Как да популяризирате онлайн магазин в Google – Първа част

Как да популяризирате онлайн магазин в Google

Как да популяризирате вашият онлайн магазин в Google – Първа част

Вие, вашето семейство, приятели и колеги редовно търсите продукти в Google. Потенциалните купувачи на вашия онлайн магазин правят същото. Но дали хората ще го намерят или не, зависи от това дали търсачките „харесват“ вашия сайт. Ако е така, връзките към магазина ще се появят в горната част на резултатите от търсенето. Ако не … време е да се захванете с оптимизацията за търсачки.

 

Присъствието на сайта в резултатите от търсенето е един от най-евтините начини за привличане на целеви трафик. Ето защо е важно търсачките да знаят за вашия магазин: колкото по-високо е класирането му в търсачките, толкова повече трафик и потенциални клиенти ще получите.

Какво е SEO?

Самата същност на SEO (оптимизация за търсачки, т.е. популяризиране в търсачките) наподобява процеса на спортуване. Като начинаещ започвате просто: правите бързо ходене, лек джогинг, скачане на въже. С течение на времето влизате в ритъм и тренирате още по-интензивно и след няколко месеца забелязвате резултатите: вашите кубчета на корема са не по-малко от тези на младия Арнолд Шварценегер. Но ако изведнъж решите да спрете тренировките, тялото ви ще загуби форма след известно време .

SEO оптимизацията и спортът са сходни – необходима е редовна работа, за да се свършат нещата.

С популяризирането на онлайн магазин нещата стоят по същия начин:

  • Началото на обучението е първоначалната работа по сайта . На този етап е необходимо да подредите нещата, да се отървете от боклука, да въведете търсачките в сайта.
  • Интензивни тренировки и изграждане на мускули – работете върху съдържанието и директно върху съдържанието на онлайн магазина . Ние показваме на търсачките, че нашият сайт може да задоволи исканията на потребителя и е възможно най-полезен и удобен за него.
  • Поддържането на форма е консолидиране на резултата и развитие на успеха . Мащабираме подобренията, направени по-рано на сайта, свързваме външни ресурси. Опитваме се да направим всичко възможно, така че търсачките да не губят интерес към магазина и той винаги да е на добри позиции в резултатите от търсенето.

Ще ви разкажем по ред за работата на всеки етап и накрая ще дадем рецепта как да ускорите популяризацията за търсачките на вашия онлайн магазин.

  1. Подготовка на сайта за популяризация в търсачката

Няма смисъл да популяризирате сайта и да привличате клиенти към него, ако не могат да купят нищо. Затова първо се уверете, че каталогът е изпълнен със стоки, те имат снимка, описание и характеристики, начините за доставка и плащане са конфигурирани на сайта. Ако наскоро сте отворили, използвайте 12 начина да изградите доверие на клиентите в новия си онлайн магазин .

 

Ако всичко е готово и магазинът функционира без прекъсване, можете да го подготвите за популяризация:

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайтове - как се прави добро SEO?

 

Опростете структурата на вашия сайт.

В идеалния случай всяка страница на сайта трябва да бъде достъпна с  1-2  кликвания. Опитайте се да направите структурата на сайта проста и разбираема за посетителя. За да направите това, не правете много подкатегории в продуктовия каталог. В повечето случаи са достатъчни три нива: начална страница → категория продукти → продуктова карта.

За да опростите навигацията:

 

  • добавете търсене към сайта;
  • използвайте продуктови филтри във вашия каталог;
  • дублирайте менюто в долната част на страницата;
  • добавете навигационна лента.

За подробности относно тези и други начини за подобряване на навигацията ползвайте нашите указания. Достатъчно е да потърсите в търсачката на сайта w-seo.com „навигация“.

Удобната структура на сайта и навигацията не само ще опростят търсенето на стоки за купувачите, но и ще помогнат на роботите за търсене да индексират сайта ви по-бързо.

 

Помогнете на търсачките да индексират вашия сайт по-бързо

За да накарате Google да намери вашия сайт по-бързо и да види всички страници, използвайте три инструмента:

 

Създайте карта на сайта – Sitemap

Sitemap е файл с връзки към всички страници на сайта. С този файл собственикът на сайта показва на търсачката всички съществуващи връзки на сайта в един документ. Това улеснява търсещите роботи – не е необходимо да сърфират в сайта и да търсят продуктови страници – и ускорява индексирането.

 

Популярните конструктори на сайтове създават Sitemap по подразбиране (например Tilda, Wix) или е лесно да го свържете с помощта на приставка (например приставката Google XML Sitemaps за сайт на WordPress). Или можете сами да създадете карта на сайта с помощта на генератор .

Пример за фрагмент от карта на сайта.

В магазин на Ecwid картата на сайта се генерира автоматично и включва началната страница на магазина, страници от всички категории и продукти. За да видите вашата Sitemap, добавете “/sitemap.xml” след домейна в адресната лента на браузъра (пример: myshop.ecwid.com/sitemap.xml).

Настройте вашия файл robots.txt

Не забравяйте да попълните файла Robots.txt, който казва на търсачката кои страници могат да бъдат индексирани и кои не. Често, административни и служебни файлове, както и зловредни ботове трябва да бъдат блокирани именно от Robots.txt.

 

Използвайте следните команди във файла:

 

Потребителски агент  – посочва към коя търсачка да приложите правилото.

Разрешаване или забрана – позволява или отказва индексиране на страници или категории.

Карта на сайта – Показва директен път към картата на сайта.

 

Добавете сайта си към Google Search Console

Google Search Console са специални услуги на Google, които помагат да се стартира индексирането на сайтове и да се намерят проблеми, които могат да попречат на правилното индексиране.

 

При регистрация службите ще поискат да потвърдите собствеността върху сайта, като инсталирате специален код върху него. Ако имате магазин, следвайте инструкциите за проверка .

 

Използвайте читави адреси на страници (CNC)

Вместо „examplе.bg / xi! M # kci / &&& dwe“, направете адреси на страниците на сайта като „examplе.bg / about / vacancies“. Това улеснява четенето и човекът веднага разбира до коя страница води връзката. Този тип връзка може да се генерира с помощта на конструктора на сайтове или независимо при създаването на нова страница.

 

CNC работят по подразбиране , те са лишени от ненужни символи и са лесно разбираеми за хората и за търсачките.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Фактори за добро класиране при търсене в Google

 

Премахнете всички връзки към несъществуващи страници

Не е необходимо да изпращате робот или потребител до място, където няма нищо. Премахнете всички връзки от сайта, които водят до несъществуващи страници.

И не забравяйте да проектирате страницата 404, така че да можете да преминете от нея до поне основната страница на сайта. Добра идея е да вмъкнете популярни продукти от  онлайн магазин.

Интелигентно решение: Страницата 404 предлага нови елементи. Можете също да отидете в който и да е раздел от менюто

Добавете подробна информация за контакт и обратна връзка

Всички търсачки обръщат внимание дали информацията за контакт присъства на сайта, затова добавете адресите на вашия офис или офлайн магазин и карта на пътя, ако е възможно. Можете дори да интегрирате карти от Google и да регистрирате сайта в  Google My Business – това ще даде трафик от картографски услуги.

 

  1. Оптимизация на онлайн магазина

По същество SEO се свежда до едно – страниците на сайта трябва да отговарят на запитванията, които потребителите въвеждат в търсенето. Има много методи за избор на ключови думи , но всички те изискват ръчен труд и професионални познания. За да опростите процеса, използвайте автоматизирани услуги.

Добавяне на метаданни на страницата

За да получите информация за страницата на сайта и неговото съдържание, Google и други търсачки, освен текста на страницата, използват специални мета тагове  – заглавието и описанието на страницата. Това са фрагменти от текст в кода на сайта, които описват съдържанието на страницата. Този текст не се вижда на самия сайт.

 

Заглавието на страницата (заглавието) . Това е най-важният маркер за търсачките. Заглавието трябва да е уникално на всички страници на сайта. То трябва да включва популяризирани ключови думи (подходящи за конкретна страница) и не трябва да бъде прост списък. Ключовите думи трябва да се използват в съответствие с всички правила на Български език.

Описание на страницата (описание) . Тук също си струва да използвате ключови думи, като в заглавието, но можете да дадете повече информация за страницата / продукта.

Тагове за заглавие и описание в кода на страницата

 

И най-важното: търсачките понякога вземат информация от  мета тагове, за да опишат страница в резултатите от търсенето, която купувачът вижда (и решава дали да влезе в сайта или не). Заглавие – за заглавието на страницата, описание – за подробно описание (нарича се „фрагмент“):

Описание от маркерите от екранната снимка по-горе попадна във фрагмента

 

Ако не са посочени маркери, търсачката ще вземе текста от страницата, която смята за по-подходяща за фрагмента. Но това може да не е описанието, което ще привлече купувачите. Затова напишете тагове и подобрете текста на страницата, за да хеджирате от всички страни.

 

В магазин, мета таговете на страницата на продукта се генерират автоматично въз основа на посоченото име и описание на продукта. Етикетите също могат да се редактират ръчно, за да дадат на търсачката точно текста, който искате да покажете на потребителите.

 

Публикувайте само уникални текстове

Търсачките не харесват, когато текстове от един сайт се копират на друг. За това сайтът може да бъде понижен. Затова се опитайте да пишете уникални текстове. Кажете със собствените си думи какво точно прави вашата компания, какви продукти продавате и защо сте ги избрали.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Уеб дизайн и SEO за клиенти от Благоевград на преференциални цени

 

Добавете описания към страниците с категории и продукти. Дори ако сте препродажба и продуктът ви не се различава много от конкурентите, можете да направите уникален текст и да се откроите, инструкциите ще ви помогнат.

 

Има и препоръки за количеството текст на страницата:

 

основна страница – 2000-4000  знака;

продуктови категории / подкатегории – 1000-1500  знака;

страница на продукта – 200-500  знака (никога не го оставяйте празно!).

Количеството текст зависи от броя ключови думи, рекламирани на страницата. Колкото повече са, толкова по-обемен е текстът.

 

Текстът трябва да бъде добре подреден: разделен по заглавия, разделен на абзаци, разделен на картинки, за да бъде приятно и удобно за четене. Насърчава се използването на таблици, списъци, връзки.

 

Работа върху заглавията и подзаглавията в текста:

 

Маркерът h1 (основно заглавие) трябва да бъде по един на страница. Той може да бъде подобен на заглавния маркер.

Важно е да използвате основната ключова фраза, която сте избрали за тази страница в заглавието си. Също така е полезно ключовите думи или техните фрагменти да се използват в подзаглавия.

Стартирайте блог в магазина

Ако е възможно, започнете секция в блог или статия. Това ще помогне за подобряване на позицията на магазина в търсачките:

 

Постовете в блога увеличават броя на страниците на сайта и вътрешните връзки, които насочват потребителя към началната страница.

Търсачките реагират положително на системно актуализиране на вашия сайт (публикуване на статии в блог).

Във вашите статии можете да включите популярни потребителски заявки, а в отговор търсачките ще повишат вашия онлайн магазин в резултатите от търсенето.

Освен това блогът е основният инструмент за привличане на студени посетители на сайта (и превръщането им в клиенти).

 

Повторно свързване на страниците на сайта

Погрижете се за поставянето на препратки към целия сайт. Това ви позволява да свързвате различни страници от магазина помежду си:

 

На страницата на продукта поставете блоковете „Може да се интересувате“, „Те също така купуват с това“ или подобни с връзки към други продукти в магазина. Това не само ще помогне в на SEO оптимизацията, но и ще увеличи средната проверка на магазина.

Блок с препоръки на страницата на продукта

 

В текста в продуктовата карта предоставете връзки към подобни продукти или статии в блога, които могат да бъдат полезни на купувача (например на страницата, описваща обувките, дайте връзка към статия за това как да се грижите за кожените обувки).

Връзка към продукти в статии в блога или вмъкване на продуктови карти директно в текста (разбира се, когато това е смислено).

Поставете банери на главната страница на сайта за категории и подкатегории продукти, за промоционални продукти.

Използвайте уникални изображения

В допълнение към осезаемия SEO ефект, сайтът ще получи преходи от услугите за търсене на изображения Google.Images и други подобни. Уникалните и висококачествени снимки имат по-голям шанс да бъдат включени в резултатите от търсенето. И за да увеличите този шанс, добавете alt тага към снимките.

 

Те не обичат да четат в  онлайн магазина , обръщат повече внимание на самия продукт и неговата визуализация. Ето защо е по-добре да правите повече снимки от различни ъгли. И нека описанието на стоките допълва изображението.

Колкото повече изображения на продукта, толкова по-добре

Използвайте нашите инструкции, за да покажете продуктите си в тяхна полза.

Ако натсоящата статия Ви е била интересна, можете да прочетете и Част 2

Публикацията е актуализирана на 2020/12/31 8:19:47 AM – дигитална агенция Висео

Summary
Първа част  - Как да популяризираме онлайн магазин - SEO на електронен магазин
Article Name
Първа част - Как да популяризираме онлайн магазин - SEO на електронен магазин
Description
Как да популяризирате онлайн магазин в Google – Първа част - полезни съвети от опитните SEO експерти на VISEO LTD
Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *