Как да проверим даден сайт дали е с лоши линкове

Разберете кои са неестествените линкове в профила ви, за да избегнете наказанието на търсещите машини

 

Най-тежката част в SEO е, ако уебсайтът ви попадне под наказание на търсещите машини. Въпреки всичките усилия, време и пари, които сте отделили, за да създадете хиляди линкове към уебсайта си, е възможно той все още да не се класира в резултатите на търсещите машини и все още да сте застрашени от наказание. За да откриете кое точно пречи на уебсайта ви да се класира по-добре, трябра да се поровите повече в линк профила ви, за да откриете грешките си. В тази статия ще ви запознаем с някои от най-често срещаните видове линкове, които търсещите машини смятат за неестествени и които могат да повлияят негативно на представянето на уебсайта ви.

  1. Платени линкове

Първият вид от очевидно неествено създадени линкове са платените. Всеки метод, който включва размяна за линк се смята за платен. Въпреки че това никога не се е смятало за етичен SEO подход и във времето доста уебсайтове бяха наказани поради тази причина, тази тактика продължава да се използва и днес. Всякакви платени линкове са недопустими, така че, ако имате такива в линк профила си, трябва да ги премахнете.

  1. Линкове от директории

Линковете от различни директории се считат като отрицателни сигнали или гласове за даден уебсайт и това може да повлияе на представянето му в резултатите на търсещите машини. Това обаче не означава автоматично, че, когато взимате линк от дадена директория, ще получите наказание. Това означава, че, ако създавате линкове агресивно в нискокачествени директории и използвате единствено anchor текст с точно съвпадение, то със сигурност ще имате проблеми с трафика и позициите на уебсайта си.

  1. Линкове от уебсайтове за статии

Подобно на линковете от директории, Google смята линковете от уебсайтове за статии за знак за манипулация и нарушение на правилата им. Подобни линкове са в разрез с правилата за качествени линкове на Google. Тъй като е лесен вариант да се манипулира anchor текста в подобни уебсайтове, публикуването на статии в тях дълго време беше главен източник на линкове за SEO.

  1. Линкове от съобщения за пресата

Друг известен SEO подход са линкове, които идват от уебсайтове за съобщения в пресата. Този вид линкове не се смятат за естествени, тъй като с тях също могат да се манипулират класиранията в търсачките. Така че, ако имате много линкове, които идват от съобщения за пресата с ключови думи с точно попадение, то най-вероятно скоро ще ви се наложи да ги преразгледате и да премахнете част от тях.

  1. Линкове от footer

Все пак не е 100% сигурно, че, ако използвате подобен тип линкове, ще получите наказание. Но, ако в линк профила ви има 50% линкове от footer на даден уебсайт с точно съвпадение на anchor текст, то със сигурност скоро ще получите съобщение за получено наказание на уебсайта си.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Тежестта на атрибута Nofollow

Съществуват много приложения, които помагат за да разберете, дали даден сайт е наказан. Най-лесно можете да проверите за наказание, като тествате дали сайтът се индексира в Гугъл. Също така, ако забележите сериозен спат  в органичния трафик, то вероятно дадено наказание е довело до това, и Ви съветваме да потърсите съдействие от SEO професионалисти.

Това са някои от най-често срещаните линкове, които са неестествени и срещу които Google усилено се бори. Изкуствени линкове и всякакъв вид линкове, които имат за главна цел да манипулират резултатите в търсачките, вече са абсолючно неприемливи. Това, което Google очаква от SEO специалистите, е да създадат уебсайт, които ще е полезен за таргетираната аудитория. Уебсайт, който потребителите ще искат да промотират и посещават по собствено желание, тъй като намират полезна информация там.

Обобщение на написаното.

Много е важно да разнообразявате линковете, да имате изградена линк билдинг стратегия от доказано добри експерти и стриктно да я следвате. Разнообразие, без прекалена употреба, проверка на SPAM SCORE на даден сайт, преди да пожелаете да бъде поместена връзка към Вас, са само малка част от нещата, на които трябва да обърнете внимание.

Запомнете едно важно правило, а именно – цитирайте само в помощ на читателите, с други думи, когато поставяте линк, старайте се този линк да даде допълнителна информация на Вашият читател по дадена тема.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Линк Билдинг Висео - креативни и работещи линк билдинг стратегии

Какво не бива да правите? Например, в статия за лаптопи, да поставите линк, който е за отдаване под наем на магарета и транспортни услуги с камили. Това е шеговит пример, естествено, но идеята е линковете да са тематични, от тематични статии.

 

 

Публикацията е актуализирана на 2021/01/06 10:29:30 AM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *