледанията и броят на посетителите на канала ще се увеличат значително:

  • Допълнете материала с връзки към референтна литература и връзки към видео ревюта на други автори.
  • Опитайте да използвате анкети за конструктивна обратна връзка от зрителите.
  • Оптимизирайте заглавията на видеоклиповете.
  • Следвайте тенденции, горещи теми, популярни тагове и ключови думи. Те дават допълнителни гледки.

Единственият въпрос е колко време ще останат зрителите с автора на клиповете. Това вече зависи от качеството на сценария, презентацията и реалната полза от публикувания материал.

 

Публикацията е актуализирана на 2022/12/03 12:59:57 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *