Как да продавате онлайн?

Как да продавате продукти онлайн или да правите допълнителни доходи онлайн

Много начинаещи предприемачи се питат, как и от къде да изкарат допълнително доходи.

 

Днес пазарът на електронната търговия: в България и Европа расте бързо и активно и продажбата на стоки в Интернет може да се превърне в много печеливш и достоен бизнес.

За да бъдем честни, това, което ще бъде разгледано в тази статия, не може да се нарече лесен и прост начин за печелене на пари. Прост и лесен начин няма.  Защото нищо не се случва толкова лесно, особено що се отнася до печалбите. В допълнение, всеки от тези методи може да се превърне от допълнителен в основен и много дори не лош и печеливш източник на доходи.

Но въпреки това, за почти всички възникват едни и същи въпроси: какво да се продава, на кого да се продава, как да се продава, къде да се продава и много други въпроси, свързани със стартирането и развитието на вашия бизнес в Интернет.

На вашето внимание се предлагат вече готови индивидуални идеи, които в зависимост от вашите способности, ентусиазъм и материални възможности могат да ви кажат правилната посока за успешен старт. Наистина е безграничен простора в Интернет, просто не трябва да се оставят незабелязани вашите усилия, освен ако, разбира се, не искате наистина да печелите пари в Интернет.

Електронната търговия е бъдещето, защото днес няма по-удобен начин за търговия със стоки и услуги, от този, докато седите удобно на дивана си, и поръчате.  И най-важното тук е да не бъдете последен в тази надпревара, а да бъдете предприемчиви, и да не губите време. Може би след пет години ще дадете интервю за това как се е родила вашата бизнес империя! А електронната търговия е може би най-достъпният от всички начини да забогатеете или просто да спечелите добри пари.

Спецификата на електронната търговия

Мнозина се спират от страх за незнание за характеристиките и спецификата на интернет бизнеса. Все още има такъв фактор, като недостатъчен или много малък начален капитал. Други, самостоятелно или с участието на специалисти, все пак започват собствен интернет бизнес.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Топ източници на трафик за 2020 година

В тази статия ще се обърне специално внимание на стартирането на вашия онлайн бизнес, без да е необходимо да овладеете всякакви технически познания за работата на онлайн магазините и търговските площи. Ние също ще се опитаме да направим това без значителни разходи, свързани със стартирането на пълноценен бизнес.

Така че, имате достъп до продукта при изгодни условия (можете да закупите на ниски цени, можете да го вземете в продажба или можете сами да произведете нещо), но поради различни причини не сте готови да стартирате своя онлайн магазин. Предлагаме ви някои от наличните начини за продажба в Интернет без уебсайт, без посредници, без излишни „неприятности“ и разходи.

Онлайн магазини

Всъщност онлайн магазините са   сайтове с  кошници за пазаруване. Можете да продавате всичко, което искате чрез онлайн магазина, но независимото му създаване и популяризиране ще изисква определени и често много значителни разходи, така че тази опция може да бъде посъветвана само за онези предприемачи, които имат начален капитал.

Също така трябва да се вземе предвид факта, че продажбата в собствения ви онлайн магазин ще бъде от полза, ако вече имате или планирате да разполагате с доста голям асортимент от стоки. Ако се предполагат малки продажби, така да се каже асортимент от не повече от 100 – 200  продукта, тогава е по-добре да обмислите други опции, които ще обсъдим по-долу.

Ако сте решили да имате собствен сайт за търговия , ще Ви трябва SEO на онлайн магазин, което не е никак евтино. Цените за SEO на онлайн магазин варират между 400 и 5000 лв. месечно, в зависимост от спецификата и изискванията.

Социална търговия

Този метод за търговия и продажби е може би най-оригиналният и изгоден. Можете да продавате чрез страницата си в социалните мрежи (например Фейсбук) много успешно и това вече е доказано от няколко наши приятели и вероятно и Вие имате такива познати.

Като цяло идеята за такава търговия отдавна не е уникална, но все пак е доста специална и екзотична. Между другото, много момичета и млади хора предпочитат да правят покупки на дрехи по този начин. – Защо? Да, защото е много удобно! Няма нужда да ходите никъде и всичко може да се види от всички страни. В допълнение, линк към стоките може да бъде изпратен до вашите приятели и да разберете тяхното мнение онлайн!

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  SEO консултация - определяне на силните и слабите страни на даден сайт

– В този случай продавачът не се нуждае от онлайн магазин с цялостна технология на продажба, сложна структура и система за регистрация.

Търгувайте чрез онлайн магазини на други хора

Имате продукт или достъп до продукт на много атрактивна и изгодна цена, някой, когото познавате има работещ онлайн магазин във вашия град или регион, който продава подобен продукт? Възползвайте се от хора с онлайн магазини и продавайте в техните магазини.

С помощта на търсачката можете лесно да намерите такива партньори в Интернет. Намерете техните контакти, свържете се с тях и с взаимен интерес се договорете за продажбата на стоки чрез техния онлайн магазин. Собственикът на такъв онлайн магазин получава процент от всяка продажба на вашия продукт. Освен това такива онлайн магазини могат да бъдат с насоящи редовни клиенти и това да помогне за продажбите.  За вашия партньор можете да станете редовен доставчик, като по този начин ще получавате постоянно приходите си. Подобно взаимоотношение се нарича Уин – Уин, т.е. печелите Вие, печели и партньорът.

След като се обърнете към собствениците на такъв бизнес в Интернет, вие сами ще започнете да се задълбочавате във всичко и ще разберете дали искате да създадете свой собствен онлайн магазин, с който да се отдръпнете.

Този метод е идеален за производители и доставчици на някакъв уникален продукт, тъй като рискът от прехода на вашия търговски партньор към вашия доставчик е елиминиран, а натрупаният опит в търговията ще бъде полезен за вас, когато стартирате собствен онлайн магазин.

– Предимството на този метод е липсата на разходи за реклама на онлайн магазин, неговото съдържание и поддръжка.

– Недостатъкът е, че такива търговски партньори почти винаги (около 70%) се съгласяват да продават стоките само при условията на продажба (тоест ще получите парите си за стоката едва след продажбата на стоките). Просто бъдете много внимателни в самото начало на сътрудничеството си с нов партньор не давайте прекалено големи количества стоки за продажба.

Сайтове за обяви и търгове

Ако по някаква причина не харесвате или чрез социални мрежи търгувате и нямате собствен онлайн магазин, тогава лесно можете да използвате услугите на безплатни сайтове за пускане на обяви, търгове, тематични проекти и всякакви агрегатори на стоки.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво е SEO оптимизация?

– За да направите това, трябва да „потърсите“ малко в мрежата, за да разберете къде е най-добре да предложите своя продукт и след това да поставите вашите оферти и стоки на всички тези сайтове, ако е възможно, да актуализирате оферти, да преговаряте и да кореспондирате с потенциални купувачи. Но трябва да се помни, че някои сайтове са проектирани по такъв начин, че потребителите изпитват известни неудобства от свободното използване на техния ресурс. Например, при големите и търговски сайтове за обяви, продукта бързо се губи сред много подобни, вашият акаунт или профил не ви позволява да поставяте голям брой продукти и т.н.

– Следователно в някои случаи ще е необходимо да разклоните малко в разумна минимална рамка и да заплатите за допълнителни опции, като платени услуги.

Организирането на редовна търговия чрез подобни услуги е малко трудно. Ще отнеме време. За това те са оптимално подходящи за продажба, например, на складовото салдо, което не може да бъде реализирано по друг начин. Например хранителните продукти могат да се продават онлайн на борда на продуктовите бюлетини.

– Предимството на този метод е липсата на необходимост от постоянно наблюдение на активността на купувачите. Вие просто отговаряте на обаждания (имейли, съобщения) в удобен за вас момент, за разлика от другите посочени методи за търговия.

– Недостатъкът на този метод е, че не сте защитени от мръсните трикове на конкуренти и измамници. Такива сайтове са най-подходящи за малък продавач.

Платформата Etsy

Ако желаете да превърнете хобито си в бизнес, то платформата Etsy е точно за Вас.

Нещо повече, ако сте читател, който търси уникалните неща, то точно в тази платформа можете да попаднете на наистина изключително интерессни продукти, подходящи както за лично ползване, така и за подаръци.

 

Финални думи

Какъвто и тип онлайн бизнес да сте решили да стартирате, Ви съветваме да се консултирате с добри експерти, тъй като те ще Ви спомогнат за по-нататъшното развитие и ще можете да насочите енергията си в правилната посока.

Още нещо важно, какъвто и метод, от изброените по-горе, да решите да ползвате, имайте предвид, че най-доброто решение е да работите за Вас, т.е. да си имате собствен онлайн магазин.

Какъвто и метод за продажба да използвате, трябва да се обърнете към опитен счетоводител, който да Ви съдейства за осчетоводяването на документите и заплащането на необходимите данъци.

 

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Публикацията е актуализирана на 2020/12/09 9:06:47 AM – дигитална агенция Висео

Оценете тази статия
product image
Средна оценка
5 based on 3 votes
Марка
VISEO
Продукт или услуга
Как да продавате онлайн?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *