Какво е CRO и защо подходът е важен за дигиталния маркетинг

CRO е абревиатура от Conversion Rate Optimization и представлява оптимизация и повишаване на конверсиите. Преобразуване – изпълнение от посетителя на планираното действие: абониране, регистриране, изтегляне и инсталиране на приложението, закупуване, обаждане или превръщането на посетител в клиент.

CRO маркетингът ви позволява да използвате активите, които вече имате на вашия сайт, за да привлечете повече реализации и когато го използвате заедно с маркетинговите методи, генериращи трафик, ще бъдете изумени от това колко се подобрява вашето поколение.

Услугата представлява структуриран систематичен подход за подобряване на ефективността на сайта;
подход за практически данни – анализи и потребителски прегледи;
подходът, определен от целите и задачите на сайта (KPI – ключови показатели за ефективност);
Извличане на максимума от наличния трафик.
Какво CRO не предлага:

 • промени, базирани на предположения и интуитивни предположения, че това трябва да бъде по-добре;
 • следвайки мнението на бизнес лидерите, а не практикуващите оптимизатори;
 • Подход, насочен към увеличаване на трафика, без да се отчита неговото качество и участие.

Защо е важна оптимизацията на реализациите?
Успехът на сайта не зависи от позицията на издаването, нито от броя на абонатите в социалните мрежи и дори от количеството на трафика, изпратен към сайта от различни източници. Само преобразуваните потребители водят до печалби на компанията.
За да го разберете по-лесно ще ви дадем следния пример: Сайт на тема забавление, вицове. Сайтът получава стотици хиляди уникални посещения месечно. Сайтът печели от рекламни мрежи. Тематиката забавление е турдна за монетизиране и печалбата от този тип действие е твърде малка. Именно работата на CRO експертите е да подпомогнат монетизирането на сайта, като консултират и съветват собствениците още от самото начало. Тук е мястото да добавим, че примерът със сайтове на тематика ЗАБАВА, въобще не са добро решение за монетизиране и повечето CRO експерти знаят това.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг: Тенденции за 2024, прогнози и вълнуващи предизвикателства

Винаги има точки, които могат да бъдат подобрени. Няма значение колко добре е направен сайтът, няма значение какво ниво на реализация наблюдавате сега, винаги можете да извлечете повече от трафика.

Платените канали за реклама стават все по-скъпи и по-малко ефективни. Има твърде много реклами, около 300 рекламни съобщения (директни и скрити), които се показват ежедневно на средния потребител. Всеки знае феномена на слепотата на банери, когато потребител подсъзнателно прескача рекламни съобщения, както и съдържанието на сайт, който се намира на традиционно рекламни места. Оптимизацията на реализациите не ви позволява да харчите повече за реклама, а да получите повече от рекламен трафик.

Оптимизацията на реализациите ви позволява да получите по-добри посетители – директно насочени потребители, които се интересуват от предложението, което им отправяте. CRO не конвертира всички , но филтрира от общия поток от посетители онези, сред които офертата наистина е търсена. CRO превръща обикновените потребители в защитник на марката.

Оптимизацията на реализациите е (условно) безплатна – CRO работи със съществуващ трафик и изтласква максимума от него. Това елиминира допълнителните разходи за привличане на повече трафик. Оптимизацията на реализациите подобрява ROI (връзката), а преобразуването на по-голям брой съществуващи посетители е по-евтино, отколкото привличането на нови потребители.

CRO намалява разходите за привличане на клиент – двукратното увеличение на конверсията означава, че разходите за привличане на един клиент се намаляват с еднакви два пъти.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да изградите авторитет на сайта си чрез оптимизиране на съдържанието си за търсачките

Оптимизацията на конверсията подобрява печалбата – печалбата на един бизнес зависи от много фактори. Броят на купувачите не е последният от тях. Когато работите за увеличаване на реализациите, не инвестирате повече в привличането и получаването на потребител. CRO увеличава броя на клиентите, готови да ви платят пари.

Спестеният бюджет може да бъде инвестиран в привличането на още повече потребители – като се вземат предвид по-продуктивните механизми за преобразуване, е разумно да се инвестира в привличане на нови потенциални клиенти.

Високият процент на конверсия ви превръща в по-привлекателен партньор и силен съперник.

Определете бариерите пред конверсията
CRO е диагностика на сайт, насочена към идентифициране на точките на връщане на потребителите и търсене на „лекове“.

Разработването на CRO стратегията започва с факта, че вие ​​се поставяте на мястото на потребителя и вървите по пътя на купувача от началото до края. Обърнете особено внимание на моментите на най-голямо съмнение и тревожност. Това са бариерите, които предотвратяват преобразуването на потребителите.

Ето някои от тях:

 • CTA бутон – ясно ли е, че това е бутон? Забележим ли е? Ясно ли е обаждането? Уместно ли е обаждането?
  Графиките на страницата уместни ли е? Има ли изображения с ниско качество на страницата? Страницата пълна ли е с изображения? Има ли изображения на страницата, които не са практически полезни за посетителя?
 • Потребителят разбира ли навигацията? Може ли потребител да премине от една секция на сайт в друга с едно щракване?
  анализ на сайтаМожени трохи за помощ!
 • Ще може ли потребителят да разбере каква е тази форма за поръчка и дали ще я попълни, или ще се изплаши и ще избяга от сайта? Заявката за формуляри изисква лична информация, готови ли сте за защитите личните данни на клиентите си?
 • Има ли сайтът мобилна версия? Ще може ли потребителят да определи точно, че това е мобилната версия на вашия сайт? Използва се идентичност на марката?
 • Налични ли са проверените платежни системи за потребителя?
 • Колко прост и достъпен е текстът за потребителя? Лесен ли е за четене от различни екрани? Тествали ли сте? Отстъпите между редове, параграфи и думи достатъчни ли са за лесно четене? Има ли празно място на страницата, което не е запълнено с реклама, съдържание, връзки към други секции?
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да забогатеете чрез SEO оптимизация?

Това не е краен списък, а само примерен.
Предизвикателство от екипът на W-SEO.com към собствениците на онлайн магазини. Питаме Ви, знаете ли какво е състоянието на сайта Ви към днешна дата? Следите ли го? Наели ли сте независима компания, която да го следи? Правили ли сте поръчки, съпоставяйки се на мястото на клиентите си? Изпитвали ли сте затруднения при покупка на даден продукт от Вашият си сайт?

Отговорете си на тези въпроси, и ако забележите пробойни, можете да потърсите съдействие от експерти. Без значение, дали ще се спрете на VISEO, или на друга дигитална агенция, предлагаща подобни услуги.

Публикацията е актуализирана на 2020/05/26 10:26:57 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
4 based on 12 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
CRO маркетинг
Цена
BGN 2400

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *