SEO оптимизация на сайт за локално търсене

SEO оптимизация за Google Local Search

Местното Local SEO се превърна в истинска тенденция  в Интернет през последните години. Експертите се интересуват от тази област, тъй като значителна част от заявките в Интернет са търсенето на стоки и услуги в определен град. Влиянието на физическия адрес на фирмата върху издаването в този случай нараства значително. В настоящата статия ще научите какво е локално SEO и как да го използвате за SEO оптимизация на сайт.

Какво е локално SEO?

Local  SEO  е нов тип SEO оптимизация, използван при работа със сайтове на местни организации. Това може да бъде например салон за красота или верига магазини за домашни любимци. Техните корпоративни ресурси се популяризират най-ефективно при търсене по карти и сред гео-зависими заявки. Ако промоционалната дейност се извършва в рамките на ниша, свързана с определена територия, това се нарича местно, локално SEO.

Чуждестранни експерти първи въведоха термина Local SEO. В България започнаха да говорят за това сравнително наскоро, тъй като комерсиализацията на Интернет започна малко по-късно. На запад конкуренцията между фирмите в интернет вече е достигнала нивото, когато е станало много по-лесно да се позиционирате добре в регион или град, отколкото в цялата страна.

Търсачките използват специални механизми за генериране на регионални резултати. Първите позиции се показват за фирми, намиращи се в същото населено място като потребителя. И тъй като конкуренцията продължава да расте, нараства и важността на този фактор за класиране.

Напоследък Google обръщат голямо внимание на гео-зависимите заявки и по-внимателно проверяват рекламираните от тях сайтове. Това направи малко по-трудно използването на локално SEO, но е възможно.

Като цяло локалното SEO може да се дефинира като колекция от органична SEO оптимизация, SEO въртележка и SERP, които са свързани със заявка, базирана на област. При генериране на резултати от търсенето се вземат предвид географските фактори: град, район, улица и т.н.

Когато използвате локално SEO за оптимизация на сайт, акцентът е върху физическото местоположение на компанията. И тук не става дума само за необходимостта от включването на името на града в заглавията. Могат да бъдат споменати както адреса, така и името на фирмата, като особено ефективно е използването на картите. Ако планирате да популяризирате ресурс в местна ниша, всички страници трябва да са повече или по-малко свързани с целевата територия.

Локалните SEO инструменти са незаменими, ако организацията работи само в определен регион. Компетентната SEO оптимизация в гео-зависими резултати от търсене ще позволи на потенциалните клиенти да ви намерят в интернет много по-бързо и по-лесно. Също така може да се използва локална оптимизация, ако имате клонове в няколко региона. В този случай е необходимо да се гарантира, че търсачките правилно определят местоположението на всички магазини и сайтът може да се конкурира с други ресурси във всяко от населените места.

Пример за Local SEO

Представете си, че сте решили да отидете до град Банско за уикенда. Преди да тръгнете на път, най-вероятно ще потърсите в интернет информация за забележителности и културни обекти, които си струва да посетите. Ако не друго, поне ще потърсите механа, в която да направите резервация за съботната вечер.

Google,  в отговор на такива искания, показват ресурси, свързани с желания град. Това е добре както за местните организации, така и за потребителите, така че те могат да бъдат сигурни, че няма да губят време да разглеждат сайтове на механи, например във Варна, тъй като вие сте в другия край на България, като пример.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как бързо да индексираме ново съдържание в Google

Ако сте собственик на регионален бизнес, не забравяйте да овладеете местното SEO, за да популяризирате успешно сайта си. Естествено, ако нямате време и познания, можете да поверите тази дейност на Висео еоод – компания, която години наред обслужва по един изключително добър начин сайтове на свои клиенти и партньори.

Гео-зависими и гео-независими заявки – примери

Гео-зависими и гео-независими заявки

Гео-зависимите заявки са ключови думи, които се изискват от потребителите без използване на географски имена, но спецификата на заявката предполага географско препращане. Например, [поръчка на суши], [лазерна епилация], [контейнер за строителни отпадъци] – очевидно е, че потребителят иска да получи отговор в своя град, въпреки че не го въвежда в заявката. Гео-зависимите заявки се определят статистически. Тоест за гео-зависими заявки изходът за всеки регион ще бъде различен.
Гео-независимите заявки не са специфични за региона.
Например [рецепта за направата на мусака], [как да приготвим кулинарна рецепта със свинско месо] – резултатите от търсенето за тях ще бъдат еднакви за всички региони.
И ето какво е интересното: ключовите думи [ключова дума + град] не са гео-зависими. Потребителят тук търси информация за конкретен град и без значение от кой регион идва заявката. Ето един парадокс. Следователно проблемът за тях ще бъде един и същ навсякъде.

5 доказателства за ефективността на локално SEO

Тенденциите за локално търсене са силни сега и ще се развиват активно в бъдеще. Ето защо днес предприемачите трябва да използват методите на регионална SEO оптимизация, за да привлекат своята целева аудитория. Местното SEO е подходящо за представители на различни сфери: строители, дизайнери, художници, юристи и много други.

Когато става въпрос за местни организации, те могат да използват други средства за маркетинг, като печатни флаери. В рекламните материали трябва да посочите информация за контакт, включително връзки към социалните мрежи. Така органичният трафик на сайта се увеличава, което допринася за ефективността на основните дейности, изпълнявани в рамките на локалното SEO.

Най-често хората търсят информация за стоки и услуги в Интернет. Това означава, че присъствието на сайта на компанията в регионалната SERP допринася за значително увеличаване на потока от клиенти и подпомага развитието на бизнеса.

Пет причини да направите локално SEO.

 • Голям брой местни клиенти.

Интернет потребителите ежедневно използват търсачките, за да намерят правилната организация в своя град.

Изследването на Searchengineland и Business2community ясно показва развитието на локалното търсене:

– 96% от потребителите някога са търсили местни фирми онлайн;

– 46% от всички търсения в Google са гео-зависими;

– 64% от потребителите на интернет казват, че търсачките са основният начин за тях да получат информация за местния бизнес;

– 50% от поттребителите търсят информация за бизнес (като адрес на фирма или телефонен номер).

 • Маркетингът на местните търсачки е насочен и навременен.

Най-често търсенето по регион се използва за намиране на продукт или услуга, от които човек се интересува в момента. Докато някои потребители ще търсят конкретна фирма, много ще разгледат всички предлагани опции. Следователно за местните организации местното SEO е начин да предложат на клиентите това, което ги интересува, и точно когато имат нужда от него.

 • Висока конверсия на местни рекламни канали.

Каталозите съдържат цялата основна информация за фирмата: име, сфера на дейност, адрес и телефон. Често местните директории заемат първи позиции в търсенето на съответния регион. Публикувайки в тях, компаниите получават по-високи проценти на конверсия, отколкото използват други видове реклама. Почти всеки втори клиент, който се свързва с организацията, прави реална сделка.

 • Голям обем мобилен трафик.

Все повече хора използват своите телефони и таблети за достъп до интернет. Местното SEO е предназначено както за традиционно, така и за мобилно търсене, което означава, че фирмата няма да пропусне своя клиент, независимо какво устройство използва.

 • Висока възвръщаемост на инвестициите.

Класическите рекламни канали (местна преса, печатни флаери, пощенски списъци и т.н.) изискват много повече време и пари, отколкото популяризирането в търсачките. Намирането на сайт в ТОП на регионалните резултати от търсене позволява на компанията да привлече нови клиенти без допълнителни инвестиции. Следователно локалното SEO се счита за един от най-рентабилните методи за популяризиране.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Биткойн като платежно средство

Традиционните медии като вестници и списания постепенно се превръщат в минало. Почти всички младите българи предпочитат да получават новини от онлайн медиите. Местните вестници продължават да излизат, но читателската аудитория намалява всяка година. От друга страна, онлайн търсенето, включително като начин да разберете за регионални компании, става все по-популярно.

Проучване на ключови думи в регионалните резултати

Проучването на ключови думи в регионалните резултати от търсене е необходимо, за да се оптимизира съдържанието за заявки с ниска конкуренция. Ще трябва също да добавите ключовите думи и фрази към текста на линковете и HTML таговете.

Използвайте лесни възможности за изграждане на връзки.

Според статистиката на Moz, почти една трета от всички фактори за класиране в Google са сигнали за връзки, по-специално текстове за закотвяне на входящи връзки, ниво на авторитет на препращащия ресурс, обем на масата на връзките и т.н. Това означава, че когато промотирате нов сайт, използвайки локални методи за SEO, определено си струва да вземете предвид изграждането на връзки.

За съжаление, броят на връзките не расте толкова бързо, колкото бихме искали. За да може някой да направи връзка към вас, първо трябва да напълните сайта със съдържание, което дори популярни ресурси ще искат да хостват.

Собствениците на ресурси също трябва да проучат възможностите за сътрудничество с влиятелни лица и други методи за изграждане на репутация в Интернет.

Скорошно SEO проучване от Link Assistant разкри най-ефективните тактики за изграждане на връзки от експертна гледна точка.

Западни експерти са изразили мнение, че следните са най-добрите източници на връзки:

  • местни корпоративни сайтове (77%);
  • Yelp и подобни директории (80%);
  • регионални медии (83%);
  • търговски камари (70%).

Потърсете допълнителни възможности за изграждане на връзки чрез конкуренти.

Проучете конкурентите, за да намерите сайтове с кликвания към техните ресурси.

Изберете правилния инструмент и започнете да наблюдавате:

 • разберете какви ресурси се свързват със сайтове на други организации във вашия бранш;
 • оценете нивото на авторитет на всеки от намерените домейни (вашият инструмент за анализ трябва да помогне за това);
 • идентифицирайте най-подходящите и надеждни източници;
 • пишете на собствениците и се опитайте да си сътрудничите.

Осигурете последователност на ИАТ.

ИАТ (NAP) са основните данни за компанията, тоест нейното име, адрес и телефонен номер (Name,Address,Phone). Локалното SEO включва поставяне на тази информация в различни източници и понякога се появяват грешки в публикациите. Собственикът на сайта на регионална фирма трябва постоянно да следи споменаванията на компанията и да проверява правилността на ИАТ. Ако данните са неверни, трябва да се свържете с техническата поддръжка на сайта и да съобщите за грешка, следователно и да се актуализират.

Тази точка е много важна, тъй като сигналите на страницата, включително NAP, са класирани на второ и трето място в списъка с най-значимите фактори за класиране на Google в регионалното търсене.

Оптимизирайте страницата си в Google My Business.

Не е трудно да оптимизирате страница в Google My Business, просто трябва да следвате няколко прости стъпки:

 • Преминете през процедурата за регистрация, като предоставите цялата информация за фирмата: име, сфера на дейност, данни за контакт, работно време и др.
 • Попълнете профила си с информативни и ангажиращи снимки.
 • Потвърдете местоположението на компанията (за това Google ще изпрати писмо на хартиен носител с код до посочения адрес). Сега потребителите, които търсят вашата марка в търсене, ще видят фрагмент от картата с вашето местоположение отстрани. Също така ще бъде възможно да намерите офисите на организацията чрез Google Maps.
 • Ако е възможно, наемете специалисти, които да направят визуална обиколка на вашето заведение. Може да се изтегли и от Google Maps.
 • Публикувайте редовно в профила си в Google My Business.
 • Обърнете внимание на коментарите и дайте отзиви на потребителите.
 • Добавете приспособление за Google Карти към секцията си с информация за контакт.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Персонализиране на WordPress SEO Plugin - Yoast SEO

Важно е да следите отзивите, да отговаряте на положителните и отрицателните такива, както и да създавате периодично пулбикации в Google My Business. Ето пример:

Много е важно да обърнете специално внимание на GLS.

 • В резултатите от органичното търсене ще се откроите от тълпата с масивен графичен блок.
 • Дейността на страниците на компанията в Google Local SEARCH  има положителен ефект върху класирането на сайта от търсачката.
 • Вашето поведение, както и активността на потребителите в услугите на Google, свързани с вас, са мощен фактор, допринасящ за подобряването на позицията на корпоративния ресурс в локалното търсене.

Когато оптимизирате страницата си в Google My Business, фокусирайте се върху справянето с отзиви и различни споменавания на компанията в интернет, както споменахме по-горе.

Публикувайте социално доказателство

Social Proof или социално доказателство е специален тип съдържание, което играе огромна роля в локалното SEO за търговски сайтове. Именно прегледите и случаите изучават клиентите, когато е необходимо да изберат една организация от много. Освен това наличието на такива материали в сайта влияе върху класирането.

Допълнителни съвети

 • Предлагайте обмен на връзки. За някои клиенти линк билдингът е не по-малко важен, отколкото за вас, и те с радост ще участват в създаването на случая, при условие на по-нататъшното му публикуване. Ако нямате време да направите казус, вижте Case Study Buddy  (сайтът е полезен за популяризиране в англоезичния интернет).
 • Насърчавайте клиентите да пишат отзиви. Правете това чрез разпространение на листовки, поставяне на QR кодове върху различни документи, а също и лично при сключване на сделка.
 • Поискайте обратна връзка. Разбира се, не всеки купувач ще остави отзив, но ще имате възможността да събирате положителни отговори в платформи като Facebook, LinkedIn, YouTube и т.н., и по този начин да укрепите репутацията си.

Добавете маркиране на структурирани данни.

СЕО оптимизиране на снимки

За да направите сайта на вашата компания да се показва в локалния Google Knowledge Panel, конфигурирайте микромаркирането. Благодарение на нея ресурсът ще получи разширен фрагмент с рецензии и информация за контакт в резултатите от търсенето.

Всяка основна платформа има своя собствена маркировка: в случая на Google това е Schema.org, а за Facebook използва Open Graph.

За да опростите процеса, използвайте инструмент, който ви позволява да управлявате различни типове маркиране едновременно.

Контролирайте класирането на вашето съдържание.

Почти всички собственици на търговски сайтове са запознати с трафика и други основни показатели. Но не всеки знае, че с помощта на специални програми можете също да проследявате популярността на визуалното съдържание.

Конфигурирайте инструмента си за наблюдение, за да анализирате общи резултати от търсене за YouTube, Google или Bing.

За да оптимизирате изображенията си, научете за техниките за компресиране за поддържане на качеството на изображението.

За видеоклипове получаването на правилните заглавия и метаданни с акцент върху CTR, използването на ключови думи, уникални визуализации и текстова транскрипция ще помогне за подобряване на тяхното индексиране.

Финални думи, касаещи Google Local Search

Всички, познати до този момент SEO техники, биха били от полза и при Google Local Search, важно е да вникнете в материата, да разберете от какво има нужда потребителят, намиращ се в дадено населено място и търсещ определена стока или услуга. Останалото е лесна работа.

Със съветите и триковете за SEO, написани в тази публикация, вярваме, че много по-лесно ще успеете да покорите първите позиции, именно в населеното място, където управлявате професионална дейност.

Не прибързвайте и бъдете внимателни. Консултирайте се, когато не Ви е ясно и нещата ще се получат. Бъдете постоянни и мотивирани.

Желаем Ви успех и първи позиции по най-сложните за Вас ключови думи и фрази!

За да бъдем максимално полезни на Вас, читателите на W-SEO.com, горещо Ви препоръчаме да прочетете и следните материали по темата:

Публикацията е актуализирана на 2021/12/04 11:21:18 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 7 votes
Марка
VISEO
Продукт или услуга
SEO на сайт за локално търсене
Цена
EUR 800

Post Author: Катрин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *