XAMPP инсталатор – Инсталиране и конфигуриране на сървър

XAMPP е чудесно решение за хора, които тепърва навлизат в уеб средите и благодарение на този инструмент ще можете да тествате сайтовете си, на локалния компютър

Екипът по поддръжка на VISEO представя кратък наръчник за конфигуриране на приложението XAMPP

Преди да инсталирате сайт, примерно Джумла на локален компютър, трябва да инсталирате и конфигурирате уеб сървър на компютъра (Apache, MySQL и PHP). Ето как можете да зададете пакет XAMPP. Можете да използвате и други пакети, като Wamp, Zpanel т.н. или инсталиране и конфигуриране на Apache, MySQL, PHP по отделно.

XAMPP инсталатор на Windows

Последната версия на XAMPP за Windows може да се намери на официалната страница. Тази страница трябва да бъде с линк „Installer“, щракнете върху него, изтеглете инсталационния файл (например, XAMPP-win32-1.7.4-VC6-Installer.exe) в която и да е директория на вашия компютър. Стартирайте изтегления файл, и вие трябва да видите следният прозорец.

Щракнете върху бутона „Next“

Тук трябва да посочите директория, в която за изпълнение на инсталацията. Производителите не препоръчват да се инсталира XAMPP директория „C: \ Program Files“, поради липсата или недостатъчните разрешенията да пише в тази директория. Директорията, която поставя по подразбиране е наред. Натиснете бутона „Next“.

В този диалогов прозорец, можете да изберете да инсталирате Apache и MySQL като услуги, т.е. те ще се стартира автоматично при стартиране на Windows. Натиснете бутона „Install“.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Струва ли си участието в бизнес каталози

Монтажът беше успешен натиснете бутона „Finish“. Това ще доведе до диалогов прозорец

Поздравявам ви за успешното инсталиране и предложи да стартирате XAMPP на контролния панел. Ако натиснете „Yes“, след това отворете контролния панел, който изглежда по този начин.

Чрез този контрол панел можете да се пускат и спират услугите  Apache и MySQL. Ако те все още не са започнали, натиснете бутона пред тях „Start“.

Отворете браузъра и тип в адресната лента „HTTP: // Localhost /“, последван от уводна страница трябва да отвори XAMPP.

На тази страница можете да прочетете документацията (на Български не присъства), вижте информацията за PHP,  PhpMyAdmin да видите бази данни и извършване на други действия.

Създаване на XAMPP

Промяна в главната директория

Указател по подразбиране за Localhost е „C: \ XAMPP \ htdocs \“, а именно, че съдържа файлове, които се показват на страницата откриване на вашия браузър XAMPP. Ако е необходимо, може да се промени в настройките на сървъра Apache, но това не е необходимо. За да промените директорията, спрете сървъра Apache, файла C: \ XAMPP \ Apache \ конф \ httpd.conf (този файл е отговорен за сървъра за конфигурация), укажете пътя до желаната директория, която ще бъде в основата на сървъра:

DocumentRoot „C: / XAMPP / htdocs“

и

<Directory „C: / XAMPP / htdocs“>

Започнете сървъра отново. За да тествате възможно в тази директория и да се създаде някакъв index.html или index.php файл и въведете адреса на браузъра – HTTP: // Localhost /, трябва да свалите съдържанието на този файл. Ако промените директорията, достъп до PhpMyAdmin ще остане един и същ: HTTP: // Localhost / PhpMyAdmin /

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Една от най-споделяните фрази в социалните мрежи е ...

Настройка грешка на дисплея за PHP

Първоначално XAMPP е конфигуриран за предприемача, т.е. браузъра ще се покаже не само критични грешки PHP, но също така и различни видове предупреждение, например, „Строги стандарти: …“, „Внимание: …“ и др. Промяна на дисплея на PHP грешки трябва да отворите файла „C: \ XAMPP \ PHP \ php.ini“ във всеки редактор и в него се сложи стойност от:

error_reporting = E_ALL

Тази стойност ще бъде показана само критични грешки PHP.

След извършване на промени в конфигурационния файл на PHP на (php.ini) също трябва да рестартирате сървъра Apache. Контролният панел XAMPP срещу „Apache“ щракнете върху „Стоп“, ако услугата вече се изпълнява, след това да спре, след като натиснете „Start“.

Публикацията е актуализирана на 2020/06/27 11:56:21 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *