Колко струва моят сайт?

Цена на сайт

Въпрос, на който често търсим отговора от наши клиенти е „Колко струва моят сайт“?

Именно цената на сайтовете, както и как се образува тя, ще дискутираме с Вас, скъпите читатели на ВИСЕО LTD.

 

На първо място трябва ясно да разделим домейн от сайт.

При определянето на цена на домейните се гледат едни от най-важните домейн параметри, които са познати и служат за ориентир към днешни дни, а именно:

  • името – то е много важно, особено ако съдържа думата, която е силно популярна;
  • възраст на domain (Domain age), или на колко години е дадения домейн;
  • домейн метрики – в това число можем да включим Domain Authority, Refering Domains, SE traffic, Trust and Citation Flow, Global Rank (спрямо Alexa.com);
  • други, като например Google Page Rank, въпреки, че вече е спрян официално, но този параметър може да даде някаква представа, най-вече за стари домейни, колко популярни са били и т.н.т
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Ефективно SEO чрез рационални линк билдинг техники
Важно уточнение! Параметрите не са подредени по приоритет, т.е. всички имат сериозно значение…

Както видяхте по-горе, параметрите, определящи дадена цена на домейн са изключително много, но едни от основните фактори, които домейн дилърите гледат, са именно те.

Какво е положението при ценообразуването на сайт?

Домейнът се явява основен елемент в даден сайт, но не е достатъчен. Едва ли има нужда да споделяме с Вас, че съществуват страхотни сайтове, и като съдържание, и като функционалност, но недобри домейни, или

пък недобре позиционирани  в търсещите машини. В подобен случай цената може да е далеч по-ниска от тази, ако зад този сайт седи добра основа от към SEO, включително LINK building, Social Media и други.

Често казваме на своите клиенти, че един сайт, колкото и добре да изглежда, ако няма публика, то в този случай работата е свършена на 50%. От тук следва да кажем, че много добре изглеждащ сайт, и структурно, и като домейн, както  и с добро съдържание, ако няма качествено SEO, то цената може да е доста по-надолу, отколкото, ако всички минимални, но препоръчителни изисквания са спазени. Казваме изисквания, но искаме да подчертаем, че никой не може да Ви накара да се възползвате от SEO услуги за Вашият сайт. Също така не винаги това е задължително. Често попадаме на сайтове, които са единствени в своята област и благодарение на това, те си имат приличен трафик.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Бързо класиране на предни позиции в Google на нов сайт

Цена на сайт

Но да се върнем към ценообразуването.

Когато говорим за продажба на цял сайт, то трябва да вземме следните параметри предвид:

  1. Домейнът – по-горе дадохме ясна представа за тази част.
  2. Съдържанието – ако приемем, че купувате сайт със сто вътрешни страници, то трябва внимателно да се анализира съдържанието на тези страници и да се потърси някаква средна цена за всяка една, поотделно.
  3. Дизайнът – ако приемем, че продавачът е инвестирал 5000 лв. за дизайн, и на мобилна версия, и на desktop, то при покупка може да се договори една идея по-малко средства за тази част.
  4. Брандингът – колко популярен е сайтът, може да се направи анализ и на база на това да се определи една сума за тази част.
  5. Социалните мрежи – да се дискутира и тази част, дали сайтът разполага с представяне в социалните мрежи Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Google Plus и други и дали те биха били включени в цената.
  6. Разни

Е, когато обобщим тези параметри, то можем  лесно да определим цена, и в двата случая, дори ако сте купувач, или пък продавач на сайт /домейн/.

Обръщаме се към Вас с една молба, не се надявайте на разни приложения, уеб базирани, или мобилни приложения, които с един клик определят цена на Вашият сайт. При внимателен анализ, не открихме обективно уеб базирано приложение, то и няма как да има такова, тъй като ценообразуването не е проста, машинална работа, а трябва да се вникне в детайли, да се анализира внимателно.

Съществуват и други важни елементи, които биха спомогнали за по-добра сделка, касаеща домейн, или пък сайт.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дизайн и редизайн на сайтове, касаещи отчитане и управление на европейски проекти

Важо е също да отметнем, че ако сте решили да купите сайт от частно лице, то цената може да е значително по-евтина, от тази, когато е от агенция, занимаваща се с търговия на подобен тип проекти.Частно лице и студио за дизайн ще предложат сайта за различна сума, защото организациите винаги носят пълна отговорност за продукта: неговия дизайн и съдържание.

В обобщеие на написаното, няма как да пропуснем, че и ние можем да издадем удостоверение с примерна продажна цена на сайт, на база на внимателен, детайлен анализ. Естествено, услугата не е безплатна, но ако нямате познанията, времето, енергията за подобно нещо, можете да се доверите на нас.

Последна актуализация на статията: 19 август 2021 година

Публикацията е актуализирана на 2022/11/12 11:32:46 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Оценка
1star1star1star1star1star
Средна оценка
5 based on 9 votes
Марка
W-SEO.com
Продукт или услуга
Ценообразуване на сайт / домейн
Цена
EUR 400

Post Author: admin

CEO at VISEO LTD - СЕО агенция, оперираща с клиенти в България още от времето, когато Google не съществуваше

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *