5 безплатни приложения на Google за Вашата SEO стратегия

Пет безплатни , но изключително полезни инструменти  на Google за вашата SEO стратегия

Ако тепърва започвате с SEO оптимизация и имате ограничен бюджет, безплатните услуги са добре дошли. Най-добрият начин да получите данни, които ще помогнат за популяризирането на даден сайт, е да се обърнете към самия гигант за търсене. В тази статия Ви представяме  пет безплатни инструмента на Google, както и и как те могат да ви помогнат да подобрите SEO на сайта си.

1. Google Trends

Google Trends се използва за проследяване на „тенденциите“ на заявките за търсене. Това е страхотен инструмент за изследване на ключови думи. Реално чрез него можете да създадете семантично ядро, като по този начин ще спестите хиляди евро за лицензи.

Търсете нови ключови думи

Когато отидете в Google Trends, въведете широка тема или конкретна дума за търсене в лентата за търсене. След това ще бъде представена диаграма на тенденциите. Моля, обърнете внимание – в долната част на страницата има полезни секции: „Сродни теми“ и „Свързани запитвания“.

По подразбиране и двете полета ще бъдат в позиция за повишаване, тъй като тези теми и заявки в момента набират скорост. Показаните ключови думи трябва да се използват възможно най-бързо, тъй като може да сте първият, който ще го направи.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Разликата между традиционна и интернет реклама

Увеличаваме трафика и позициите по въпроса. Получавате продажби и плащате само за реални резултати, само за целеви кликвания от търсачките

Разширено изследване на ключови думи

Google Trends е полезен дори на основно ниво, но винаги можете да използвате разширени функции. В горната част на Google Trends има меню, което ви позволява да посочите регион, времеви интервал, категория и платформи за търсене.

Регионът ви помага да определите от кое географско местоположение искате да получавате данни. Това може да бъде особено удобно, когато работите по местни SEO проекти.

Функцията „Категория“ ще бъде полезна за компании, които предлагат услуги в конкретна индустрия или ако продуктът има голямо търсене.

Търсенето в Google Trends ви позволява да прецизирате данните за конкретни платформи. Например търсете в YouTube, снимки, Google Пазаруване и новини. Модификаторите на платформа за търсене са чудесни за тези с интегриран SEO план.

2. Rising Retail Categories Tool – Нарастващи категории на дребно

Почти невъзможно е да се предвиди какво ще бъде следващото голямо нещо в електронната търговия, но можете да останете пред кривата с нарастващите категории за търговия на дребно.

Инструментът е компилация от данни на Google за търговия на дребно. С него ще намерите популярни в момента продуктови категории и резултати от търсенето за тях, както и информация къде точно се търсят.

За специалиста по оптимизация за търсачки това може да даде представа върху кои продукти да се съсредоточи, за да се постигне най-голям ефект.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO стратегии за строителни фирми

Оптимизаторът може също да използва тези данни, за да определи върху кои продукти да се съсредоточи на всеки пазар.

3. Web Stories on Google – Визуални истории

Google описва визуалните истории като „малки визуални истории за заети търговци, базирани на актуални теми и данни от Google“. Това са интерактивни слайдове, всеки с множество идеи.

Темите на историите варират от тенденции за пазаруване през празничните дни до специфични индустриални проучвания. Например, има визуализирана история за автомобилната индустрия. Споделените данни се използват през цялата история, за да се разбере как пандемията е засегнала процеса на закупуване на автомобили.

Данните обаче не са фокусирани само върху резултатите от търсенето. Google проведе пълномащабно проучване на казуса, което генерира прозрения за желанията, преживяванията и възприятията на аудиторията.

Инструментът може да се използва:

  • за промяна на пътя на потребителя;
  • за премахване на болкови точки, които не са били открити преди;
  • на основно ниво, за да добиете представа върху кои ключови думи да се съсредоточите.

4.  Grow My Store – Развий моят магазин

Инструмент за тези, които продават стоки онлайн или в магазин. Grow My Store проверява сайтовете за Google ID за успешни онлайн магазини.

Тези идентификатори са разделени на пет категории:

  • Информация за продукта;
  • съхранявайте информация;
  • персонализиране;
  • обслужване на клиенти и сигурност.

Grow My Store буквално предава визията на Google за това какво е необходимо за уебсайт, който продава продукти. Някои от компонентите включват прегледи на продукти, профили на купувачи, чат на живо и HTTPS.

За да използвате Grow My Store, просто отговорете на три въпроса: какъв домейн имате, какъв тип бизнес имате и в каква индустрия сте. След това ще се появи предварителен преглед на отчета с общ резултат и някои данни за вашата индустрия. За да получите пълна информация с препоръки, трябва да създадете акаунт. След това докладът ще бъде изпратен на вашия имейл.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ефективно SEO чрез рационални линк билдинг техники

След това получавате акаунт, в който можете да създадете (и да проследявате) контролен списък с необходимите промени според Google.

Освен това ще получите персонализирани данни и анализи за вашата индустрия. За да намерите тези данни в Grow My Store, изберете Достигане до повече клиенти от менюто. Ако превъртите малко надолу, ще видите раздел, озаглавен Разбиране на тенденциите в индустрията. Тук можете да изберете вашата индустрия и конкретна категория, за да получите конкретна информация, като например най-популярните търсения по тема, най-добрите месеци за индустрията.

5. Test My Site

Друг страхотен инструмент за класиране на вашия сайт в очите на Google е Test My Site. Подобно на Grow My Store, той тества три специфични категории функции на сайта: скорост, персонализиране и опит. За разлика от Grow My Store, Test My Site е за всеки сайт, а не само за сайтове с продуктови каталози.

Първите данни, които получавате от Test My Site, са мини-отчет, който предоставя разбивка на скоростта на мобилния сайт и препоръки за коригиране на грешки. Има и инструмент, който показва потенциалната възвръщаемост на инвестициите за ускоряване на сайта .

Заключение

Не винаги е ясно, какво очаква Google от сайтовете. Въпреки това, компанията е създала доста ресурси, които дават представа, кое е важно за търсачката – лидер, и кое не. Използвайки ги, можете лесно да популяризирате сайта си.

 

Публикацията е актуализирана на 2022/10/09 3:45:31 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *