SEO оптимизация на WordPress сайт – 15 съвета за по-добро класиране в Google

Оптимизиане на сайтове, базирани на WordPress

 

На повечето читатели на W-SEO.com е ясно, че един сайт, да е базиран на WordPress, не е никак срамно, или неразумно решение, а напротив! Платформата WORDPRESS днес се явява една от най-мощните, поддържаща милиони сайтове по цял свят.

Една от причините да изберете WordPress като CMS на уебсайта си може да е, защото сте прочели, че е удобен за SEO от самото начало.

Но това не означава, че простото стартиране на уебсайт на WordPress е достатъчно, за да се класирате на върха на търсачките. Налага се  разберете правилните SEO тактики, които да използвате и как да ги приложите, но добрата новина е, че WordPress улеснява това и улеснява начинаещите да увеличат трафика си от Google. Платформата има много функции, които се придържат към най-добрите практики за SEO, което означава, че можете да съсредоточите усилията си върху задачите, които имат реална разлика в класирането и органичната Ви видимост.

Представяме Ви 15 изключително важни съвета за класиране на предни позиции на WordPress базиран сайт.

Уеб дизайн и SEO оптимизация на WordPress базирани сайтове
Уеб и SEO оптимизация на WordPress сайтове

Съдържание на статията

Съвет # 1 – Изберете надежден хостинг доставчик

Трябва да сте сигурни, че хоствате сайта си при надежден доставчик – скоростта, времето за работа и сигурността са ключови причини да помислите добре кой сървър ще използвате за сайтовете си.

Скоростта на сайта оказва пряко въздействие върху SEO ефективността на вашия WordPress сайтл Не се изкушавайте да изберете най-евтиния вариант, тъй като е по-вероятно да страдате от проблеми с производителността.

Самите WordPress препоръчват трима хостинг доставчици и има смисъл да обмислите тези опции, ако не сте сигурни откъде да започнете. Това са Bluehost, Dreamhost и SiteGround. Всичко това, ако хоствате международен проект, който е за САЩ. Ако приемем, че желаете хостинг за сайт, който е предназначен за аудиторията от България, то най-логичното решение е сървърът да е колокиран в България.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Защо все повече хора се насочват към по-предните позиции на Google, възползвайки се от услуги на дигитални агенции, предлагащи SEO оптимизация?

 

Съвет # 2 – Темата за WP е от голямо значение

Ползвайте SEO friendly тема, а най-добре наемете програмисти, които да Ви изградят персонализирана тема, която да е в съответствие с Вашите нужди.

Не прекалявайте с модулите. Коколкото повече модули ползвате, толкова по-бавен ще става сайтът Ви.

Съвет # 3 – Инсталирайте безплатен WordPress SEO плъгин

Преди да започнете да оптимизирате вашия сайт, трябва да инсталирате приставка за SEO. Съществуват няколко основни опции, които обикновено се препоръчват, като и двете са безплатни за инсталиране:

  • Yoast SEO
  • All in One SEO Pack

Експертите на W-SEO.com препоръчваме да ползвате първият, но всичко е персонално, индивидуано решение.

Съвет # 4 – Проверете настройките за видимост на вашия сайт

Wordpress - Уеб дизайн & SEO оптимизация от W-SEO.com
Уеб и SEO оптимизация на WordPress сайтове

WordPress ви дава възможност да ‘обезкуражите търсачките да индексират’ вашия сайт, което по същество означава, че няма да се класира нищо от сайтът Ви, докато не го завършите и не заявите, че сте готови за индексиране. Това обикновено се използва от разработчиците, докато даден сайт е в процес на разработка, за да спре индексирането му, докато страниците и съдържанието не са пълни.

По-често, отколкото бихте си помислили, е да откриете, че този блок остава на място след стартирането. Трябва да проверите настройките за видимост на сайта си в: Настройки> Четене.

Признаваме си, че ни се е случвало да забравим да разрешим даден сайт за индексиране и известно време да се лутаме, чакайки нов сайт да се индексира и чудейки се защо не се случва това.

 

SEO оптимизация на WordPress сайт

Съвет # 5 – Добавете сайтът си в Google Search Console и изпратете XML sitemap

По този начин ще следите в детайли как се класира сайтът Ви и ще можеме да извършвате ръчни операции, като например, да добавяте ръчно линк за индексиране (това се прави когато дадено съдържание, което е ново, все още не е индексирано) и други подобни.

Съвет # 6 – Изследвайте ключовите думи, и отделете важните за Вас

Без проучване на ключови думи няма да знаете за кои думи за търсене трябва да оптимизирате съдържанието на сайта си. Всъщност изследването на ключови думи трябва да започне в началото на всеки SEO проект и да се използва за планиране на съдържанието на вашия сайт и оптимизиране на страницата.

Съвет # 7 – Задайте персонализирани URL адреси за страници и публикации

Една от причините да изберете WordPress като CMS на уебсайта си може да е, защото сте прочели, че е удобен за SEO от самото начало.По подразбиране WordPress използва заглавието на страницата ви, за да създаде URL адреса, което означава, че те в крайна сметка могат да бъдат дълги и понякога да се съкратят в SERP.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO услуги - едни от най-търсените услуги от наши клиенти

Ние Ви съветваме да зазадете URL адресите по начин, по който ние го правим. Можете да видите нашият сайт, а ако изпитате затруднеине, да поискате съдействие от нас.

Съвет # 8 – Използвайте оптимизирани заглавия на страници

Заглавието на страницата определя Вашето заглавие H1.

Заглавието H1 на дадена страница е замислено като начин за предоставяне на контекст на това, което присъства на страницата ви, както на потребителите, така и на търсачките. Заглавието на една статия е като заглавие на книга. Акцентът, всички погледи са вперени в него.

Най-добрите практики обикновено изискват използването на едно заглавие H1 (заглавието на страницата), но трябва да използвате и заглавия H2 – H6; По този начин можете да разбиете текста и да улесните читателят.

Ако вашият H1 е заглавието на книгата, H2 са глави, като следващите тагове действат като подзаглавия. Заглавията на страниците са чудесно място да включите основната ключова дума и варианти на вашата страница, но не прекалявайте с това и никога не налагайте включването на ключова дума някъде, която естествено не се побира.

SEO оптимизация на сайт - Пълно SEO обслужване на WordPress базирани сайтове
Уеб и SEO оптимизация на WordPress сайтове – услуги от дигитална агенция W-SEO.com

Съвет # 9 – Създавайте уникални Title Tags & Meta Descriptions

Създавайте уникални оптимизирани етикети за заглавия и мета описания
Тагът на заглавието на вашата страница казва на потребителите и търсачките за какво става дума в страницата ви и обикновено се счита за важен фактор за класиране.

Съвет # 10 – Използвайте Вътрешно свързване на страници и статии

Трябва да използвате вътрешни връзки във вашето съдържание, за да помогнете да се установи актуалност  между различните страници на вашия сайт, да се предадат авторитети, спечелени от външни връзки, и да се помогне на потребителите ефективно да се ориентират.

Добавянето на вътрешни връзки към други страници в WordPress е наистина просто. Всичко, което трябва да направите, е да маркирате текста, който искате да свържете (това ще бъде котвата на вашия линк) и да щракнете върху бутона „връзка“ в лентата с инструменти, който след това ще ви позволи да поставите URL или да търсите страници в сайт.

Отново апелираме да видите как го правим ние (почти във всяка статия предоставяме на читателите допълнителни ресурси по теми, които смятаме, че могат да бъдат изключително интересни).

SEO wordpress
Уеб и SEO оптимизация на WordPress сайтове

Съвет # 11 – Използвайте оптимизирани имена на файлове за изображения

Трябва да използвате изображения и мултимедия в съдържанието си. Оптимално решение е да ползвате поне едно изображение в нова статия или страница. Но добро решенеи е да ползвате поне 2 снимки.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Анализ и технически методи за SEO оптимизация

Самите снимки е добе да бъдат преименувани, подобно на заглавието.

 

Съвет # 12 – Добавете алтернативен текст към изображения

Когато използвате изображения в съдържанието си, уверете се, че добавяте алтернативен текст към всяко от тях. Алтернативните тагове не само са принцип на достъпност в мрежата, за да помогнат на потребители с увредено зрение с екранни четци, но те помагат да се даде контекст и описание на изображения на търсачките.

Съвет # 13 – Инсталирайте приставка за кеш, за да подобрите скоростта на сайта

Въпреки че WordPress несъмнено предлага силна производителност, съществуват модули, които да подобрят скоростта на сайта. Ако се затруднявате с изборът си на такъв модул, отправете запитване към доставчикът Ви на хостинг усулги, повечето от отдел „Техническа поддръжка“ ще Ви съдействат безплатно.

Съвет # 14 – Използвайте „Последно актуализирани“ дати

Трябва редовно да актуализирате вашето  съдържание, за да сте сигурни, че то винаги е актуално, но често задаван въпрос е дали трябва да променяте първоначалната дата на публикуване на вашите страници и публикации, дали да премахвате дадена дата или други сходни.

Отговорът е:  „ДА“, поне според нас. Например, една статия, която се класира много добе, е желателно поне през три месеца да я актуализирате, а най-долу, в едно изречение да добавите следния текст: Статията е с последна редакция *днешна дата*. По този начин читателите ще знаят, че материалът, който четът е актуален.

Съвет # 15 – Оптимизирайте изображенията

Вече споменахме, че е добре една статия да има поне две снимки, две изображения, но какви да са им размерите, и като пиксели, и като големина на файловете, това са важни въпроси, на които имаме отговори.

Друг доказан начин за подобряване на скоростта и производителността на вашия сайт е оптимизирането на изображенията ви, тъй като това са едни от най-често срещаните неща, които допринасят за бавната скорост.

Ако използвате много изображения и мултимедия в съдържанието си, размерът на страницата може да се увеличи значително, но това често се дължи на фактът, че изображенията не са правилно оптимизирани. Често срещан проблем с изображението е използването на такъв, който е много по-голям от размера, отколкото изображението всъщност ще се покаже – това е знак, че изображението не е оптимизирано. Например, снимка, която е прехвърлена директно от DSLR апарат и е качена в статия, води именно до забавяне скоростта на зареждането. Причините – файлът може да е голям 8 мб., а пикселите 6720×4480, което е изключително ненужно в блог публикация, например. Това е размер на файл, който е подходящ за отпечатването на огромен билборд, например.

За статията Ви е необходимо размерът, като пиксели, на изображението да е максимум 1200 х 777, например.

Много интересно проучване, което сме правили по темата, можете да видите тук. В проучването е представена ясна картинка за това, кои изображения Google класира на първи позиции в Google Images (първи по пиксели).

Обобщеие на статията

Тези 15 съвета спокойно можете да си ги отпечатате и да бъдат следващият чек лист, когато стартирате работа по нов клиент.

Ако искате да оптимизирате Ваш сайт, то също е добре да ги вземете предвид.

Няма спор, че WordPress е един от най-удобните за SEO CMS, тъй че, ако имате колебания, дали да изберете Joomla, или WordPress – то изберете втората система.

Ако използвате WordPress, сте направили добър избор. Следвайки стъпките по-горе, вие поставяте себе си в отлична позиция да надминете конкурентите си.

 

Полезни статии, които са на същата тематика:

Публикацията е актуализирана на 2022/10/29 11:30:53 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 14 votes
Марка
VISEO LTD
Продукт или услуга
SEO оптимизация
Цена
BGN 1200

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *