SEO или Реклама в Гугъл?


SEO или Реклама в Гугъл, т.е. кампания в Google Adwords? Интересна дилема, като отговорът, преди да дадем подробности и нашата гледна точка е: И ДВЕТЕ!
Често предприемачите, собствениците на малък, среден, че дори едър бизнес изпитват затруднение, организирайки бюджетът си за онлайн бизнес.

Повечето експерти, предлагащи професионални кампании в Google Adwords не дават и дума да се каже за SEO и наемането на SEO агенция. За тях е достатъчно мощно присъствие в кампания на програмата Аудордс.
Реалността е друга. Нашите експерти съветват да правите разнородни и циклични кампании, чрез различни тактики. Също така съветваме да планирате пропроционално бюджета си, успоредно за социалните мрежи, за Гугъл Адуордс, но и за SEO.
Под SEO имаме предвид, да наемете агенция, или пък SEO експерт, който да следи позициите, да анализира конкуренцията, да се грижи за цялостното представяне на Вашият сайт, да прави линк билдинг кампании, естествено и да прави месечни репорти.
Истината е, че ние, SEO компаниите трудно и почти е невъзможно да кажем на клиентите: „Не ползвайте Google Adwords“, или пък „не ползвайте Facebook Ads“.
Истината е, че рекламните програми на гигантите в дигиталния сектор могат да помогнат в случаите, когато се желае бърз ефект за даден бранд, или пък продукт. Но, ако желаем постоянство, имаме визия за бранда, продукта в дългосрочен аспект, то несъмнено SEO стратегия, даваща добри позиции в органичните резултати на търсещите машини би се „отблагодарила“ в пъти, в сравнение с рекламната кампания. Нещо повече, би излязла далеч по – ефективна, в ценово отношение.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как се прави SEO оптимизация - ефективни способи и методи за популяризиране на уеб ресурс [Част 1]

Ако погледнем глобално на типовете канали, даващи трафик към сайтовете ни, то трудно можем да отречем, че всяко действие има своите позитиви и негативи. Сложността при комплексно SEO за Гугъл е далеч по-голяма от тази, при създаването на рекламна кампания, било то за Фейсбук, или пък за Гугъл, и в това едва ли има хора, които се съмняват.
Именно поради всичко, което сме написали до този момент, ще дадем нашата кратка стратегия, която да ползвате, т.е. нашето разпределение на бюджет, в случай, че сте нает за подобни дейности в дадена компания.
Ако приемем, че разполагате с месечен бюджет от 10 000 лева (десет хиляди лева) за онлайн реклама и SEO, то нашият съвет е да ги разпределите по следния начин:
33 % за SEO експерт, човек или компания, които да следят за текущото състояние, да правят ежеседмични анализи, да посочват силните и слабите страни, да дават препоръки, да изграждат месечен план, по който да действат, както и да работят с копирайтъри, предоставящи съдържание, което да се публикува в различни сайтове.
20 % за Google Adwords – много е важно човекът, или агенцията, да знае как да оптимизира кампанията, за да бъде ефективна. Ставали сме свидетели на безумни кампании от рода на: 700 долара изхарчени за 200 клика при обща ниша, в областта на храненето, което сами се сещате, че означава крайно неефективна кампания.
20 % за Facebook Ads. Отново, както при Google Adwords, екипът, или хората, които ще развият Фейсбук едс трбява да знаят как да постигат ефективна кампания.
17 % за социални мрежи, като в този процент се включва развитието на фирмени кампании, например, управлението и развитието на Instagram корпоративен профил, набавянето на последователи, същото важи за Pinterest, Туитър, както и Фейсбук, разбира се.
10 % за директна реклама. В това число, плащането за публикации в медии, блогове, сайтове, които са тематични с клиентският.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Поддръжка на сайтове - кои фирми се възползват от тази услуга?

Е, уважаеми читатели, вече имате една примерна структура за дигитален маркетинг, която смятаме за ефективна. Можете да добавите, допълните, споделите и Ваше виждане.

В обобщение, на въпросът „SEO или Реклама в Гугъл“, можем да отговорим с: И трите, уважаеми читатели, и трите! Като имам предвид, че в дигиталния маркетинг трябва да има присъствие във всяка една сфера.

Публикацията е актуализирана на 2019/03/05 11:47:11 AM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *