8 основни SEO принципа

8 основни SEO принципа

1. Започнете с SEO преди да създадете сайта си

Представете си този сценарий: решавате да построите къща, без да обръщате достатъчно внимание на основата. В бъдеще ще се сблъскате с много проблеми, дори ако сте наели скъп интериорен дизайнер. Така е и със SEO. За да създадете солидна основа за сайта, трябва да подготвите:

 • Уникални текстове (забравете copy-paste).
 • Вътрешни връзки между страници.
 • Домейн.
 • Четими адреси на страници (четим от човека URL адрес).
 • Кодове за отговор на сървъра.
 • Спомагателни сайтове, които в даден момент да натрупат по-голяма тежест.

Не се страхувайте от технически термини, сега ще се справим с всичко.
SEO (оптимизацията за търсачки) е оптимизацията на уеб сайт за търсачки, която спомага за извеждането му на първите позиции
при търсене.

2. Създайте основа — оригинално съдържание

Дублиращото се или ненужно съдържание в даден сайт, както и разхвърляната структура на URL адресите, могат да затруднят високото класиране в SERP.

Често страниците за услуги са разбити на страници, изброяващи услуги за поддръжка, което не винаги е добро решение. Например, колко хора всъщност търсят компания за ремаркетинг в София? На сайта, в раздела за реклама в интернет, можете да споменете специализация в ремаркетинга. Тук обаче не е необходима отделна страница. Достатъчно е в сектор „УСЛУГИ“ да опоменете думата ремаркетинг, в съчетание с град София. Всичко това е нещо, което SEO копирайтърите много добре знаят и знаят как да боравят с думи и словосъчетания. Ако нямате опит с писането, по-добре поверете основното съдържание на копирайтъри.

3. Оптимизиране на заглавията на страници (Tag Title)

Наскоро нашата компания посъветва собственик на бизнес относно SEO промоцията. Той реши кои услуги на началната страница би искал да вижда в рейтингите. Зададохме му прост въпрос: „Каква е разликата в приходите между услуга А и Б?“ След като разбрахме, че услуга А прави повече пари сега и ще го прави в бъдеще, препоръчахме да използваме името на тази услуга в заглавието, тъй като тя плаща сметките.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Структура на URL адресите

Тагът title на началната ви страница е един от най-важните елементи на вашия сайт по отношение на основите на SEO. Базирайте решението си върху съдържанието на заглавието въз основа на действителните бизнес показатели.

Съвет
Имате ли местен бизнес? Не забравяйте да включите името на вашия град в етикета title. Това ще ви позволи да участвате в класацията на местните компании. Твърде често виждаме компании, които се опитват да се класират в цялата страна, когато 90% от бизнеса е на местния пазар, което е сериозен пропуск.

4. Набавете качествени обратни връзки

Обратните връзки са гръбнакът на алгоритъма на Google. След като структурирате сайта си, се съсредоточете върху придобиването на обратни връзки. Основното тук не е количеството, а качеството.

Авторитетът на домейна се измерва по 100-точкова скала. Можете да разберете резултата си в услугата Moz; На същото място можете да сравните собственото си представяне с резултатите на конкурентите. Популярността на даден ресурс, в сравнение с конкурентите е един от най-добрите показатели за SEO; вашето място в класацията на Google зависи от това. Друг полезен вътрешен ресурс е Linkpad, който изчислява процента на спам в сайта, както и анализира в детайли обратните връзки, линковете, сочещи Вашият сайт.

Процедурата по набавяне на обратни връзи, сигурно вече знаете, се нарича линк билдинг.

Обратната връзка е активна хипервръзка, която изпраща потребителя към оригиналния ресурс – вашия сайт.

5. Разкажете за вас и бизнесът  си в Интернет

Pressfeed е един от основните начини за получаване на качествени връзки и оптимизиране на вашия сайт. За да повишите класирането на вашия ресурс, другите сайтове трябва редовно да споменават вашата марка. Това е сигурен начин за събиране на допълнителни препратки. За това:

1. Свържете се с журналисти, които пишат за вашата индустрия, и им кажете, че сте готови да предоставите експертни коментари за статии.
2. Разгледайте индустриалните уеб ресурси и предложете за споделяне на опит. Напишете статия за техния блог.
3. Говорете с партньори, търговци, клиенти или потребители и ги помолете да ви добавят към нашата страница за партньори.
4. Помолете клиентите или потребителите да напишат отзив на сайта си и да добавят връзка към сайта на вашата компания.
5. Свържете се с градските медии с предложение да действате като експерт на местния пазар.

Любопитно!
Ако получавате 3-4 висококачествени препратки всеки месец, ще видите увеличение в SEO класирането, особено ако не сте популяризирали активно сайта преди това.

6. Приодично анализирайте за наличие на спам

Изграждането на връзки е от решаващо значение за успеха на SEO. Не е нужно да манипулирате системата. Просто не публикувайте връзки в директории за спам. За това има вероятност да получите наказания. Много често, нелоялната конкуренция прибягва към нелоялни практики, една от които е да постави спам линкове към Ваш сайт, и по този начин да наруши рейтинга на домейна. Това може да се избегне …

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да използваме изкуствения интелект за решаване на SEO задачи

Как да го избегнем? Влезте в Google Search Console, безплатна услуга, която ви позволява да видите как се представя вашия сайт в Google Търсене. В секцията „Търсене на трафик“ -> „Връзки към вашия сайт“. Оттам отидете на „Вашето най-свързано съдържание“. За да изтеглите отчета за най-новите връзки, щракнете върху „Изтегляне на последния отчет за връзки“.

Това ще ви даде файл на Excel с всички препратки към вашия сайт, намерени от Google. Ако файлът е спам, помолете специалист по SEO да одитира обратните връзки и в случай на проблеми, може би създайте и изпратете до Google файл със списък с връзки, които трябва да бъдат отхвърлени.

Съвет
Качването на файл с неодобрени връзки ще сигнализира на търсачката, че не искате да се възползвате от тях. Ако връзките към вашия сайт водят от сайтове с ниско качество и не сте изпратили файл със списък с нежелани връзки до Google, това може да е причината да не се виждате в първите редове в търсенето.

7. Местно SEO


Чудили ли сте се как се класират фирмите в резултатите от местното търсене с Google? Можете да подобрите позицията на вашата компания в класацията, като добавите данни за нея в Google My Business. Не забравяйте да актуализирате информацията своевременно.

 • Проверете коректността на информацията (име на фирма, адрес, телефон).
 • Добавете висококачествени и информативни снимки.
 • Навременно обработвайте прегледи за работата или продуктите на вашата компания. Подгответе стратегия за действие.
 • Свържете функцията за месинджър, за да общувате с клиенти.
 • Въведете основните данни за фирмата, за специализацията на бизнеса. Уверете се, че информацията е напълно съвместима с услугите и продуктите на вашата компания.

Съвет
В секцията за статистики можете да разберете колко потребители намират информация за вашата компания и/или отиват на вашия сайт или страница от вашата страница в Google My Business. Ако сте местен бизнес, следете го, за да подобрявате непрекъснато представянето си.

8. Добавете компанията към списъка с местни фирми

Google се нуждае от потвърждение, че вашият бизнес е законен и местен. Това изисква списъци на местни фирми. Moz определя местния бизнес като онлайн бизнес профил, който включва името на фирмата, адреса, телефонния номер и други допълнителни подробности. Има хиляди сайтове и директории, където собствениците могат да изброят бизнеса си безплатно. Например, това може да бъде Yelp, Bing Places, Yellow Pages в Интернет, Yahoo Local и много други.

Важно допълнение …
В секцията за статистики можете да разберете колко потребители намират информация за вашата компания и/или отиват на вашия сайт или страница от вашата страница в Google My Business. Ако сте местен бизнес, следете го, за да подобрявате непрекъснато представянето си.

Финални думи

Google търси потвърждение, че имате работещ сайт и легитимен трафик. Това означава, че съдържанието на сайта трябва да бъде безупречно. Започнете блог и пишете по актуални теми. За да привлечете трафик, активно популяризирайте блоговете си в социалните мрежи. Вашата начална страница и други трябва да съдържат полезна информация, която е ценна за читателя. Адаптирайте сайта за мобилни устройства. Не забравяйте, че вашият сайт е вашият основен маркетингов център, следователно инвестирайте в него толкова, колкото инвестирате и за цялостното представяне на компанията.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Увеличете максимално вашето онлайн въздействие с нашите усъвършенствани SEO услуги

 

Не забравяйте, че днес, във времена на няколко кризи, инвестирайки в SEO оптимизация, вие печелите. Чрез SEO оптимизация на фирмата си, Вие избягвате инфлацията, защото инвестиция в бизнес, особено в този аспект, ще се възвърне в много кратки срокове, стига да предлагате услуги, продукти, които са конкурентни на пазара.

 

Публикацията е актуализирана на 2022/03/25 8:10:37 AM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *