SEO оптимизация на коментари. Коментари от интернет потребители – как влияят върху популяризирането на сайта?

Формите за мнения на потребителите са неизменна част от повечето портали, новинарски издания, сайтове. Вярно е, когато присъства и поле за попълване на URL адерс, това привлича повече спам, но въпреки всичко, коментарите могат да се превърнат в добро средство за набавяне на уникално съдържание.

 

За целта трябва да имате предвид следните неща, за да са Ви добре оптимизирани коментарите:

  • Да предизвикате аудиторията да коментири.
  • Да искате експертни мнения, а не просто коментари от рода на“Да, страхотна статия“, или „Браво за публикацията“.
  • Направете така, че коментарите да могат да се споделят в социалните мрежи.

Защо коментарите са сила  SEO аспект?

Коментарите на интернет потребителите показват интерес към продукт, статия, графика или видео. Те предоставят представа за публикуваното съдържание и също така са източник на информация за това как се възприема марката. Въпреки това някои сайтове не ви позволяват да коментирате съдържанието им. Дали възприемането на подобна стратегия на действие се дължи на факта, че коментарите оказват влияние върху позицията на страницата в резултатите от търсенето? Каква е връзката между потребителското мнение и SEO? Как Google възприема оставените коментари?

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO оптимизация на сайтове - как се прави добро SEO?

Трябва ли да одобрим лоши коментари на страница?

Коментарите засягат популяризирането на сайта в търсачките, ако отговарят на темата на тази статия и се отнасят до съдържащия се в нея материал. Понякога те могат да съдържат ключови фрази, които просто са били пропуснати от съдържанието, поради което са повлияли на позиционирането на сайта. Отзивите, оставени от потребителите, също се индексират от роботите за търсене. Затова си струва да се обърне внимание на тяхното съдържание и значение. Когато модерирате коментари, на първо място си струва да изтриете тези, които са груби или обидни. Също така си струва да обърнете внимание дали коментарът има някакво значение или е оставен само за да получите връзка към вашия собствен сайт.

 

Как Google реагира на потребителски коментари?

Google непрекъснато актуализира своите алгоритми, за да предостави на потребителите съдържание, което е най-подходящо за заявката, въведена в търсачката. Алгоритъмът Panda анализира съдържанието на уебсайтовете по отношение на тяхното качество. Той класира по-ниско онези уебсайтове, които хостват спам, т.е. съдържание с ниско качество и неуникални текстове. В резултат на това такива сайтове получават по-ниска позиция в резултатите от търсенето.

Алгоритъмът Panda обръща внимание и на коментарите. Ако съдържанието им не отговаря на темата на сайта, той може да ги счете за спам. Алгоритмите на Google стават все по-умни, така че не публикувайте коментари, които не добавят никаква стойност.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Популяризация и SEO оптимизация на Drupal

Модериране на дискусии – Правилно управление на коментарите

Коментарите носят допълнителна стойност на сайта. Интернет потребителите могат да споделят своите впечатления и да говорят по теми, които ги интересуват. Благодарение на това можете да се запознаете с потребителите на портала и следващия път да напишете текст според техните интереси. Въпреки това, след като решите да добавите функция за коментиране към вашия сайт, трябва да управлявате отзивите, които потребителите оставят.

 

Коментарите в даден сайт заслужават сериозно  внимание

Когато модерирате и публикувате коментари в сайтове, трябва да следвате съветите по-долу.

  • Поставете ясни правила за коментиране и ги комуникирайте на сайта. Ако дефинирате правилата и всички ги знаят, ще бъде по-лесно да модерирате коментарите и другите ще разберат защо публикацията им не е приета. Ако някой не спазва правилата, той няма да може да предяви претенции към вас.
  • Оставете коментари, които са подписани с истинско име или псевдоним.
  • Погрижете се за качеството на коментарите. И вие, и читателите се интересувате от коментари, които добавят нещо. По-малко важен е „готиният“ коментар, който в много случаи се използва за популяризиране на собствения сайт, а не за изразяване на мнение.
  • Отговорете на зададените въпроси в коментарите.
  • Ценни са реалните отзиви, които изглеждат спонтанни или написани под въздействието на истински емоции. Прочитайки подобен коментар, други потребители ще се убедят, че той не е публикуван по поръчка и че авторът му е изразил истинските си мисли.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  СЕО оптимизация на сайтове за подаръци

Финални думи

Силата на коментарите е огромна, когато модерирате по правилен начин участниците, когато ги предизвикате и когато успеете да създадете дискусия от посетителите.

Потребителиското поведение е много важно, а когато приковете внимание върху коментарите от страна на читателите, то тогава ще задържите потребителите по-дълго на сайта си, което автоматично означава, че ще получите и по-добър рейтинг.

Имайте предвид, че не винаги публикуваният материал, дори и да е с високо качество, сам по себе си може да принуди потребителят да проведе дискусия на страницата. За тази цел има форуми и социални мрежи и хората отиват на сайта, за да намерят информация или да купят нещо, а не да четат коментари и дискусии.

Коментарите могат да бъдат и  вредни. Например, ако има много коментари, можете лесно да получите спам с ключови думи и филтър от търсачките.
Разбира се, не е необходимо да ги изключвате, но можете да ги разделите на страници от 15 части.

Публикацията е актуализирана на 2022/10/24 11:04:12 PM – дигитална агенция Висео

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *