Call Tracking (проследяване на повиквания): какво представлява и как да го използвате?

Кол Трекинг

В настоящата статия ще бъдат разглидани:

  • Какво представлява Кол Тракинг услугата и защо е необходима за подобряване на онлайн бизнесът?
  • Как работи проследяването на обажданията?
  • Видове проследяване на повиквания
  • Безплатни и платени услуги за проследяване на разговори

Няма как да не отбележим, че услугата по  Проследяване на повикванията се развива бързо и предлага много по-големи перспективи за развитие на бизнеса, отколкото преди няколко години. Разберете защо е необходимо проследяване на обажданията и как да превърнете тази услуга в мощен бизнес инструмент, в следващите няколко реда.

Какво е Call Tracking и защо е необходима тази услуга?
Ако говорим за проследяване на повиквания, с прости думи, това е инструмент за проследяване на потребителските обаждания. Благодарение на него, е възможно да се проследи кой рекламен източник е получил повикване, и да се направят анализи и заключения за компанията.

Проследяването на обажданията по същество е код, който се инсталира на уебсайт и събира статистически данни за обажданията.

Подобни анализи разширяват възможностите за проследяване на поведението на купувача на сайта. Поради големия и полезен набор от функции, проследяването на повикванията се нарича аналог на Google Анализ за повиквания и има известна истина в това: инструментът допълва статистическите инструменти, когато имате нужда от разпределяне на бюджета и намиране на проблеми в сайта.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация или контекстуална реклама

Как работи услугата?

Схема на Call Tracking
Механизмът на тази услуга е прост. Основният телефон, посочен на уеб сайта на клиента се подменя с номер, който е съпътстван с рекламен източник.

На всеки рекламен източник е определен отделен телефонен номер. Така е изключително лесно да се разбере каква реклама, или какво точно  го мотивира да набере номера. Подобни анализи помагат да се разбере не само рекламния канал, но ключовата дума или фраза, чрез която се е обадил клиента, целевата страница, потребителския регион, броят на клиентските посещения.

След като анализирате данните от услугата, можете да разберете колко печеливш е този рекламен източник за вас, както и да откриете неговите силни и слаби страни.

Видове проследяване на обаждания

Не е достатъчно да знаете какво е проследяването на повикванията,  трябва да разберете неговите разновидности, за да разберете възможностите на услугата и да зададете адекватни цели.

Статичното проследяване на обаждания е възлагането на телефонен номер на всеки източник на реклама. Този метод може да се използва за офлайн реклама – представяйте реклами във вестници или разпространявайте брошури.

Динамичното проследяване на повиквания има повече перспективи, когато работи с онлайн аудитория.

Тя може да показва различни телефонни номера на различни посетители на сайта, да сравнява посещението на сайта с обаждане. Това е удобно при проследяване на рекламен източник и събира много подробности – чак до ключовата дума. Цената на този тип повикване може да бъде малко по-висока – изисква повече телефонни номера.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как дигиталните агенции помагат на бизнеса?

Комбинираният метод е едновременното използване на двата вида. Необходимо е в ситуация, в която някои рекламни канали (например, контекстна реклама) изискват подробна информация, докато други само се нуждаят от информация за източника на рекламата. Този метод намалява броя на телефоните и следователно намалява разходите.

 

Ето и някои примерни приложения, предлагащи подобни услуги, някой са безплатни, други – платени:

CoMagic е услуга, която предоставя анализи от край до край. Цената зависи от количеството трафик и номера, които ще използвате. Услугата записва голямо количество информация – това е времето за разговори, телефонен номер, източник. Операторът може ръчно да маркира желаните контакти. Компанията получава достъп до UTM тагове и заявки за търсене. Услугата е лесно интегрирана във всяка CRM, контекстна реклама и аналитични системи.
CallTouch е голяма платформа за проследяване на повиквания с функции за уеб анализ. Приложението помага да получите достъп до информация за обаждания, брой посетители, брой разговори, конверсия. Разширената информация включва също данни за маркери, заявки. Поведението на потребителя се следи – браузъри, операционни системи. Лесно се интегрира в джаджа за обратно извикване.
Google AdWords е услуга за контекстно рекламиране с функция за проследяване на обажданията. Можете да проследявате реализациите и кликванията по телефона във всички версии на сайта. Този инструмент е лесен за настройка, той се интегрира добре с рекламния профил. Един минус – може да наблюдава само един канал.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO маркетинг

 

Публикацията е актуализирана на 2019/06/20 11:31:32 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 7 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Call Tracking

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *