Обучителен план за SEO специалист

Съдържание на статията

Днес изключително много компании, от всякакъв бранш, наемат екипи в обособен отдел „Дигитален маркетинг“.

В тези екипи най-често работят следните специалисти:

SEO мениджър – лице, оторизирано от управителя на компанията, което да се грижи за сектор Дигитален маркетинг

Технически SEO експерт – лице, което да поддържа и обслужва екипът от програмисти и обслужва off-page SEO на даден сайт.

Контент Мениджър – лицето, отговарящо за екип от копирайтъри, доставящи съдържание, както за екипът подсигуряващ Линк билдинг, така и за хората, които поддържат сошъл медия маркетинга на компанията.

Линкбилдинг Мениджър – това е мениджърът, който се грижи за екип от линк билдери, хора, които спомагат за набавянето на обратни връзки към даден сайт. Обикновено този екип от специалисти търсят партньори, електронни медии, блогове, сайтове, влогове, където да поместят линк към фирмата, естествено срещу заплащане и при спазване на строги правила.

 

Обучителен план за SEO специалист

Както сами се досещате, една компания, за да обучи добре новоназначен служител, трябва да има добри мениджъри. Големите копании имат и HR специалисти, които правят подбор и наемат квалифицирани специалисти, но не е лишено от логика да назначите и мотивиран служител, който няма опит и да го обучите спрямо вътрешните политики на фирмата, тъй като добре знаете, че всяка компания има собствена фирмена политика и трябва да бъде ясна на хората, които се грижат за нейния PR.

Как се подготвя един новоназначен служител за SEO експерт. Първо се определя направлението, към което ще работи. Отново можете да погледнете графиката, която е в началото на статията. След като е ясно, коя част ще заеме, се почва пресонализираното обучение. По наше време, преди да се появи Google, нещата бяха лесни – нямаше блогове и книги, нямаше и социални мрежи за видеосподеляне, от където да видим кое как се прави, но днес нещата са по-лесни.

Например, често се шегуваме, че ако даден екип от програмисти, ако ги оставим една седмица без ИНТЕРНЕТ, то те няма да успеят да напишат и една страница код, това е в реда на шегата, разбира се, повечето програмисти, не всички, но повечето, разчитат да видят даден низ, код, част от приложение, онлайн, да видят кое как се прави, онлайн. Така свикна новото поколение, докато по-старото поколение не действа точно така. Няма и как да стане, тъй като тогава нямаше от къде да се види. Днес е лесно, пишем „How to…“ и сме ние.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  BiznesAngel.com - платформа в подкрепа на стартъпи и ангели инвеститори

Теоретичната основа. Какво трябва да се изучава от SEO специалист?

Приемете това като SEO етичен кодекс
Първото нещо, което трябва да научите е, да не манипулирате  търсачките и техните алгоритми. Ще научите как да играете по правилата. С течение на времето методите на измама (манипулация) стават все по-малко важни и най-важното – те имат все по-малко смисъл.

Второто нещо, което в никакъв случай не бива да правите, е да навредите на конкурентите си, а точно обратното, да ги изпреварите, да направите по-добре оптимизиран сайт от техния. Трябва да покажете, че в състезанието, с честни методи можете да бъдете на почетното първо място.

Основата на вашето обучение е да разберете как работи търсенето, как се държат роботи за търсене, как работи индексирането, процеса на класиране и каква е персонализацията.

Прочетете: Как са подредени услугите на Google

Индексиране в Интернет, Подготовка на търсачка за отговори, Архитектура за отговор на въпрос, Предложения за търсене, Обработка на заявка, Дефиниране на език, Морфология, Разширяване на заявка, Маркиране на обекти, Коригиране на грешки, Диапазон от отговори, Класиране и машинно обучение, оценители, Преквалификация, Геозависими и гео независими заявки, Как се определя регионът на потребителя, Регионални резултати от търсенето, Как се определя регионът на сайта, Лично търсене, Личен отговор, Резултати от търсенето, Генериране на фрагмент, Дизайн на фрагмент, Допълнителна информация в фрагмент, Магьосници, Обективен отговор, Семантична структура.

Това фундаментално знание ще ви даде много повече информация за SEO, отколкото мислите, въпреки че днес никой не знае как с две натисксания на бутон да изкачи сайта си на първо място по сложни и конкурентни думи и фрази, но се знае насоката.

Предлагаме да започнете гмуркането, като изучавате етапите на развитие и променяте алгоритмите на търсачките. Това ще Ви позволи да разберете в коя посока се развива търсенето, и ще знаете на какво да  обърнете внимание сега и в бъдеще.

В зората на търсачките беше достатъчно да добавите ключови думи към мета ключови думи, така че страницата да се появи в резултатите от търсенето за тези думи, дори ако съдържанието на страницата не съответства на тези ключови думи. И днес мета етикетът на ключовите думи изобщо не се взема под внимание от търсачките и през последните 10 години много се промени изцяло, някои алгоритми станаха преломни точки, станаха основа и станаха основата на алгоритмите, които са в сила днес.

История на алгоритмите на търсачката лидер в България – Google
Няма да анализираме всички алгоритми на Google, само основните, които влияят върху работата и популяризирането на сайтове в глобалното търсене. Няма да предоставяме връзки към съобщения в блога на Google, тъй като те са на английски, малко вероятно е да го прочетете, само ще ги обобщим.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг - какво предстои?

Алгоритъм на Google Panda
Алгоритъмът Panda стартира през 2011 г. и е насочен към борба с нискокачественото съдържание. Сайтовете, които практикуват копие-паста, спам и генерирано съдържание, са понижени. Първоначално това беше филтър, който се изпълняваше на равни интервали и всеки път с подобрения и по-строги граници, спрямо предишните итерации. Но през 2016 г. „Панда“ стана част от основния алгоритъм и започна да работи в реално време, а не на вълни, както беше преди.
Може да се каже, че това е аналог на филтъра за Баден-Баден от Yandex, защото идеологията за борба с нискокачествено съдържание е често срещана, но Пандата не взема предвид съответствието на текста върху конкретен документ (тоест не наказва за присъствието на текстове там, където те трябва да бъдат не трябва).
Алгоритъм на Google Пингвин
Алгоритъмът Penguin е стартиран през 2012 г. и има за цел борба с seo връзките. Аналогът на Minusinsk от Yandex, но който се появи 3 години по-рано. За много оптимизатори този ден беше ужасен, защото сайтовете, популяризирани от връзки, загубиха почти целия си трафик от Google за една нощ. По аналогия с Panda, този филтър е стартиран от итерации и всяка вълна „разрушава“ все повече и повече нови сайтове. От 2016 г. Penguin се превърна в част от основния алгоритъм и работи в реално време.
Когато Минусинск изръмжа, всички забравиха за Пингвините, защото, както се оказа, той изобщо не беше толкова труден и суров, колкото алгоритъма на Yandex. Но има един проблем – няма нито един успешен случай на напускане на Пингвин. Това е въпреки факта, че Google създаде инструмент за отхвърляне на лоши връзки Google Disavow Връзки.
Алгоритъм на Google Колибри (Hummingbird)
Алгоритъмът Hummingbird е стартиран през 2013 г. и има за цел да разбере значението на заявката и намеренията на потребителя, а не просто да въвежда ключови думи.
Алгоритъм за актуализиране на мобилни устройства
Тази промяна бе обявена през 2015 г. и позволи страниците, адаптирани за показване на мобилни устройства, да бъдат класирани по-високо в резултатите от мобилното търсене.

Google RankBrain
RankBrain, система за изкуствен интелект със самообучение, която е част от основния алгоритъм за търсене на Google, беше обявена в края на 2015 г. RankBrain ви позволява да разберете по-добре значението, интерпретира потребителските заявки и предоставя най-подходящите страници, които може да не съдържат точно тези думи, които са включени в заявката за търсене.
Служители на Google посочват, че RankBrain е третият най-важен фактор в техния алгоритъм за класиране, заедно с връзки и съдържание.

И така, SEO обучението на всеки новоназначен служител трябва да започне с разяснението на тези алгоритми.

Литература за начинаещ SEO специалист
Има много книги, и преведени на български език, и такива, които са на английски, но няма как да не признаем, че повечето неща вече са остаряли, от това, което ще прочетете, това, което е отпечатано на книгата. Затова можете да се насочите към онлайн ресурси, които представят SEO планове, SEO стратегии, маркетингови решения. Естевстено, SEO форумите също много ще Ви помогнат. През последните няколко години се обособиха и много SEO групи, където експертите дискутират всякакви стратегии, обменят опит и участието в такива групи е задължително, както за начинаещ SEO, така и за експертите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Интернет реклама в Google

„SEMBOOK. Ingate Encyclopedia of Promotion Promotion е една от любимите ни книги, която препоръчваме на всички новаци. Един вид азбука или грунд в света на SEO и като цяло интернет маркетинг.

„SEO Winchester“ Книгата е посветена на работата с вътрешни фактори за търговски сайтове. Също добро решение.

Не е необходимо да четете тези книги, но препоръчваме да изберете една от тях и да я прочетете, за да получите основата, базата.

Работа в Дигитална агенция, или стаж 
Най-доброто, което може да се предложи, е да се намери работа в уеб студио, или пък да се участва в стажантска програма.  За длъжността асистент или стажант (все още можете да намерите термина „младши“ в заглавието на длъжността). Отговорностите на младия специалист ще включват нещо подобно: публикуване на текстове, попълване на мета тагове, събиране на семантика, провеждане на прости одити и други сходни.

Основното е, че ви обясняват какво и защо се прави, какво влияе и как работят търсачките и самите SEO дейности! Цялостна картина постепенно ще бъде събрана от различни задачи; тук знанията за теорията и разбирането на основните етапи на напредък ще ви помогнат.

Вашата основна задача в този стремеж е да намерите точно мястото, където ще бъдете инструктирани и обучени. Първото нещо, което питате на интервюто, е кой ще ме научи? Ако няма ментор, отидете да потърсите друго място.

Когато избирате място за работа, препоръчвам да обърнете внимание на големи компании (не най-големите холдинги, а компании на средно ниво от 20 до 100 души). Някои компании дори предоставят обучение и след това наемат студенти. Например, много компании обучават  студенти,  тренират ги в продължение на няколко месеца безплатно и след това избират най-способните. Това е много добро решение, но и трудно за осъществяване, тъй като SEO компанията трябва да притежава обучителен екип, екип, отговарящ за стажантската програма, а България е малка…

Подгответе списък с десет компании, които харесвате и отговорете на свободни работни места, а където няма свободни места, пишете чрез формата за обратна връзка на уебсайта на компанията. Кажете ни, че искате да работите като стажант за минимални пари и, че дори сте готови да учите усилено, без възнаграждение.

Обобщение. Няма нещо, което да спре млад и ентусиазиран човек да стане SEO експерт. Изискват се усилия, търпение, последователност.

За провеждането на експерименти е необходимо да натрупате опит, тогава ще дойде време за изучаване на тънкостите и различните стратегии. 

Ако четете внимателно този параграф и без да се изневерявате, сте мотивирани да се научите и да станете добър специалист в областта на SEO, защото не всеки е в състояние да издържи толкова дълъг текст, то бихте се справили.  Поздравяваме Ви! Можете да си изпратите CV на office at w-seo.com.

И помнете – няма уникален комплект или инструкция; никой няма да състави пътна карта за вас. Трябва да почувствате достатъчно мотивация, огън и смелост в себе си, за да започнете – това е единственото нещо, което се изисква от вас в момента.

Успех в начинанието Ви!

Следните статии също могат да ВИ бъдат интересни

Публикацията е актуализирана на 2020/05/31 10:46:28 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 9 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
SEO обучение

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *