SEO оптимизация на онлайн магазин

SEO оптимизация на онлайн магазин
SEO оптимизация на онлайн магазин

Едва ли има човек, който да не вярва, че успехът на онлайн търговията е силно зависим от видимостта на сайта в търсенето. В тази статия ще намерите списък със съвети за SEO оптимизация за онлайн магазини, които да ви помогнат да привлечете и преобразувате целевия трафик.

 

Съдържание на статията

1. Проверете файла си robots.txt

Това е основен съвет, с изпълнението на който трябва да стартирате SEO оптимизацията на всеки онлайн магазин.  С файла robots.txt собствениците на онлайн магазини могат да решат следните задачи: Забрана за индексиране от търсачките на административния панел на сайта. Блокиране на индексирането на потребителски акаунти. . За да предотвратите индексирането на административния панел на онлайн магазин, задвижван от WordPress, попълнете файла robots.txt така:

User-agent: *

Disallow: /wp-admin/

2. Използвайте микро-маркиране на страниците на продуктите

Има няколко причини за използването на микроразметка. Един от тях показва разширени фрагменти в резултатите от търсачките. Пример за разширен фрагмент: рейтингът на статията се показва в резултатите от търсенето. Смятаме, че този компонент е много силен и потребителите, когато видят публикация с добра оценка, имат по-голямо доверие към нея, следователно процента посетили статията се увеличава.

SEO оптимизация

3. Използвайте ефективно мета таговете за описание

Всеки  Маркетинг експерт знае, че описанието не влияе върху класирането на сайта. Описанието на страниците обаче влияе върху трафика. Търсачките често използват описание, за да формират фрагмент в SERP. Следователно мета маркерът влияе върху честотата на кликване на връзката към вашия сайт. За да подобрите ефективността на описанията на страниците си, следвайте тези указания: Създайте добри  описания. Описанието на страниците трябва наистина да ги описва: кажете на потребителя какво ще види, след като кликне върху връзката. Уверете се, че описанието стимулира реализациите. Заинтригувайте потребителя, помолете го или го насърчете да отиде на сайта, обещайте някаква полза. Спазвайте препоръчителната дължина на описанието от 156 знака, включително интервали. Можете да пишете повече, но най -големите търсачки не показват дълги описания в SERP.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да популяризирате онлайн магазин в Google – Втора част

4. Използвайте  Google Webmaster Tools

Приложението за уеб администратори на  Гугъл е много полезно и ценно. С помощта на тези инструменти можете да изпълнявате следните задачи: Получавайте известия за проблеми: липса на достъп до сайта, неправилен или злонамерен код, ръчни санкции, проблеми с картата на сайта и др. Наблюдавайте индексирането на сайтове: брой страници в индекса, изключени URL адреси, грешки при индексиране. Проследявайте заявките за търсене, използвани от посетителите на вашия сайт.

Благодарение на Google Webmaster Tools ще можете да следите състоянието на сайта си, а ако изникне проблем, то много бързо ще знаете за него, следователно ще можете да реагирате адекватно.

Уеб дизайн и SEO оптимизация
SEO оптимизация на сайт – обадете се на ☎ 088 999 62 62 и получете БЕЗПЛАТНА консултация за вашия сайт.

5. Добавете възможнос за оставяне на отзиви за продуктите

Когато клиент избира продукт, той иска да знае мнението на хората, които вече са го използвали. Помогнете на клиентите си – добавете възможността да оставяте отзиви за вашите продукти. Между другото, това е добър начин да получите съдържание, генерирано от потребители. Обърнете внимание, че имате нужда от реални отзиви, а не от изкуствени такива. Затова се придържайте към тези препоръки: Изпратете всяка обратна връзка, която получавате, включително отрицателни. Отговорете на отзивите: благодарете на потребителите, обещайте да отстраните недостатъците. Насърчете потребителите да оставят отзиви. Например, можете да дадете на посетителите бонуси за тяхното мнение. Уверете се, че функционалността на сайта позволява на клиентите лесно да пишат коментари за продукти.

6. Оптимизирайте заглавията на страници

Заглавието на страницата или заглавието се показва в SERP като връзка към вашия сайт. Когато създавате заглавия, използвайте препоръките за писане на добри описания. Обърнете внимание, че дължината на заглавието не трябва да надвишава 60 знака с интервали.

7. Абонирайте се за най -добрите маркетинг блогове и сайтове за търсачки

SEO оптимизация
SEO оптимизация на сайт – обадете се на ☎ 088 999 62 62 и получете БЕЗПЛАТНА консултация за вашия сайт.

Добавете някои блогове и сайтове към Feedly, които пишат за маркетинга в търсачките. Търсете тематични сайтове и публикувайте статии с обратни връзки към Вашият онлайн магазин. 

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Безплатен SEO анализ

8. Направете план за съдържание

Според Hubspot наличието на план за съдържание носи следните резултати за сайтовете: Ръст на трафика с 55%. Ръст на естествените входящи връзки с 97%. Увеличаване на броя на индексираните страници с 434%. Впечатляващо? Отворете редактора на електронни таблици и започнете. Можете да потърсите в Интернет следните фрази: Какво е план за съдържание и как е създаден. Съдържателен стратег в новата ера на Интернет. Как се работи със семантичното ядро.

Планирайте месеци напред. Винаги можете да коригирате плановете си, но по този начин ще работите стегнато, системно.

9. Добавете съдържание към страниците с категории

Страниците с категории на комуникационни сайтове нямат реална стойност за потребителите. Следователно те често са затворени от индексиране от търсачките. Но страниците с категории на онлайн магазини помагат на аудиторията: потребителите често започват да търсят желания модел хладилник или велосипед от съответния раздел на сайта. Добавете уникално описание към всяка страница с категории. Например, опишете кои групи продукти потребителят ще намери във вашия магазин. Опитайте се да запазите описанието си повече от 300 думи. Моля, обърнете внимание, че съдържанието на страниците с категории е необходимо на хората, а не на търсачките.

Признаваме си, че тази част често бива пренебрегвана от собствениците на електронни магазини, но това е грешка, която вече можете да поправите.

10. Направете карта за разпространение на ключови думи

Създайте карта за съпоставяне на URL адрес от ключова дума към сайт. Това ще ви помогне да избегнете ключова канибализация: популяризиране на няколко страници едновременно за едни и същи заявки. Не забравяйте да актуализирате картата си на всеки три месеца.

11. Добавете alt атрибути към изображенията 

Тези маркери правят изображенията на вашия сайт по -видими при търсене на изображения. В допълнение, атрибутът alt се показва, когато браузърът на посетителя по една или друга причина не възпроизвежда снимката.

12. Поправете грешки 404

Когато потребител попадне на несъществуваща страница, той може да си помисли, че информацията, която търси, вече не е на сайта. За да избегнете загуба на посетители, използвайте 301 пренасочвания: пренасочване на потребителите към съответните страници. Обърнете внимание и на самата страница за грешка 404. Направете я информативна: поставете връзка към главната страница, поканете потребителя да използва търсенето в сайта.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация за търсачки

13. Създайте информативни и продаващи описания на продукти

Обърнете внимание, че не се нуждаете само от текстове, копирани от уебсайта на производителя. Представете продукта на потенциален купувач. Опитайте се да стигнете между на така наречените продаващи текстове и Харибдите на скучните технически описания. С други думи, вашето копие трябва да бъде както информативно, така и продаващо. Помислете каква информация ще ви е необходима, за да вземете решение за закупуване на телефон. Имате ли нужда от описания на стилни извивки на тялото, лъскави панели, които блестят с отблясъците на слънцето и флуоресцентни лампи? Искате ли да закупите телефон с ниска цена за доставка? Може би се нуждаете от описание на свойствата на продукта: диагонал на екрана, размер на паметта, спецификации на камерата и процесора? И за да преодолеете съмненията, трябва да изброите основните предимства на продукта.

14. Обърнете внимание на навигацията

Трябва да направите удобно меню, навигационна система и вътрешно свързване. Потребителят трябва интуитивно да разбере къде да търси желания продукт.

15. Премахнете дублиращото се съдържание

Най -често дублиращото се съдържание в сайтовете на онлайн магазините се публикува на страниците с описание на продукта. Това се случва в такива случаи: Създавате различни страници за различни вариации на един и същ продукт. Например, създавате три страници за един модел телефон в червено, синьо и бяло. Копирате описанието от уебсайта на производителя. Ако направите това, вижте уебсайта на производителя. Уникализирайте съдържанието, а не ползвайте копи / пейст! Това ще Ви даде предимство пред конкуренцията.

16. Увеличете скоростта на зареждане на уебсайта си

Потребителите не обичат да чакат зареждането на страниците. Мобилната аудитория се счита за особено нетърпелива. Затова направете така, че сайтът да се зарежда максимално бързо.

17. Добавете социални бутони към продуктовите страници

Счита се, че потребителите желаят да споделят полезно информационно съдържание, но рядко споделят търговски връзки. Има изключения от това правило. Понякога публиката използва социалните медии като списък с желания, споменат по -горе. Например това важи за потребителите на Pinterest. Затова добавете бутони за споделяне на социални медии към страниците на продуктите си.

За финал – най -добрият съвет за SEO

За да популяризирате успешно вашия онлайн магазин в резултатите от търсенето, ще трябва да продавате качествени продукти на конкурентни цени и също така да се грижите за потребителското изживяване. Това означава, че трябва да предоставите на клиентите достъп до актуална информация, да се грижите за щастието на потребителите и постоянно да следите техническите характеристики на ресурса. Търсачките работят и за потребителите, така че те определено ще оценят усилията ви.

И така, работете за потребителите, правете така, че посетителите да откриват това, което търсят и нещата ще се получат.

Източници, които могат също да Ви бъдат полезни, които са тематични:

Публикацията е актуализирана на 2022/10/20 12:14:16 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 2 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
SEO съвети за оптимизиране на сайт
Цена
EUR 2600

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *