SEO оптимизация – практични съвети за Черен петък и празничния сезон

SEO оптимизация за Black Friday
SEO оптимизация за черен петък и новогодишните празници

Коледните и новогодишните празници предстоят съвсем скоро! Преди тях е популярният в цял свят Черен петък.

Екипът ни от SEO експерти предоставя няколко практични съвети за SEO оптимизация, предназначени най-вече за собственици на онлайн магазини, които желаят да увеличат продажбите си, именно чрез органично търсене.

Най-големият и удачен за SEO оптимизация сезон за пазаруване в света е точно сега – от Черният петък до Коледа.

Дали нарастващите разходи за живот, спадът в доверието на клиентите и честите промени в алгоритъма на Google ще доведат до гибел за SEO специалистите?

В тази статия ще разгледаме някои съвети за SEO, които ще ви помогнат да се ориентирате през този празничен сезон и да планирате за следващия.

1. Създайте  и оптимизирайте специални целеви страници за Черния петък

За да увеличите видимостта за търсения, свързани с Черен петък и Кибер понеделник, е полезно да създадете специална вечнозелена целева страница за тези празници.

За да намерят най-добрите оферти, потребителите често ще търсят комбинации от ключови думи, които включват [име на марка] или [продукт], плюс думите: сделки, отстъпки или промоции.

Използвайки историческите открития на Google Trends, е възможно да разберете какви избори са популярни в определени продуктови категории. Ако идеята е да давате отстъпки на Черен петък или Кибер понеделник, може би си струва да отделите отделна страница за всеки продукт или услуга.

Ако имате възможност, много по-добра идея е да започнете да планирате създаването на тези целеви страници и тяхното съдържание с възможно най-много време предварително.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Защо си струва да търгувате онлайн?

2. Фокусирайте се върху потребителското изживяване

Помните ли статията, която е за тенденциите през 2023 година? И там писахме за потребителското поведение.

Основният приоритет за коледните пазаруващи онлайн е винаги да откриват най-добрите оферти.

Тази година няколко търговци разработиха инструменти и филтри, за да улеснят откриването и организирането на разпродажби Черен петък и Кибер понеделник.

Едно от основните разочарования на купувачите е, когато не могат лесно да намерят офертите на сайт или когато се натъкнат на изчерпани продукти, след като са разглеждали сайта ви известно време.

Тъй като за онлайн купувачите е толкова лесно да преминат бързо към друга опция, марките се нуждаят от този вид промени, за да задържат клиентите на своите сайтове и да харчат пари.

Следните елементи са ключови:

 • Използване на фасетна навигация.
 • Оптимизиране на пазарски колички.
 • Подобряване на изживяването на страницата.

Какво представлява фасетната навигация?

Фасетираната навигация е начин да помогнете на вашите клиенти да намерят точно това, от което се нуждаят, като им позволява да персонализират своите търсения чрез предоставяне на множество филтри в зависимост от критериите за списък.

Може да срещнете следните проблеми, когато внедрявате фасетна навигация:

 • Дублирано съдържание.
 • Раздуване на индекса (когато търсачките индексират страници на вашия сайт, които нямат стойност за търсене).
 • Проблеми с обхождането.
 • Налични са разнообразни решения за решаване на аспектни навигационни проблеми както на малки, така и на големи сайтове.

3. Оптимизирана пазарска кошница

Осигурете множество опции за доставка

От съществено значение е да се предоставят различни алтернативи за доставка, за да се погрижат за нуждите на вашия клиент. Тези опции трябва да включват редовна местна доставка, доставка на следващия или същия ден (в случай на цветари), разходи за доставка и местно вземане, за да назовем само няколко.

Предлагайте различни методи на плащане

Наложен платеж, плащане чрез банков превод, платформите за бързо заплащане, плащане чрез Изи пей и т.н., са много важни.

Ако техният предпочитан метод не е наличен, това може да ги накара да се откажат от покупка, а не намерението им.

Желанието за това, което искат да купят, ще ги подтикне да започнат ново търсене и да завършат тази покупка някъде другаде.

Разрешете създаването на акаунт и регистрацията чрез социални медии

Създаването на акаунт, което включва ръчно въвеждане на данни, може потенциално да доведе до напускане на електронният магазин.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ: Дигитална агенция Висео успешно работи с клиенти от Румъния и Сърбия

Вместо да прекарват време в попълване на лична информация за всяка транзакция на сайт за електронна търговия, потребителите искат бързо плащане.

Изпращайте имейл известия за пропусната поръчка на продукт, добавен в кошницата

Независимо дали клиентът се е отказал, защото е разглеждал витрината или поради разсейване, персонализирано съобщение, което му напомня, че има неща в кошницата си, може да накара клиента да провери кошницата отново.

Възможност за използване на купони за отстъпка

Добавянето на раздел, в който клиентите могат да бъдат насърчени да използват купони за отстъпка, е още една тактика за електронна търговия за насърчаване на клиентите да извършат транзакция.

Клиентите се радват на промоции и не биха пропуснали възможността да осребрят купон за отстъпка.

Тествайте магазина на всички мобилни устройства, включително и на игрови конзоли, колкото и странно да Ви звучи това

Помислете за оценка на мобилната реакция на вашият сайт

По този начин ще можете да идентифицирате и коригирате проблемите навреме, преди да е станало твърде късно, а лошото потребителско изживяване да ви струва спад в приходите.

 

4. Подобрете изживяването на страницата

Работата по подобряването на основните уеб показатели (CWV) и изживяването на страницата може да допринесе за значително увеличение на приходите в резултат на подобряване на трафика. Много често, тестери правят експерименти със случайни купувачи, като описват изживяването им, когато са на даден сайт. Помислете за подобни анализи и Вие.

5. Оптимизирайте своя бизнес профил в Google My Business

Независимо дали сте малък бизнес или голяма марка, GBP може да бъде значителен източник на приходи, ако е оптимизиран правилно.

Ето някои неща, които можете да направите по време на сезона Черен петък – Коледа, за да увеличите приходите:

 • Създайте раздел за категория на сезон. Например раздел с категория за вашите продукти Черен петък и след като приключи, изтрийте категорията и създайте нова за Коледа.
 • Уверете се, че сте добавили цялата необходима информация относно доставката по време на празничния сезон. Това е ключово, тъй като липсата на информация може да доведе до лоши отзиви.
 • Създавайте публикации в GBP (веднъж седмично е достатъчно), за да информирате аудиторията си за предстоящи оферти, срокове за доставка и други важни аспекти на вашия бизнес и продукти.
 • Насърчавайте клиентите си да оставят рецензия и винаги отговаряйте на коментарите им.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Реклама в Google vs SEO оптимизация

6. Усъвършенствайте дигиталния PR и връзките

В дните преди и по време на Черния петък ще има много статии, които използват изразите „Черен петък“, „сделка“ или „оферта“. Това само илюстрира колко много гладуват журналистите за разпродажбени материали за Черния петък.

Следващите няколко седмици на вашата компания определено трябва да включват популяризиране на сделки за Черен петък за вашата фирма за електронна търговия в съответните медии.

Ето някои неща, които можете да направите, за да получите връзки преди и по време на празничния сезон:

 • Изпратете на журналисти, отразяващи Черен петък и коледни промоции, списък с най-добрите ви продукти, допълнен със снимки и цени.
  Имайте предвид, че журналистите ще бъдат залети с искания за Черен петък, така че внимавайте как приспособявате представянето си и кого представяте.
 • Наблюдавайте медийни заявки, свързани с Черен петък или Коледа.
 • Съберете се с екипа си и планирайте добро съдържание, което да популяризирате преди и по време на празничния сезон. Това може да бъде репортаж, който може да бъде популяризиран сред медиите, сътрудничество с инфлуенсър, PR трик, събитие или повече.

Финални думи, касаещи SEO оптимизация и Черен петък

Подгответе се месеци предварително за Черния петък и Коледа.
Спечели фантастични връзки в националните медии плюс голяма ангажираност в социалните медии.
Разработете добра SEO стратегия.
Забелязвате, че резултатите в трафика и класирането са страхотни и не сте били засегнати от актуализация на алгоритъма. И все пак, въпреки всичко това, виждате значителен спад в приходите.

Именно тук е важно да се оценят всички възможни случващи се външни събития и да се прецени какво може да повлияе на доверието на потребителите. Намаляващото потребителско доверие, повлияно от настоящата глобална икономическа криза и общото състояние на песимизъм, е явление, което става доста често срещано през 2022 г. Очаква се това да продължи и през идната 2023 година.

Това означава, че трябва да сте една крачка пред конкуренцията. Търсенето на марки и агенции да спечелят доверието на клиентите е по-голямо от всякога. Въпреки широко разпространения песимизъм, поведението на потребителите показва признаци на оптимизъм.

Някои може да си помислят: „SEO за Черен петък е страхотна тема“, но дали имаме време за действие, или е най-удачно да стартираме PPC кампания?

Е, ако чакате последния момент, то това ще бъде грешка.

Знаейки какво засяга доверието на вашите потребители, ще доведе до чувствителност при мозъчна атака за кампании със съдържание и връзки. Нечувствително/противоречиво съдържание, PR или социална кампания ще ви осигури връзки, да, но също така може да унищожи репутацията на вашата марка за миг.

Бъдете креативни и се подгответе още от днес! Или по-точно, започнете от вчера, както често казваме! Че днес може да бъде късно.

 

Публикацията е актуализирана на 2022/11/03 11:13:57 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *