5 етапа за SEO оптимизация на сайт

Уеб дизайн и SEO оптимизация

Всеки, който е мислил за оптимизацията за търсачки, се е чудил откъде да започне? Каква работа се прави по проекта, за да се изведе в ТОП-10? Нека разгледаме по-подробно етапите на SEO оптимизация на сайтове, които ще постигнат желания резултат.

 

Етап 1 – предварителен одит на сайта

Дори предварителен одит е невъзможен без достъп до данни от статистически системи и панели за уеб администратори, така че първата стъпка е да се осигури достъп до системи за анализ, като:

Google My Business;
Google Analytics;
Google Search Console.
Използвайки получените данни, SEO специалист проверява за ограничения за класиране, проблеми с индексирането, наличие на георефериране, анализира външни фактори, определя видимостта на сайта и извършва цялостен анализ на техническото състояние на сайта.

Този етап се прави в началото на SEO оптимизацията, но е много важен!

Етап 2 – анализ на конкуренцията

SEO експертите си дават сметка, че започвайки оптимизация на даден сайт, трябва да анализират с каква конкуренция ще се съревновават в Интернет. Стартира се с  с анализ на стоки и услуги, оценява се общото състояние на проекта и се изгражда стратегия за промоция въз основа на:

  • Анализ на видимостта на ресурса в търсачките;
  • Анализ на конкурентите – който дава разбиране за набора от търговски фактори, работещи в тази тема, необходимата функционалност на сайтовете, как са организирани структурата и навигацията;
  • Анализ на профила на връзките;
  • Идентифициране на основните искания за повишение.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Оптимизация на изображения (снимки и графики) на сайт

След анализ на конкуренцията се преминава към съставяне на семантично ядро.

Етап 3 – формиране на структурата на сайта

Ако всички предишни стъпки са изпълнени правилно, тогава вече сме получили файл, разделен на логически групи и съдържащ всички заявки, до които купувачите идват във вашата тема.

За всяка логическа група трябва да изберете страница на сайта, която съответства на намерението на заявката, или да насрочите създаването на нова страница.

Добре проектираната структура на сайта ви позволява да разширите индекса на заявките и да привлечете максимален брой купувачи във вашия обект.

Разработването на структурата е дълъг и трудоемък процес и колкото по-рано бъде завършена основната работа, толкова по-бързо ще бъде получена възвръщаемостта от нея.

 

Етап 4  – вътрешна и външна SEO оптимизация

Вътрешната оптимизация е следващата стъпка в SEO оптимизирането на сайтове. Обикновено се разделя на:

  • техническа оптимизация;
  • оптимизиране на съдържанието;
  • търговски одит.Помислете за основните произведения, които са включени в него. Научете повече за вътрешната оптимизация на уебсайтове.

Техническата оптимизация включва:

създаване и конфигуриране на файл robots.txt;
задаване на правилата за генериране на файла sitemap.xml;
проверка на индексирането на сайта от търсачките;
настройка на 301 пренасочване към главното огледало;
проверка на настройките на страници с кодове за отговор 3XX, 4XX и 5XX;
търсене и отстраняване на HTML грешки;
проверка на внедрената URL структура;
проверка за скрито съдържание;
анализ на показателите за скорост на зареждане на сайта и препоръки за подобряването им;
проверка на наличността и правилната работа на адаптивната версия;
търсене и премахване на дублиращи се страници;
проверка на настройките на микроданните за данни;
настройка на многоезичието за сайтове, които имат версии на други езици;
настройка на страници с пагинация.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  ① На първо място в Google - защо е толкова важно да сме първи?

Външната SEO оптимизация – това са линк билдинг стратегиите, повишаване авторитета на сайта пред потребители и търсачки, използваемост на уеб ресурсите и много други.

 

5 етап – подобряване на използваемостта

Колкото по-удобен е сайтът, толкова по-удобно е да бъдем в него и времето на взаимодействието ни с него ще се увеличи. А нашите действия в даден сайт са поведенчески фактори, които силно влияят на класирането. Ето защо е важно да обърнете внимание на подобряването на използваемостта на вашия проект.

Анализът на използваемостта на ресурса се извършва от UX специалист, чиято задача е не само да разработи препоръки, насочени към това да направят сайта възможно най-удобен, интуитивен и модерен, но и да увеличи конверсията:

Красивият и модерен дизайн повишава лоялността на потребителите и ви дава конкурентно предимство пред другите сайтове.
Има положителен ефект върху поведенческите фактори. На такъв сайт потребителите прекарват повече време, степента на отпадане намалява.
Лесно гледане на мобилни устройства. Напоследък обемът на мобилния трафик нараства все повече и повече. И като правим взаимодействието на потребителите със съдържанието все по-удобно, ние покриваме допълнителна част от целевата аудитория.
Увеличаване на конверсията. Потребителите не оставят удобни и прости формуляри за поръчки изоставени, попълвайки ги наполовина. Голям брой задължителни полета, които могат да бъдат пропуснати, или нелогична последователност от стъпки само обърква и е по-лесно да направите поръчка на друг ресурс.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг в туризма. Маркетинг в туристическата индустрия. Особености на популяризирането на уеб ресурси в туристическия сектор

 

Финални думи

Процесът на извеждане на проект в ТОП за целеви заявки включва много важни етапи от популяризирането на  даден уеб ресурс. Но постигането му не означава прекратяване на работата. Алгоритмите на търсачките непрекъснато се подобряват и за да се поддържат и подобряват постигнатите резултати, е необходимо своевременно да се адаптират към новите изисквания и непрекъснато да се работи върху сайта, правейки го удобен за потребителя.

Бъдете уверени, работете с хъс и нещата ще се получат. Надяваме се, че статията Ви е била полезна!

Публикацията е актуализирана на 2022/02/28 3:59:36 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *