SEO оптимизация на онлайн магазин с малък бюджет

SEO оптимизация на онлайн магазин с малък бюджет

Най-голямата пречка за инвестиция в СЕО оптимизация за повечето собственици на онлайн магазини са парите. По-точно липсата им. Лесно е да се говори за това колко важна е SEO оптимизацията на сайт, ако не плащате за нея. А големите агенции понякога поставят етикети с цени, които за регионален бизнес са сравними с всичките му приходи. Какво можем да кажем за наемането на специалист на пълен работен ден – това може да струва още повече и крие сериозни рискове. Разбираме, че има ситуации, когато няма нито пари, нито свободно време и необходимостта да се получи стойност от сайта е жизненоважна необходимост. Или може би сте отворили наскоро или просто работите по личен проект, който по подразбиране е некомерсиален. SEO без пари е съвсем реално нещо. Има много задачи, които не отнемат много време и не изискват солиден бюджет, но въпреки това могат да повлияят положително на видимостта на вашия сайт в търсенето и трафика му. И ето един малък, но много полезен списък с това, което можете да направите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на персонален и корпоративен блог

Оптимизирайте съществуващите страници

Дори и да нямате много вътрешни страници, оптимизирайте ги и повишете тяхното качество, това ще подсигури по-добър резултат.  Ако страниците са много, увеличаването на трафика може да бъде много добро. Най-важното е, че можете да го превърнете в стабилен канал за генериране и продажби  за вашия бизнес. Повечето от задачите за вътрешна оптимизация включват въвеждане на еднократни промени, които остават за дълго време. Помислете и оптимизирайте таговете, направете вътрешно линкване със сходни ресурси, поправете и попълнете алт таговете на изображенията, ако такива липсват.

Публикувайте ново съдържание

Да приемем, че имате корпоративен уебсайт с 20 страници и приблизително сто посещения на месец. Какво се случва, ако увеличите броя на страниците на 40, 60 или повече? Посещаемостта вероятно ще се увеличи, което автоматично означава, че трябва да създадете повече SITELINKS, повече вътрешни връзки.

Ако тези страници са с високо качество (прочетете предишния параграф), тогава ще се редвате на по-голям трафик, при това – органичен.

Най-ефективният начин да увеличите броя на целевите страници на вашия сайт е да разделите услугите си на няколко по-специфични сегмента и да създадете секция в блога за информационни статии. В първия случай можете просто да разделите една обща услуга на няколко по-тесни области и да създадете отделни страници за тях. Например, ако говорим за услуга за популяризиране на търсачки (SEO), това може да бъде:

  • анализ на ниша и търсене на търсене;
  • технически одит на сайта;
  • вътрешна оптимизация на сайта;
  • анализ и оптимизация на преобразуването.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Съвети за избор на агенция за SEO оптимизация

Статиите са още по-интересни. Ако вие сами или някой от вашите служители можете да пишете по теми, които интересуват вашите потенциални клиенти, считайте се за голям късметлия. Това е чудесна възможност да увеличите трафика на сайта си. И въпреки че конверсията за заявки за информация обикновено е по-ниска, тя все пак ще даде възвръщаемост + осведомеността за марката ще се увеличава значително.

Няма как да забравим и изображенията?

Ако решим да съставим списък с неща, които са важни за оптимизацията на търсачките, които най-често се забравят или пренебрегват, тогава оптимизацията на изображения със сигурност ще бъде включена в почетните Топ 5.

Оптимизирането на изображения включва изпълнение на две важни задачи – попълване на атрибутите Alt, подобряване на качеството на самите изображения и намаляване на размера на изображенията, което увеличава скоростта на зареждане на уебсайта.

 

Изграждане на връзки към сайта си

Имате възможност да ги получите безплатно, но тогава вместо пари ще трябва да инвестирате времето си. Ето няколко опции за ръчно изграждане на връзки, които можете да използвате:

  • крауд ​​маркетинг: връзки на форуми, сайтове на общности, услуги за въпроси и отговори, в коментари и т.н.
  • регистрация в бизнес каталози, агрегатори и други подобни ресурси;
  • писане на  публикации за тематични сайтове със споменаване на Вашият бранд в текста.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как се прави SEO оптимизация - ефективни способи и методи за популяризиране на уеб ресурс [Част 1]

Естествено, линкове можете да набавите и от различните социални мрежи.

Ако мислите, че ще се справите с SEO оптимизация без пари, лъжете се!

Точките, изброени в тази статия, ще ви позволят да поставите добра основа за растеж и да започнете да работите върху SEO, дори с минимална инвестиция. Но на силно конкурентен пазар, за да успеете, е необходимо да инвестирате в системна работа. Има неща, които не могат да бъдат направени без инвестиции, или количеството работа ще бъде недостатъчно и няма да получите желания ефект.

Оптимизацията на сайтове за  търсачки изисква широк набор от задачи и често сложността им е твърде висока за начинаещи. Те могат да бъдат ефективно решени само ако в работата участват професионалисти. Но от друга страна, в сътрудничество с добра агенция и други изпълнители, всеки лев, инвестиран в SEO оптимизация, със сигурност ще се върне под формата на печалба в бъдеще.

Просто трябва да запомните, че търпението и постоянството в SEO са важни колкото всеки друг фактор. Невъзможно е да получите първи резултати в Google SERP след няколко седмици. Но ако системно работите в тази посока, проследявате резултатите и коригирате стратегията, определено ще постигнете целта си. Само не спирайте дотук.

 

Публикацията е актуализирана на 2020/12/18 10:23:24 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *