Интернет маркетинг и реклама

Интернет маркетинг

Какво е Интернет маркетинг?

Интернет маркетингът и рекламата вече са неразделна част от бизнеса. И това не е на теория, а в действителност. Да, има много бизнеси, които съществуват само офлайн и то доста добре, но съм сигурен, че биха били още по-добри, ако са в Интернет. Нашият интернет все още расте, той не е достигнал своя връх. Какво да кажа, малко повече от половината жители на България днес са потребители в Интернет. И 80-85 процента поне някой ден ще станат потребители на интернет, това е сигурно. Виждате ли каква перспектива е това за интернет маркетинг? Огромна.

Как да привлечем клиенти?

Разбира се, това не е от решаващо значение за всеки бизнес. Да приемем, че ако имате строителен бизнес в София, не се интересувате от интернет потребители във Варна. Това е ясен бизнес. Въпреки това, дори ако интернет увеличава недвусмислено перспективите за вашия бизнес. Макар и само по простата причина, че е много по-лесно и по-бързо да разпространявате информация в интернет. Така че не приемайте, че вие ​​и вашият бизнес не е необходимо да сте в Интернет. Вие обаче четете тази статия в мрежата, като цяло. Така че вие ​​сами разбирате това добре, сигурен съм.

Какво е интернет маркетинг и онлайн реклама ?

По принцип интернет маркетингът и рекламата в Интернет са тема, по която не са написани една или две дузини книги (ако не стотици), така че няма да можем да обхванем такава чудовищна тема в една статия. Ето защо тук ще говорим доста повърхностно за маркетинговите инструменти и процеси в Интернет и в бъдеще ще насочваме вниманието Ви към конкретни маркетингови стратегии за онлайн бизнес. Интернет маркетингът е много интересен за мен, затова са предоставени много статии по тази тема, не се притеснявайте :-). Така че, ако имате определени познания по тази тема, не можете да прочетете тази статия, а да прочетете например как да направите ефективна реклама.

И така, нека все пак разберем, какво е интернет маркетинг? Подобно на традиционния маркетинг, това е всичко, което ни помага да привличаме нови и да задържаме стари клиенти. Само онлайн. Това е всичко. Разбира се, това е глобално определение.

От какво се състои интернет маркетингът и какви са целите му?

Целта на  всеки тип маркетинг стратегия е една и съща – да увеличи печалбата на бизнеса . Понякога директно, например чрез поръчване на реклама и стартиране на продажби, а понякога индиректно и след известно време – например PR, популяризиране на марката, разширяване на аудиторията, действия, насочени към повишаване на осведомеността и увеличаване на доверието и т.н. както онлайн, така и офлайн. Какво правят всички онлайн?

Можем да разделим  интернет маркетинга на 6 категории:

 • Маркетинг в търсачки (SEM);
 • Промоция в социалните мрежи (Маркетинг в социалните медии – SMM и Оптимизация на социалните медии – SMO);
 • Директен маркетинг (маркетинг по електронна поща, SMS маркетинг, RSS емисии, различни услуги и дори имейл спам);
 • PR;
 • Видео маркетинг;
 • Уеб анализ.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Относно популяризирането на уебсайтове

Всички видове интернет маркетинг имат свои собствени цели, методи и принципи на работа, но крайната цел все пак е издигане на бизнеса на ново ниво, увеличаване на печалбите.

Нека разгледаме сега всяка категория интернет маркетинг поотделно:

1. Маркетинг в търсачки (SEM)

Маркетингът чрез търсачки е набор от маркетингови инструменти и дейности, чиято цел е да увеличи целевия трафик към сайта от търсачките. Това включва всички онези инструменти и методи, които могат да решат проблема, но на първо място, това е оптимизация за търсачки, контекстна и банерна реклама.

Тези маркетингови инструменти са огромни както по отношение на възможностите, така и по отношение на тънкостите на работата, така че тук няма да влизаме твърде дълбоко. Вече казах, че ще обсъждаме тези теми повече от веднъж. И така, малко за всеки метод:

 • SEO (оптимизация за търсачки). 

Какво е оптимизация за търсачки? Оптимизацията за търсачки е оптимизацията на вътрешните и външните фактори на сайта, тоест извършване на определени действия и промени в сайта и в неговата среда, за да се увеличи позицията за определена заявка (ключова дума или фраза) в резултати от търсенето и съответно увеличаване на трафика.

Вътрешни фактори означават съдържанието или съдържанието на сайта, структурата и навигацията на сайта, вътрешните връзки. Външни фактори са броят и качеството на връзките към вашия сайт от външни ресурси. Ще се спрем на това, защото, както казах, това е огромна тема и не може да бъде описана в една статия.

Контекстна реклама (Google Adwords). Контекстната реклама е реклама в Интернет, която се показва на потребители, които вече се интересуват от определен продукт или услуга.

Контекстната реклама може да бъде търсеща и тематична. Търсачката се показва директно на страницата с резултати от търсачката, а тематичната на различни партньорски сайтове в мрежата. По-ефективно и по-скъпо е контекстното рекламиране при търсене. Цената може да бъде от много ниска до много висока, в зависимост от конкурентоспособността на темата.

С професионална и компетентна настройка, контекстната реклама, по мое мнение, може да се счита за най-ефективната реклама по принцип. Въпреки че, повтарям, има много нюанси и тънкости в настройките на кампанията – това трябва да се разбере. Особено с днешните възможности за насочване и анализ.

 • Банерна реклама. Някои го наричат ​​медия, но отново това е много по-широко понятие. Банерната реклама в интернет е подобна на контекстната реклама, тя се случва и на страниците с резултати от търсенето и на партньорските сайтове с тази разлика, че вместо текстови реклами се публикуват графични изображения или банери.

Банерната реклама обаче може да преследва и други цели, освен прякото привличане на посетители към уебсайта на рекламодателя. Често се използва от рекламодатели (особено големи) за PR цели, укрепване на марката и повишаване на осведомеността и т.н.

2. Соушъл медия маркетинг (SMM и SMO)

Соушъл медия маркетинг е набор от дейности, насочени както към привличане на целеви посетители от социалните медии към сайта, така и за увеличаване на вниманието на аудиторията към вашата марка, продукт и бизнес. Основното нещо в SMM е създаването на интересно и полезно съдържание, което потребителите ще разпространяват по-нататък, препоръчват един на друг за четене. До известна степен вирусен маркетинг.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Подобрете интернет присъствието си чрез Google Ads

Методите за работа в SMM могат да бъдат различни: от създаване на общности, корпоративни страници на компании и тематични групи в социалните мрежи до присъствие в блогосферата и водене на собствени блогове. От социалните мрежи можем да откроим Facebook, Tik-Tok, Twitter, Pinterest и др., а от българските такива – Svejo net, pal.bg, iskam.net.

SMO (Оптимизация за Социални Медии), подобно на SEO, е оптимизация на сайта, но не за търсачките, а за социалните медии. И това е отделна наука, приятели, със свои правила и принципи на работа и критерии за успех. Като този. В същото време SMM може да бъде много по-ефективен от SEO, поне в началото на проекта, когато SEO е почти безсмислен.

3. Директен маркетинг

Както подсказва името, този метод за онлайн маркетинг включва директна връзка с потребителя. Това е инструмент с много по-широко приложение, но в този случай ние го разглеждаме само като част от интернет маркетинга. Особеността на директния маркетинг (в известен смисъл и неговият недостатък) е, че той изисква предварителна работа, тоест за успешното му използване е необходима структурирана и постоянно актуална база данни на клиентите. Но ефективността му може да бъде много висока.

Основните видове директен маркетинг са следните:

 • Имейл маркетинг. Това е директно изпращане на материали и съобщения до вашите абонати, тоест тези, които желаят да получат такива материали на електронната си поща (в противен случай това ще бъде спам, който не само е забранен от закона, но и с ниска ефективност).
 • SMS маркетинг. Всъщност – едно и също нещо, само че със своите особености поради разликата между SMS съобщения и имейли. Може би някой ще си помисли, че това всъщност не е интернет маркетинг и аз някак се съгласявам. Отчасти защото можете да получите информация за контакт офлайн, но самата поща все още се извършва от онлайн услуги.
 • RSS емисият по същество е информация (в XML формат) за ново съдържание и статии в сайтове и блогове, за които потребителят е абониран. Тази информация може да бъде предоставена на потребителя както от специални агрегатори – програми, така и от почти всички интернет браузъри. На практика това означава, че всички ваши абонати ще са наясно с всички най-нови новини на вашия уебсайт или блог.
 • Нежелана поща. Масово разпространение на рекламни писма (въпреки че много често това е просто рекламен боклук) в основата на имейл адреси, чиито собственици не са ваши абонати и не искат да получават никакви известия. Това всъщност се прави, така че беше невъзможно този „маркетингов инструмент“ да не бъде включен в този списък.
 • Сайтове за  обяви и други сходни сайтове. Това не е изцяло директен интернет маркетинг, но също може да бъде част от  ефективна SEO стратегия.

4. PR

По принцип PR е начин за установяване на взаимоотношения предимно с вашата аудитория и, ако е възможно, с цялата публика. С други думи, това е набор от дейности, насочени към формиране на мнението на аудиторията за себе си и за техния бизнес или продукти.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO маркетинг - какво представлява маркетинга за търсачки и как да го използваме?

Тук могат да се приложат такива инструменти и методи като:

 • Издаване на съобщения за пресата в онлайн медии;
 • Публикуване на статии за тематични ресурси (включително платени);
 • Публикуване на съдържание в социални мрежи, тематични форуми и блогове;
 • Водене на собствен бизнес блог ;
 • Присъствие (и участие) в тематични и професионални общности и др.

5. Видео маркетинг

Ние разглеждаме видео маркетинга като инструмент за интернет маркетинг поотделно поради две причини: първо, имаме го в самото начало на неговото развитие и, честно казано, аз лично все още не съм успял да реша в коя категория да влезе (ако трябва) изобщо). На второ място и по-важното е, че той може да решава проблеми във всички горепосочени категории.

Дори това по принцип не може да реши тези проблеми, но може да ги реши едновременно. Добър, интересен, „вирусен“ видеоклип ще доведе посетителите до сайта и ще напредне (и вашия бизнес) между потребителите на социалните мрежи и ще осигури добър PR и ще ви помогне да продадете директно или да се свържете с някого, ако такава цел е комплект.

Видео маркетингът е бъдещето, това е сигурно. Съвсем наскоро Amazon.com премина към видео презентация на своите продукти на собствения си уебсайт (не помня всички продукти или само категориите дрехи, обувки, аксесоари, но въпреки това). След като пусна едновременно и издание, което освен всичко друго казва, че видеото е по-добро.

6. Уеб анализ

Това е средство за непрекъснато подобряване на целия интернет маркетинг във вашия бизнес. И в офлайн маркетинга може да бъде полезно, определено. Уеб анализът ви позволява да наблюдавате всички маркетингови процеси във вашия бизнес, да правите анализи и да прилагате нови (по-добри) решения. Коства много.

С уеб анализа можете да направите следното:

 • Проучване  на пазара , целевата аудитория и конкурентите;
 • Наблюдаване на рекламните кампании, проследяване на  резултатите и съответно да вземете  решения въз основа на факти, а не на предположения;
 • Следите степента на удовлетвореност на клиентите (с помощта на въпросници, анкети и др.);
 • Да се фокусирате  само върху целевата си аудитория;
 • Да събирате и измервайте информация за трафика и поведението на потребителите на сайта, а от там, да вземете ефективни методи за подобряване на вашия сайт;

Като цяло има много неща, които могат да ви помогнат да подобрите и развиете бизнеса си , и не само онлайн, имайте предвид. Затова не забравяйте да използвате тази възможност.

Ползи от интернет маркетинга

Нека изброим някои от предимствата на интернет маркетинга:

 • В интернет маркетинга всичко може да се изчисли в цифри.
 • С интернет маркетинга можете да завладеете нови пазари.
 • С интернет маркетинга можете да насочите енергията към  Вашата целева аудитория.
 • В интернет маркетинга можете лесно да поддържате интерактивни взаимоотношения с клиентите.
 • С интернет маркетинга можете да разширите всяка информация с висока скорост.

И този списък не е изчерпателен, това е сигурно.

Така стигнахме до края на тази дълга статия за Интернет маркетинг и реклама. Винаги можете да се включите с мнение по темата, като ползвате формата за коментиране. За нас е важно Вашето мнение …

 

Публикацията е актуализирана на 2021/01/31 3:10:41 PM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 9 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Интернет маркетинг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *