5 съвета за оптимизация на сайт за Google

SEO оптимизация за Google

Когато разработвате и попълвате уебсайт със съдържание, той трябва да бъде внимателно и стратегически оптимизиран. Когато Google bot обхожда уеб собственост, той отчита много различни фактори, включително съдържанието на страницата, URL адреса на страницата, линк билдинг профил, както и много други. Като цяло от Google твърдят, че има над 200 фактора за класиране (както на страницата, така и извън нея) ).), на които търсачката  обръща внимание.

Тъй като никой не знае кои са повечето от тези фактори, трябва да се направи опит да оптимизираме това, което знаем, и най-важното, да улесним Google да индексира сайта. Ако търсачката не може да разбере за какво става дума в сайта или не може да определи фокуса му, тя няма да даде приоритет на страниците.

И така, има 5  неща, които се приемат добре от  Google и е добре да  вижда на всеки сайт и за които на практика е известно, че подобряват класирането в органичното търсене на даден проект.

 1. Сайт, удобен за мобилни устройства

Основният инструмент, чрез който хората получават достъп до Интернет, е смартфон. Но освен това Google поддържа и друго отделно класиране при търсене, в зависимост от това дали търсенето се извършва от смартфон или не?

Google предпочита страници, които са „удобни за мобилни устройства“. Правилната оптимизация на сайта предполага визуална адаптация на ресурса за съвременни мобилни устройства.

Google също има безплатен инструмент за определяне дали сайтът ви разполага с версия за мобилни устройства, хубаво е да го ползвате.  Ако сайтът не е „насочен“ към мобилни устройства, то това трябва да е основната задача при неговото разработване. През май 2018 г. беше пусната нова актуализация на алгоритъма на Google, която допълнително увеличи класирането на уеб проекти, оптимизирани за смартфони.

Важно! В предишна статия представяме съвети за това, дали мобилната версия на сайта ви да бъде на отделен поддомейн, или е добре да бъде респонсив дизайн, като сайта да се отваря автоматично спрямо устройството, от което е отправена заявката! Съветваме Ви да намерите тази статия и да я прочетете, заслужава си.

2. Скорост на зареждане на сайт

Да, уважаеми читатели, днес, средата на 2021 година всички имаме достъп до Интернет. Нещо повече, скоростта ни е изключително висока. С други думи, благодарение на високата скорост, с която сме свързани с  Глобалната мрежа, нямаме проблем да отворим и тежък сайт.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Безплатен SEO анализ

Но дали това е добре за класирането?

Според статистиката, която може да се види в кабинета Webmaster Tools, се приема, че продължителността на вниманието на човек, насочено към дадена страница, е не повече от 8 секунди. Това обаче не е съвсем вярно. Ние сме склонни да бъдем нетърпеливи и бързо да преминем към други SERP, ако сайтът се зарежда бавно.

Това е една от причините, поради които Google започна да пуска страници, които се зареждат бавно в резултатите от търсенето. По-конкретно, търсачката дава приоритет на страниците с по-бързо зареждане и увеличава позициите им в резултатите от търсенето.Скоростта на зареждане на сайт е основен елемент днес, за повечето SEO оптимизатори. Много важно е сайтът Ви да се отваря бързо,  за привличането на мобилен трафик.

Google има инструмент за измерване на скоростта на страницата: той ще оцени вашия сайт както за мобилни устройства, така и за настолни компютри. С този инструмент ще получите и съвети как да подобрите скоростта на изтегляне.

Естествено, ако разполагате с бюджет за оптимизиране на сайт, ние можем да се заемем и да го оптимизираме.

3.Структурирана маркировка

Забелязали ли сте, че някои от връзките в резултатите от търсенето с Google (в горната част) съдържат снимки, оценки, отзиви, видеоклипове и много други допълнителни функции? Това предполага, че такива сайтове използват структурирана маркировка.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация - Ключът към по-добро класиране в търсачките

Структурираната маркировка, известна също като кодове на схеми, е анотация на съдържанието, която дава възможност на уеб роботите да разберат конкретни части от информацията. Например можете да кажете на Google, че определена част от текст е име на продукт, рецензия, статия в новина, информация за контакт и т.н. След това Google използва тази маркировка, за да създаде подобни резултати от търсенето.

Структурираната маркировка е най-важна за местните фирми, които популяризират своите услуги в Google и искат да се позиционират на върха на SERP за локално търсене.

4. Набавете си качествено съдържание, както вътрешно, така и такова с препратки от външни източници

Оптимизацията на даден сайт зависи до голяма степен от качеството на съдържанието. Добрата структура и технически бекенд не са единствените неща, които повишават ранга на вашата страница. Съдържанието също играе важна роля. Можете да прочетете как да създавате уникални статии тук.

Доброто съдържание от гледна точка на Google предполага няколко правила:

 • Уникално съдържание
 • Съдържанието да е достатъчно голямо, за да предаде качествена и надеждна информация
 • Редовни актуализации
 • Съдържание, достатъчно богато за днешните стандарти за съдържание (включва снимки, видеоклипове и т.н.)
 • Съдържанието трябва да е лесно за разбиране и да не е твърде остаряло. Google също предпочита по-обемния текст.

Също така е важно да упълномощите хората да споделят вашето съдържание в социалните медии. Най-лесният начин да направите това е да включите бутоните за социални медии в публикациите си. В зависимост от вашата компания можете да се възползвате и от поддържането на активно социално присъствие. Това е особено важно за B2C компаниите, които искат да се свържат с хората чрез Facebook и Twitter.

5. Robots.txt, канонични тагове и странициране

Google не харесва дублирано съдържание, но някои сайтове, като сайтовете за електронна търговия, често имат множество връзки, сочещи към една и съща информация. Старият начин да се поправи това е да се използва файл robots.txt, но това може да е проблемно.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO съвети за фотографи

Да приемем, че имате два URL адреса, сочещи към едно и също съдържание и има външни сайтове, които водят към двете страници. Ако кажете на Google да не индексира един от сайтовете, роботът няма да измери стойността на връзките, идващи към блокирано съдържание.

Google и други търсачки са измислили решение, известно като каноничен маркер. Canonical таговете ще кажат на скенера, че копие на съдържанието с тази стойност е правилно, и по същество добавят стойност към всички външни връзки към желаната страница.

Каноничните тагове са необходими предимно за сайтове за електронна търговия, които често имат една и съща или почти една и съща информация (напр. Филтриране на продукти) на много места. Това не са единствените опции, но те работят за повечето сайтове.

Да покорим върховите позиции в Google заедно ?

Що се отнася до SEO оптимизация на сайт, тези съвети са само върхът на SEO айсберга.
Има много други фактори като:

 • Изграждане на качествени препратки
 • Работа с Google Analytics за SEO ефективност
 • Модерен UX дизайн
 • Вътрешна връзка
 • Маркиране на изображението
 • Нови функции на Google (като My Business)
 • Много други

Важно е да кажем, че имате ли желание за развитие на проектите си, то ще успеете. Ако имате затруднения, спокойно можете да потърсите съдействие от SEO експерти.

Естествено, търсенето на добри оптимизатори може да започне, поисквайки оферта от нашите специалисти.

Съветите в тази статия ще ви дадат солидна основа за бъдещата ви SEO работа.

Ако не се придържате към тези основи при разработването и популяризирането на вашия сайт, по-късните методи, като линк билдинг, ORM, може да са безполезни. Затова не забравяйте да проверите дали вашият сайт използва инструментите, обсъдени по-горе. Така ще разберете колко правилно е извършена оптимизацията на сайта и какви са шансовете ви да влезете в ТОП при резултатите на търсачката, която е лидер в България.

 

Препоръчваме и следните материали:

SEO

https://w-seo.com/seo-online-sezonen-biznes.html

Публикацията е актуализирана на 2021/07/19 10:15:07 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 13 votes
Марка
VISEO LTD
Продукт или услуга
Оптимизация на сайт за Google
Цена
EUR 1200

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *