Локализиране и премахване на токсични линкове

SPAM SCORE и токсичните линкове

SPAM score на даден сайт  представлява процент на сайтове с лоши показатели (най-често спам сайтове), които го сочат  и именно за да понижите този SPAM SCORE, е необходимо да се предприемат две важни стъпки…

Съдържание на статията

Стъпка 1 – Локализиране, идентифициране на токсичните линкове

Стъпка 2 – Премахване, а ако е невъзможно премахването, да се посочи в Google, че даден сайт е отвърлен

И двете стъпки са изключително важни, тъй като този показател ще играе все по-голяма и ключова роля за по-доброто класиране.

Важно уточнение: Премахването на спам линкове, или т.нар. токсични линкове е част от линк билдинг процеса и повечето дигитални агенции, предлагащи услуги по оптимизиране на сайтове знаят как да се справят, в случай, че нивото на спам е голямо.

Значението на избора на правилните сайтове за получаване на качествени линкове за  SEO не може да бъде преувеличено. Обикновено в професионалния жаргон това се нарича „почистване“, а сайтовете се считат за вероятни сайтове за поставяне на връзки – „донори“.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Фокусът от PPC се измества сериозно към SEO

Почистването на сайтове от токсични линкове има няколко цели:

 • Извличане на сайтове с ниско доверие, DR, DA, трафик и т.н.
 • Сайтове  с висока степен на токсичност (свръхспам), най-често подобни, които са с изключително високи домейн параметри, но предложени от чужденци на много ниска цена.
 • Премахване на сайтове с наказания в търсачките.

Това са основните задачи, които експертите имат, за да представят по-добре сайтът Ви пред Google.

Локализирането на лоши връзки не е никак лесна задача. Трябват задълбочени познания в областта на оптимизирането на сайтове и по-специално в частта линк билдинг.

Ако смятате, че бихте се справили сами, то това е добре, но ако изпитате затруднения, най-добре се свържете експерти от дигитална агенция с добри отзиви.

Как се локализират спам линкове?

Съществуват много инструменти за това. Естествено, по-опитните експерти спокойно могат да направят проверка на линковете, сочещи даден сайт, и да преценят кои от тези сайтове не са токсични, и кои – са.

Може би най-лесното решение е от Google Webmaster Tool да разгледате всички линкове, които сочат Вашият сайт и детайлно да ги анализирате. Ако видите линк, който е с лоши параметри, да помолите собственикът да го премахне.

Тук е мястото да добавим, че понякога, злонамерени хора действат по този начин: Поставят спам линкове към Ваш сайт и Вие не знаете за това действие, а в последствие сайтът Ви повишава спам score. Именно за да се избегне подобно нещо е много важно да проверявате, поне веднъж на три месеца линковете, които сочат към поверените от клиенти на Вас сайтове.

Ето няоки от интересните инструменти, на които да обърнете внимание.

Link Opportunities Review Tool (LORT) – Инструмент за преглед на възможности за връзки

Един от многото SEO инструменти от LinkResearchTools (LRT), продавани с абонаменти за SaaS. Основната цел на LRT е да помогне за премахването на санкциите на Google и да се бори с отрицателното SEO. Инструментът за преглед на възможностите за връзки е инструмент за обратно действие – проверявате несъществуващия профил на връзки на засегнатия сайт, но първо – преди да поставите връзки.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO услуги за България

Как се премахват токсични линкове?

Традиционният и добре познат метод – свързвате се със собственика на сайта, от който имате връзка към Ваш сайт и го молите най-любезно да я премахне.

Ако това е невъзможно, поради ред причини (не можете да установите данни за контакт със сайта, или линкът е поставен злонамерено) то можете да пристъпите към второто, доста адекватно решение, а именно, чрез Google Disavow Links.

Когато има огромен списък от токсични обратни връзки, можете да се обърнете към  Google да не взема предвид тези връзки. Използвайте инструмента, обаче само след като сте положили всички усилия да премахнете лошите връзки.

Ако не можете да премахнете вашия спам или токсични обратни връзки от вашия блог или уебсайт, тогава ние от VISEO LTD можем да се намесим. Ние предлагаме най -добрите решения за уеб дизайн, разработка на уебсайтове за електронна търговия, дигитален маркетинг, услуги за графичен дизайн.

Как да намалим SPAM SCORE

И така, СПАМ РЕЙТИНГ (SPAM SCORE) e съотношението лоши връзки към качествени такива, сочещи даден сайт. Едно от основните притеснения, на които всеки професионалист трябва да обърне внимание, е дали уебсайтът им е изпълнен с „спам обратни връзки“. Това е нещо, с което Moz’s Spam Score може да помогне.

Просто да имате много обратни връзки не е начинът да успеете при изграждането на вашата SEO стратегия. Повече не означава по -добре. Твърде много връзки за спам могат да имат разочароващи последици за вашия сайт:

 • Санкции от Google
 • Загуби в класациите на търсачките
 • Деиндексиране (в тежки случаи)

За да смекчите тези резултати, трябва да сте информирани за това как се разглежда вашия сайт чрез алгоритми за търсене и да предприемете действия за отстраняване на всякакви притеснения. За щастие има полезен показател за оценяване, известен като „Спам рейтинг“.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ключовите елементи на ефективната SEO оптимизация

Надяваме се, че настоящата статия ви е помогнала да определите спам рейтингът на Вашият сайт и ще направи така, че да предприемете действия, както за набавянето на качествени обратни връзки, така и да премахнете некачествените.

Често задавани въпроси относно локализирането и почистването на лоши връзки

Възможно ли е да се премахнат линкове на ръка, без да се използват SEO програми?

Разбира се, но ще отнеме много повече време. Ако имате нужда от няколко връзки седмично / месец и имате много свободно време, можете ръчно да изберете сайтове за изграждане на връзки.

Какви критерии е важно да се вземат предвид при избора на правилни линкове, които да сочат наш сайт?

 • Процент органичен трафик спрямо общия трафик
 • Динамика на промените в органичния трафик
 • Без наказания от търсачките
 • Видимост при търсене в сайта
 • Подходящ профил на линк с минимум спам връзки
 • Динамика на растежа на връзката
 • Липса на съдържание по забранени теми (за възрастни, казино и др.)
 • Липса на много кръстосани връзки
 • Липса на сайт при автоматичен обмен на връзки (като Sape)
 • Липса на споменаване в сайта за продажба на връзки, спонсорирани публикации и т.н.

 

Има ли начин бързо да се определи видимостта на търсене за списък със сайтове?

Съществуват подобни решения. Много популярни SEO инструменти ви позволяват да проверите видимостта си – например Ahrefs (от платените) и RealTrust (от безплатните).

RealTrust ви позволява бързо да определите видимостта в Google, както и  показва броя на входящите и изходящите връзки.

Естествено, инструментите на Google, които са безплатни за разраотчици също дават детайлна информация за това, но за да я анализирате успешно, ще Ви трябва опит и добри познания.

Ние, екипът на Всиео ЕООД през годините сме създали редица статии, касаещи лошите обратни връзки и подобряване на SPAM score.

Предлагаме Ви да ги прочетете и тях:

Публикацията е актуализирана на 2021/08/06 10:30:39 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 13 votes
Марка
VISEO LTD
Продукт или услуга
Локализиране и премахване на токсични линкове
Цена
EUR 3000

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *