Дигитален маркетинг – StoryTelling

Силата на StoryTelling

Какво е StoryTelling?

StoryTelling е разказване на истории. Митове, легенди, приказки и истории, книги, театрални представления, говорене пред публика – навсякъде има разказ. Това не е отделен жанр, а техника.

Представете си да кажете на колега как сте прекарали уикенда си. Събудихте се, закусихте и решихте да излезете извън града да си починете. По пътя срещнахте още няколко приятели и ги поканихте с вас. Тогава сте изпуснали влака и следващия ще трябва да чакате три часа. В резултат на това променихте решението си да излезете извън града, но се забавлявахте с приятели в кафенето на гарата. Това е често срещана история, но ако не просто официално предавате поредица от събития, а я разказвате по убедителен начин, това също е разказване на истории.

В днешно време разказването на истории стана популярно като маркетингов инструмент, но може да се използва навсякъде, където има история. Често разказваме истории спонтанно, както в примера по-горе, като го приемаме просто като част от комуникацията.

Какво се разбира под StoryTelling, още разяснения?

Историята е всеки разказ, в който винаги има начало, край и протагонист. Този герой има цел и мотивация и в хода на историята той преодолява някакво препятствие. Това е универсално описание на историята. Но различни експерти се фокусират върху различните му характеристики.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайтове, принадлежащи на ИТ компании

Дизайнерът Леонид Фейгин вярва, че историята е невъзможна без герой. Не е задължително героят да е човек – може да бъде всеки обект. Но за да накарате зрителя да съпреживее тази история, трябва да привлечете вниманието му към този обект (обект), всъщност, превръщайки го в субект.

Как да разкажа история?

Всичко зависи от обстоятелствата: зависи защо и към кой отправяте посланието.

Но основното е да направите  вашата история интересна за слушателите. В противен случай няма да ви слушат (четете текст, гледайте снимки – ако това е история в снимки). Според Леонид Фейгин, ако няма интерес, няма и история. За да заинтересувате слушателя или зрителя, трябва да го нараните: „На човек не му пука, когато нещо го докосне.“ И „историята се оказва, ако има промяна: героят се променя и можете да го опитате върху себе си“.

Защо имам нужда от разказване на истории?

Тази техника помага да предадете вашите мисли и идеи, да привлечете и задържите вниманието на публиката, клиента, зрителя, читателя и всеки друг. Ако трябва да направите нещо подобно, тогава разказването на истории е полезно. Например, да приемем, че сте поканени да говорите в TED и искате да бъдете изслушани. Или вече изпълнявате често – и помислете как да направите комуникацията си с публиката по-жива и по-ярка.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Google оптимизатор или SEO фирма? А може би е добре да наемем служител?

Разказването на истории е полезно в бизнеса, маркетинга, дизайна, психологията и педагогиката. Тази техника се използва от лектори и учители, бизнес треньори и коучове, консултанти и учители. Освен това в ежедневието ние също разказваме истории: просто така, за собствено удоволствие, общувайки с други хора – точно с такъв прост пример започнахме тези карти.

В дигиталния маркетинг разказването на истории обикновено се използва, за да завладее, да заинтересува и в идеалния случай да продаде продукт или услуга. Има и други цели: да се повиши лоялността, да се увеличи броят на абонатите на пощенския списък и т.н. Можете да използвате тази техника в маркетингови кампании, реклами, видеоклипове, фирмен блог или продуктови статии.

Ето важни съвети, които да запомните, ако искате да  продадете артикул с помощта на разказване на истории:

  • Героят трябва да се промени под влияние на обстоятелствата.
  • Промените трябва да бъдат разбираеми и емоционално стимулиращи.
  • Артикулът, който продавате, трябва да повлияе на човека – променете нещо към по-добро.
  • Зрителят трябва да разбере, че може сам да опита свойствата на обекта.

Има ли някакви правила или техники за създаване на история?

Да, има различни техники за създаване на история. Най-често срещаните са:

 

  • Мономит: Героят получава урок или опит. Тази техника често се среща в приказките и митовете.
  • Sparklines: сравнение – как беше и как стана. Тази опция е обичана в маркетинга.
  • Венчелистчета: множество истории около един и същ проблем. Техниката отдавна се използва широко в журналистиката.
  • Фалшив старт: Историята е внезапно и неочаквано прекъсната, за да започне отначало. Тази опция често може да се намери в рекламите.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на счетоводна кантора

Обобщение на статията

Можем смело да кажем, че Storytelling-ът е нова ера в маркетинговата комуникация. Чрез  подобна техника можете да разкриете уникална история за компанията, за бранда, в която се преплитат факти, емоция и оставят трайно чувство в последователите ви. Разказването на истории на бранда е мостът между компанията ви и вашите потребители. Това е „съставката“, която превръща бизнеса в бранд.

Публикацията е актуализирана на 2021/11/18 9:54:01 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *