Стратегия за изграждане на линкове

Едва ли има човек, занимаващ се с дигитален маркетинг, който да не си дава ясна сметка, че качествения линк билдинг профил дава добри резултати.

 

На много срещи с клиенти, разяснявайки им как работят популярните търсещи машини започваме с фразата: Основни алгоритми следят за позоваванията, също като при книгите. Когато една книга бива цитирана от много автори, то тогава тя става популярна.

По същия начин работят и търсачките. До голяма степен, разбира се.

 

Можем ли да заменим изграждането на линкове с маркетинг на съдържание? И да, но и не!

Ефективна стратегия за изграждане на линкове е тази стратегия, която би дала желаните резултати

Ето и някои важни неща, които трябва да знаете, когато стартирате процедура по набавяне на backlinks:

 • Линковете трябва да са тематични.
 • Не трябва да прекалявате. Ако сайтът Ви е нов, един линк на седмица е добро решение, не повече.
 • Разнообразие от линкове с атрибути Dofollow и Nofollow. Лесно може да се постигне баланс, например, когато получите обратна връзка от Ваш партньор, с атрибут Dofollow, следващите линкове могат да са от форуми, социални мрежи, където са са атрибут Nofollow.
 • Набавяйте Backlinks от авторитетни издатели. С други думи, потърсете линкове от хора със сходна тематика, но проверете и параметрите на техните сайтове. Ако те са слаби, то пак има ефект, но той е минимален.
 • Набавяйте линкове от различни TLD. Тук е мястото да кажем, че ние, екипът на W-SEO.com предлагаме за клиентите ефективни линк билдинг стратегии, включващи именно различни TLD, като започнем от .com, .bg и стигнем до .ico, .al, .digital и други сходни.
 • IP-тата на линковете, които сочат Ваш проект трябва да са различни. Ако имате един сървър, но сте закупили десетки IP адреси, и имате десетки домейни, то ефективността би била по-ниска, отколкото в случай че разпределите на различни локации, получите обратни връзки от различни локации и от съръвъри с различни IP.
 • Не използвайте генератори за bakclinks
 • Не купувайте обратни връзки от разни базари и форуми, международни, които предлагат примамливи оферти.
 • Не купувайте линкове, като цяло – тъй като е забранено от Google.
 • Разменяйте и си партнирайте, ползвайте SEO агенции с ресурси, тъй като само те могат да Ви изградят добър линк профил.
 • Когато получите линк от статия, то подайте социални сигнали към нея, споделете я на възможно най-много места, дори я цитирайте от друг източник.

 

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизацията може да повиши заетостта на хотел с повече от 50%

Изграждането на ръчни връзки ще продължи да играе важна роля в SEO оптимизацията и през следващите години.  Без постоянно, систематично набавяне на линкове, можете да пропуснете възможности и да изчезнете от резултатите на Google.

Добрите SEO  експерти действат ръчно, не ползват софтуер и не препоръчват такъв. Всъщност, софтуерните решения имат аналитичен характер и не могат да направят така, че да класират даден сайт, те могат само да спомогнат при изследването на конкуренцията, да видите как действат техните SEO оптимизатори и други сходни. Без съмнение може да се каже, че връзките са съществена част от интернет маркетинга, която не може да бъде пренебрегната.

Еволюцията на изграждането на връзки

Практиката за закупуване на връзки стигна дълъг път, започвайки от ерата на спама „преди пингвин“.

Преди пускането на алгоритъма Penguin, изграждането на връзки беше свързано със спам и автоматизъм, където количеството означаваше повече качество. Разбира се, алгоритъмът Penguin не премахна целия спам, но повечето спам връзки бяха блокирани и обезценени. Това значително помогна за изчистване на резултатите.

Връзките винаги са оставали важен сигнал за класиране, които са ядрото на алгоритъма за търсене на Google. Присвояването на връзки към марка за доверие е това, което поставя Google на първо място сред другите търсачки.

Google придава голямо значение на връзките. С всяка актуализация на Penguin екипът на Google подобрява сигналите за класиране – връзки, изчиствайки ги от спам.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дигитален маркетинг: SEO оптимизация на онлайн магазини и сайтове

С появата на алгоритъма Penguin през 2012 г. много хора, участващи в интернет маркетинга, започнаха постепенно да изоставят практиката на изграждане на връзки. Това се случи по някаква причина:

Поради Penguin, спам връзките станаха безполезни и изграждането им стана много по-трудно.
Penguin забрани спам сайтовете, вместо само да понижи класацията им.
Google не обясни как работи алгоритъмът Penguin, разпространявайки страх, несигурност и съмнение сред хората относно връзките.
Специалистите по SEO са група с бързо адаптиране и поради опасения от връзки, те започнаха да популяризират маркетинг на съдържанието.

Всички тези фактори създадоха идеално условие за комбиниране на маркетинг на съдържание и изграждане на връзки. Много SEO специалисти започнаха да използват контент маркетинг вместо да изграждат връзки и налагат принципа „печелене на връзки“ с помощта на маркетинг за съдържание – стратегия за привличане на връзки по естествен начин, създавайки висококачествено съдържание.

Но имаше един проблем – връзки не се появиха. С други думи, не се появиха желаещи да ползват този материал в техните си сайтове, цитирайки го.

За да създадете надеждни връзки, човешкият фактор все още е необходим.

Маркетингът със съдържание не замества изграждането на линкове
Първо, нека отбележим, че маркетингът на съдържанието е важна част от нашата работа. Силно вярваме в силата на съдържанието. В същото време маркетингът за съдържание никога не е бил свързан със SEO и изграждане на връзки.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Поддръжка на сайт - какво представлява услугата и какви видове предлагат дигиталните агенции?

Теорията за „печеленето на връзки“ се основава на твърдението, че висококачественото съдържание допринася за естественото формиране на връзки чрез социална активност на потребителите. Както и да е, скорошно проучване на BuzzSumo и Moz доказа обратното.

Популяризиране и изграждане на надеждни връзки ръчно
Без ръчно насърчаване на връзки, хвърляте много часове работа на вятъра. Така всички маркетингови възможности се изплъзват.

Връзките все още са силен сигнал за класиране в търсенето с Google. Действайте и наемете Линк билдинг експерт, който да подсигурява надеждни връзки за Вашият сайт.

Финални думи

Контент маркетинг + ефективен линк билдинг – формула за по-добро класиране.

Насочете енергията, ресурсите и вниманието си в набавяне на качествено съдържание, като това съдържание го споделяйте реципрочно – и във Вашият сайт, и в сайтове, които да цитират Вашият сайт.

От прочетеното до тук ясно можете да изградите стратегия за ефективен линк билдинг. Ако нещо не ви е станало ясно, ние сме на Ваше разположение да го разясним. Свържете се с нас.

Тематични статии:

Публикацията е актуализирана на 2020/07/03 9:56:53 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 11 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Линк билдинг стратегия

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *