Да поговорим за Web 3.0

Какво представлява Интернет технологията Web 3.0?

Web 3.0 е нова интернет технология, която е изградена върху блокчейн и интелигентни договори. Дали това е новото бъдеще или просто още една краткосрочна тенденция, предстои да разберем! Но, едно е важно, а именно, че всеки днес говори за бъдещето на WEB.

 

Още разяснения за Web 3.0

Web 3.0 е технология, която означава ново поколение интернет. Основава се на децентрализация и автономни организации. Различава се от предишните версии на интернет по това, че заявката не се обработва от сървъра, а от блокчейна – веригата от блокове. Технологията се нарича още система за разпределена книга, тъй като цялата верига от транзакции със списък на собствениците се съхранява от много различни потребители на техните компютри.

В поколението Web 3.0 големите корпорации не контролират интернет, тъй като информацията се съхранява децентрализирано на различни компютри. Това решава два проблема: запазва анонимността и прави потребителите единствените собственици на лични данни.

 

Предизвикателства пред създателите на Web 3.0

Нови технологии – нови предизвикателства. Все още няма случаи, когато Web3 компаниите биха решили сериозни проблеми. А някои смятат, че Web3 е междинен пост и новият Интернет ще бъде различен.

Юджийн, разработчик на инфраструктура в Kira.network
Определено ще има трансформация, но Web3 или Web5 – времето ще покаже. Адаптирането на нови технологии е дълъг процес. 20-ти век се превърна в века на информацията, 21-ви век ще бъде векът на блокчейна, машинното обучение и квантовите изчисления. Какво ще се случи през 22 век е трудно да се каже. Мисля, че сега сред големите компании не правят планове за повече от пет години напред.

Web 2.0  срещу Web 3.0.

Web 2.0 печели пари чрез продажба на потребителска информация и показване на реклами. И на кого да показвате реклами в Web 3.0, ако не знаете нищо за потребителя?

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг за нови сайтове

Концентрация на влияние дори в децентрализираните технологии. Блокчейните работят върху две технологии: PoW и PoS. И всички решения в работата на блокчейните се основават на консенсус: хората гласуват в коя посока да се развиват по-нататък.

Проблемът е, че колкото повече оборудване има човек в PoW алгоритъма или колкото повече монети има в PoS, толкова повече тежи гласът му. Ето защо е трудно да се постигне реална децентрализация: големите притежатели на монети или оборудване ще могат да вземат решения, които са изгодни за тях.

Джак Дорси, основателят на Twitter, също говори за липсата на децентрализация, но той свързва това със зависимостта от фондовете за рисков капитал. Тъй като големите компании инвестират в Web3.0, те ще могат да диктуват правилата за проекти в бъдеще. Например, те ще попречат на хората да управляват свои собствени сървъри.

 

Хората не искат да управляват свои собствени сървъри

Според американския криптограф Матю Розенфелд хората не искат да управляват свои собствени сървъри.

„Дори организациите не искат да управляват свои собствени сървъри. Следователно облачните компании, които управляват и поддържат сървъри за други бизнеси, станаха много успешни“, казва той.

Ще се появят нови кибератаки. Винаги ще има уязвимости в новите технологии. Следователно ще има хора, които искат да правят пари от това. Например с помощта на cryptojacking – инсталиране на зловреден софтуер на компютъра на потребителя и скрито копаене.

Други измамници ще правят пари чрез хакване на интелигентни договори и кражба на пари от компанията. Това се случи през август 2021 г. Тогава хакерите проникнаха в протокола на уебсайта Poly.Network и откраднаха 600 милиона долара.

Няма доказателство, че Web 3.0 работи. Приложенията в Web 3.0 трябва да работят непрекъснато и без прекъсване. Досега в историята няма примери, че дори централизираните мрежи работят без повреди, да не говорим за децентрализираните.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на строителен сайт

Например, автоматизирано приложение може да реши, че грешните действия всъщност са правилни. Никой не може да изключи или рестартира системата: тя е децентрализирана и никой няма достъп до нейното управление.

 

Къде и какво да научите, за да работите в Web 3.0

За да бъдете добър разработчик на Web 3.0, трябва да имате основни умения за програмиране. Ето защо, преди да научите как работи Web 3.0, трябва да научите HTML5, CSS3, JavaScript (jQuery), SQL като основа. Подобряване на знанията за основите на уеб дизайна: работа с текст, стилове, модели, снимки.
Инструментите се променят, рамките се променят, но технологията зад фасадата остава същата. Web 3.0 е просто добавка към мрежата. Ако знаете основите, тогава можете лесно да се справите с новите технологии. Вярвам, че основата, върху която е изграден Web 3.0, няма да отиде никъде. Следователно изучаването на фундаментални технологии като криптиране на данни, криптография, изчислителни системи, протоколи за пренос на данни и не само ще помогне да се овладеят нови технологии, за които все още не знаем.

 

Има много възможности за изучаване на web3.0

Можете да научите много за т.нар. Нов Интернет – ето списък с дисциплини и ключови теми, които трябва да знаете за Web 3.0:

 • Хубаво е да знаете какво е блокчейн и как работи.
 • Научете как да създадете безопасна работна среда.
 • Преподават основни технологии: HTML5, CSS3, JavaScript, SQL.
 • Помага ви да се специализирате.
 • Помагат при направата на дипломен проект и работа за портфолио.
 • Помощ за намиране на работа.

 

Има много информация за Web 3.0 в публичното пространство в интернет. Уебсайтът на Hasnode, например, съдържа ръководства за Web 3.0 и всичко свързано с него:

 • какво представляват децентрализираните приложения;
  какво е DAO;
  как да създадете Web 3.0 приложение;
  как да работим с Web 3.js и да реагираме.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк билдинг - 5 начина за увеличаване на авторитета на домейна

Medium е сайт, където можете да намерите ръководства от разработчици.

Web3.career е колекция от статии, курсове, игри и Youtube канали, които да ви помогнат да започнете работа с Web 3.0. Публикува и обяви за свободни работни места и стажове в различни компании.

Криптозомбита. Играйте и пишете код паралелно, за да напредвате през нивата. „Криптозомбитата“ обясняват работата на блокчейна, учат как да сключват интелигентни договори и да изграждат децентрализирани приложения.

OpenZeppelin Smart Contract Builder е библиотека от доказани интелигентни договори за различни блокчейни. Въз основа на тях можете да създавате свои собствени проекти.

Ethernaut Smart Contract Hacking Simulator – Всяко ниво представлява интелигентен договор, който трябва да бъде хакнат. Нивата са сортирани по трудност: от начинаещи до професионалисти.

Ако нямате проблеми с английския, можете да вземете 10-седмичен безплатен курс от Web3 University. Ще се разгледат теми като:

 • Работа с интелигентни договори
 • Създаване на децентрализирани приложения.
 • Създаване игри на блокчейн.
 • Създаване на децентрализиран Twitter и други полезни неща.
 • Курсът се състои от десет видеоклипа с продължителност от 30 минути до 1,5 часа.

Колко получават децентрализираните интернет разработчици

Размерът на заплатата зависи от това с какво е свързана работата: развитие или други задължения. Нивото на умения също влияе върху изплащанията: от младши до водещи разработчици.

Заплатите на разработчиците на различни езици за програмиране. Разработчиците на Rust имат най-високата средна заплата от $120K годишно, минималната е $70K, а максималната е $280K.

Java разработчиците печелят най-малко. Средната им годишна заплата е 67 000 долара, като минимумът е 35 000 долара, а максимумът е 260 000 долара.

Положението в България със заплащането е малко по-различно, но близко до по-горните суми!

 

Как WEB 3.0 плаща за работа

В допълнение към стандартния работен договор има опция с DAO. Тук няма договори, всичко е анонимно. Никой не знае вашата лична информация и вие знаете малко за работодателя.

Работата е подобна на свободна практика: компанията публикува списък със задачи, които трябва да бъдат изпълнени, всеки може да ги поеме. Вярно е, че тук рядко се плащат заплати, тъй като смисълът на работата в DAO е да се предоставя безплатна помощ на компаниите в развитието. А самите плащания се наричат ​​баунти.

Публикацията е актуализирана на 2022/10/07 5:27:23 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *